Tipuri de lut polimeric

Distribuie articolul:
Share

Dupa ce v-am povestit ce este lutul polimeric și cum se folosește el, azi vă voi povesti despre tipurile de lut polimeric și pentru ce sunt ele potrivite. Mărcile cu care am lucrat și despre care voi scrie azi sunt Fimo Classic, Effect si Soft, Sculpey Premo și Studio, Cernit și Liquid Sculpey. Dacă aţi avut ocazia să lucrați și cu alte mărci, vă rog să ne spuneți și nouă cum vi s-au părut, în comentarii la acest articol.

Fimo a fost primul tip de lut polimeric care a apărut la noi, și vine în trei variante solide: Fimo Classic, Fimo Soft și Fimo Effect și o variant lichidă, Fimo Liquid.

Fimo Classic este unul din cele mai rezistente tipuri de lut polimeric și este cel mai recomandat pentru canes, pentru că nu se deformează în timpul reducerii și nu se combină culorile adiacente. Dezavantajul acestei rezistențe a lui Fimo Classic este că e mai greu de condiționat și e mai greu să se combine culorile pentru a obține o culoare nouă.

Fimo Classic îmbătrânit este mult mai sfărâmicios decât celelalte variante de Fimo, dar poate fi ‘înmuiat’ folosind Fimo Quick Mix, un produs care se amestecă cu lutul tare în proporție de 1 la 8 și care îl înmoaie. De asemenea, puteți amesteca Fimo Classsic  cu alte tipuri de lut mai moi, rezultatul fiind mult mai ușor de folosit. A treia modalitate este de a folosi un strop de loțiune de corp împreună cu lutul întărit. Problema în acest caz este că bucata de lut va prelua mirosul loțiunii de corp și veți avea mărgele parfumate mai mult sau mai puțin plăcut – vă recomand să folosiți această metodă doar pentru piese care nu vor fi purtate, de exemplu teste de culoare. Oricum, probleme cu Fimo Classic foarte sfărâmicios am avut cu pachete vechi de un an, deschise, așa că în mod normal nu ar trebui să aveți aceste probleme.

Fimo Soft este mult mai ușor de frământat și combinat, așa că pentru majoritatea proiectelor poate fi folosit fără probleme. Dacă este prea moale și lipicios, puteți fie să-l puneți la rece pentru câteva ore, fie să-l puneți pe o foaie de hârtie și să-l lăsați peste noapte așa. Hârtia va absorbi o parte din umezeala din lut și-l va face puțin mai tare. Această tehnică se numește în engleză „leeching” și este folosită pentru a obține un efect interesant de margini zimțate: lutul se lasă pe hârtie, apoi se dă prin mașina de paste – marginile rezultate după întindere vor fi zimțate:

Fimo Effect este o gamă special care oferă un lut fosforescent, câteva nuanțe semi-transparente (un efect cu adevărat transparent nu se poate obține cu lutul polimeric), culori metalice și cu diferite inserții de glitter.

Cu Fimo fosforescent nu am lucrat, dar celelalte tipuri de Fimo Effect au o consistență apropiată de Fimo Soft. Fimo Effect metalice și glitter nu sunt recomandate pentru obiectele unde e nevoie de tăieturi precise, pentru că lama se agață în inserții, dar în rest pot fi folosite ca celelalte tipuri de Fimo.

Lutul de la Cernit este asemănător cu Fimo Classic și are variante mate și cu diverse efecte metalice. În plus față de celelalte mărci, Cernit oferă o variantă care imită porțelanul.

Sculpey produce două tipuri de lut polimeric solid, Premo și Studio și o variantă lichidă, Liquid Sculpey. Premo și Studio sunt undeva între Fimo Classic și Soft ca textură, dar sunt mai puțin uleioase și deci mai nelipicioase.

Un mare avantaj al luturilor de la Sculpey este ca au o gamă de culori mai interesantă, cu nuanțe mai subtile și care după părerea mea se potrivesc mult mai bine. Atât Fimo, cât și Cernit au multe culori, prin combinarea cărora se poate obține orice nuanță dorim, dar culorile de la Sculpey îmi plac mult mai mult așa cum sunt ele în pachet.

Lutul lichid de la Sculpey poate fi folosit pentru transferul de imagini, pentru crearea unui efect asemănător cu gelurile (în crearea miniaturilor este folosit pentru supe și ketchup) și, cel mai important, poate fi folosit pentru lipirea pieselor de lut coapte. Lutul lichid este alb mat înainte de coacere și devine transparent după coacere și răcire.

Fimo Classic si Soft

Combinarea diverselor tipuri de lut polimeric, indiferent de tip și producător, este posibilă și uneori recomandată pentru a beneficia de avantajele fiecărui tip. Singura regulă este ca la coacere să folosiți temperatura cea mai mică din temperaturile recomandate pentru fiecare tip.

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Anonimmm

    28 iunie

    Eu de ieri am folosit si fimo professional! Acesta e mai moale decat celelalte si mai elastic,

  2. Eu nu reusesc sa ma imprietenesc cu Fimo Lichid…nu-mi place cum miroase si cum se comporta…. Priviti: http://cameliaminisan.blogspot.com/2011/11/fimo-lichid-esec-total.html

    Cat despre lacuirea figurinelor, pe suprafete plate de tip medalion/nasturi (nu figurine)…am vazut lac sticlos Pentart (e un produs hibrid intre lac si rasina) arata tare bine

  3. ella

    31 ianuarie

    De unde as putea achizitiona acest lut polimeric???

    • mihaella.ion

      31 ianuarie

      De la aproape orice magazin de bricolaj din Bucuresti mai ales in centrul vechi Hanul cu Tei sau librarii. Intreaba de Fimo sau Cernit.

  4. […] de mai multe tipuri, însă cel mai cunoscut este fimo. Găsiți într-un alt articol prezentat pe site detalii despre acest material. Așadar dacă aveți chef de copt și colorat, alegeți să faceți […]

  5. sandra

    16 aprilie

    Buna, si eu as avea cam aceasi problema cu lacul.
    Mi s-au plans 2 client ca dupa contactul cu apa lucrurile s-au destramat.
    AM folost lacul de unghii plus un lac din atelierul tatei care cred ca e pentru lemn(cred).
    Ce lacuri recomandati pentru o rezistenta mai buna in apa ?

    • mihaella.ion

      18 aprilie

      Eu iti recomand doar lacul de unghii, dar sa fie unul de firma. Sa fie peste 8 lei. Mie mi-au rezistat toate produsele angobate cu lacul de unghii.

  6. cris

    15 decembrie

    Bun articolul…
    Am facut cativa nasturi din lut polymeric…i-am dat cu lac vernis darwi. I-am bagat in masina de spalat dar lacul nu tine..sare la spalat…aveti idee cu i-as putea lacui pt a fi rezistenti??
    Multumesc.

    • mihaella.ion

      16 decembrie

      Incearca cu lacul de unghii simplu de la orice magazin de cosmetice. De obicei cel mai scump rezista si mai bine la spalari.

      Stiu ca suna ciudat sfatul dar eu mi-am lacuit mereu produsele handmade cu lac de unghii.

  7. soia34

    4 august

    cum se poate lipi un tablou de lut,care s-a spart ?

    • Rox

      5 august

      Bucatile de lut polimeric se pot ‘lipi’ cu lut polimeric lichid, (eu folosesc Liquid Sculpey) si apoi recopt tabloul – asta daca nu a fost lacuit sau are alte materiale care nu suporta coacerea. Apoi, daca sunt goluri, se pot completa cu lut crud si se recoace tabloul.

  8. […] generale pentru cei care nu stiu aproape nimic despre acest material, si un articol despre tipurile de lut polimeric, cu detalii despre diferitele marci si pentru ce sunt ele mai […]

  9. Rox

    6 mai

    Multumesc 🙂

  10. corina

    17 aprilie

    felicitari pentru material! e foarte interesant pentru incepatori si cred ca folositor!

  11. Delilah

    16 aprilie

    Un articol foarte interesant…! Bravo!

  12. Felicitari pentru articole, este foarte bine scris. O mica completare as mai avea, din cernit nu prea se pot face cane, este prea moale materialul, dar merge excelent la orice altceva, mai ales la trandafiri, arata minunat cu cernit.
    Si din experienta proprie, fimo lichid este mult mai transparent decat sculpey lichid si parca si mai rezistent.

    • Rox

      13 aprilie

      Multumesc 🙂

      Fimo lichid inca nu am ajuns sa folosesc, asa ca nu le-am putut compara, multumesc pentru precizari. O sa experimentez mai mult cu Sculpey lichid si o sa vedem ce rezultate am.

  13. […] This post was mentioned on Twitter by Revista Atelierul. Revista Atelierul said: Revista Atelierul Nou – Tipuri de lut polimeric. Citeste acum http://tinyurl.com/ya78g2b […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share