CITEȘTI

Grecii-n iarbă, la platane: Kreon si Lemos

Grecii-n iarbă, la platane: Kreon si Lemos

Distribuie articolul:
Share

Kreon & Lemos au pus anul trecut, fără să vrea, bazele unei scene electronice greceşti – din păcate, marea majoritate a elenilor sunt interesaţi doar de folkul autohton s’agapo. Mai exact, au adunat un roster de talente greceşti care nu aveau unde să se exprime şi au fondat labelul Orpheas, ce produce sub oblăduirea zeiţei cu acelaşi nume – inspiraţia mitologică pentru literatură, muzică şi teatru.  Kreon – Promo Mix – 20-08-2009 by R_co.

Motivul real pentru care Kreon & Lemos au pus bazele labelului a fost însă total altul, dar cu nimic diferit faţă de motivul din care majoritatea artiştilor ajung să aibă propria casă de discuri: să scoată ce muzică vor, când vor. La o casă normală de discuri poţi aştepta şi un an să-ţi vină rândul să scoţi un EP, căci mai sunt 20 de colegi înaintea ta. În plus, dacă soundul nu e pe trend, astfel încât să crească siguranţa vânzărilor, s-ar putea să fii refuzat sau să fii rugat să-ţi cosmetizezi piesa, după sfaturile lor. Aşa că, cel mai viabil este să-ţi faci label. “Deşi nu este cel mai bun moment pentru viniluri, nu o facem pentru bani”, spune Kreon. Poate nu ştie, că anul în care ei au lansat Orpheas Records este şi anul în care vânzările de viniluri au crescut cu 35% fată de 2008. 2009 a devenit astfel cel mai bun an al vânzărilor de discuri, din 1991 încoace. Bun an să lansezi label!

Ambii producători vin din Atena, dar influenţele lor sunt foarte diferite. Lemos are şapte ani de pian, a cântat la chitară într-o trupă de punk, a ascultat atât de mult jazz şi funk încât a ajuns să ia lecţii de clarinet şi de saxofon. Kreon s-a hrănit din colecţia de viniluri a tatălui său, ce dospea de plăci jazz, classic rock, pop, soul, disco şi… country. Pasiunea a făcut-o însă pentru Chicago house. N-a studiat niciun instrument, dar a fost inginer de sunet. Aşa a descoperit producţia şi a trecut, rând pe rând, şi prin house, şi prin minimal, şi prin electro. Cei doi produc împreună din 2007, iar diferitele influenţe le dau un sound distinct. Au scos acum doi ani EPul Lookooshere, care a înmuiat platanele francezilor dOP şi ale lui Guillaume and the Coutu Dumonts. Piesele de pe release au fost remixate de Reboot, Anthony Collins şi The Wighnomy Brothers. Când pun însă muzică, o fac separat, Lemos live, iar Kreon Djset. Dacă asculţi promo mixul de mai sus, s-ar putea să te trezeşti că dansezi pe covor, în picioarele goale, imaginându-ţi că e iarbă şi că eşti la Iarmaroc. Ce vreau să spun este că, Djul surprinde şi scoate din tine reacţii dansante la care nici tu nu gândeşti. Să cânte muzica, să crească iarba pe beat!

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

ARTICOL RECOMANDAT

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Revista Atelierul. Revista Atelierul said: Revista Atelierul Nou – Grecii-n iarba, la platane: Kreon si Lemos. Citeste acum http://tinyurl.com/3349qb8 […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share