Tipuri de lut polimeric

Distribuie articolul:
Share

Dupa ce v-am povestit ce este lutul polimeric și cum se folosește el, azi vă voi povesti despre tipurile de lut polimeric și pentru ce sunt ele potrivite. Mărcile cu care am lucrat și despre care voi scrie azi sunt Fimo Classic, Effect si Soft, Sculpey Premo și Studio, Cernit și Liquid Sculpey. Dacă aţi avut ocazia să lucrați și cu alte mărci, vă rog să ne spuneți și nouă cum vi s-au părut, în comentarii la acest articol.

Fimo a fost primul tip de lut polimeric care a apărut la noi, și vine în trei variante solide: Fimo Classic, Fimo Soft și Fimo Effect și o variant lichidă, Fimo Liquid.

Fimo Classic este unul din cele mai rezistente tipuri de lut polimeric și este cel mai recomandat pentru canes, pentru că nu se deformează în timpul reducerii și nu se combină culorile adiacente. Dezavantajul acestei rezistențe a lui Fimo Classic este că e mai greu de condiționat și e mai greu să se combine culorile pentru a obține o culoare nouă.

Fimo Classic îmbătrânit este mult mai sfărâmicios decât celelalte variante de Fimo, dar poate fi ‘înmuiat’ folosind Fimo Quick Mix, un produs care se amestecă cu lutul tare în proporție de 1 la 8 și care îl înmoaie. De asemenea, puteți amesteca Fimo Classsic  cu alte tipuri de lut mai moi, rezultatul fiind mult mai ușor de folosit. A treia modalitate este de a folosi un strop de loțiune de corp împreună cu lutul întărit. Problema în acest caz este că bucata de lut va prelua mirosul loțiunii de corp și veți avea mărgele parfumate mai mult sau mai puțin plăcut – vă recomand să folosiți această metodă doar pentru piese care nu vor fi purtate, de exemplu teste de culoare. Oricum, probleme cu Fimo Classic foarte sfărâmicios am avut cu pachete vechi de un an, deschise, așa că în mod normal nu ar trebui să aveți aceste probleme.

Fimo Soft este mult mai ușor de frământat și combinat, așa că pentru majoritatea proiectelor poate fi folosit fără probleme. Dacă este prea moale și lipicios, puteți fie să-l puneți la rece pentru câteva ore, fie să-l puneți pe o foaie de hârtie și să-l lăsați peste noapte așa. Hârtia va absorbi o parte din umezeala din lut și-l va face puțin mai tare. Această tehnică se numește în engleză „leeching” și este folosită pentru a obține un efect interesant de margini zimțate: lutul se lasă pe hârtie, apoi se dă prin mașina de paste – marginile rezultate după întindere vor fi zimțate:

Fimo Effect este o gamă special care oferă un lut fosforescent, câteva nuanțe semi-transparente (un efect cu adevărat transparent nu se poate obține cu lutul polimeric), culori metalice și cu diferite inserții de glitter.

Cu Fimo fosforescent nu am lucrat, dar celelalte tipuri de Fimo Effect au o consistență apropiată de Fimo Soft. Fimo Effect metalice și glitter nu sunt recomandate pentru obiectele unde e nevoie de tăieturi precise, pentru că lama se agață în inserții, dar în rest pot fi folosite ca celelalte tipuri de Fimo.

Lutul de la Cernit este asemănător cu Fimo Classic și are variante mate și cu diverse efecte metalice. În plus față de celelalte mărci, Cernit oferă o variantă care imită porțelanul.

Sculpey produce două tipuri de lut polimeric solid, Premo și Studio și o variantă lichidă, Liquid Sculpey. Premo și Studio sunt undeva între Fimo Classic și Soft ca textură, dar sunt mai puțin uleioase și deci mai nelipicioase.

Un mare avantaj al luturilor de la Sculpey este ca au o gamă de culori mai interesantă, cu nuanțe mai subtile și care după părerea mea se potrivesc mult mai bine. Atât Fimo, cât și Cernit au multe culori, prin combinarea cărora se poate obține orice nuanță dorim, dar culorile de la Sculpey îmi plac mult mai mult așa cum sunt ele în pachet.

Lutul lichid de la Sculpey poate fi folosit pentru transferul de imagini, pentru crearea unui efect asemănător cu gelurile (în crearea miniaturilor este folosit pentru supe și ketchup) și, cel mai important, poate fi folosit pentru lipirea pieselor de lut coapte. Lutul lichid este alb mat înainte de coacere și devine transparent după coacere și răcire.

Fimo Classic si Soft

Combinarea diverselor tipuri de lut polimeric, indiferent de tip și producător, este posibilă și uneori recomandată pentru a beneficia de avantajele fiecărui tip. Singura regulă este ca la coacere să folosiți temperatura cea mai mică din temperaturile recomandate pentru fiecare tip.

Comentarii
15 Comments
  1. Anonimmm
  2. ella
  3. cris
  4. soia34
  5. Rox
Share