CITEȘTI

Scrapbooking – noua tendinţă în DIY

Scrapbooking – noua tendinţă în DIY

Distribuie articolul:
Share

Bine v-am găsit, dragi cititori ai Revistei Atelierul!

Numele meu este Veronica şi, ca şi voi, am un hobby care îmi face viaţa mai frumoasă. În cazul meu, e vorba de scrapbooking.

Să vă spun mai întâi cum am devenit pasionată de acest hobby: am auzit de scrapbooking în noiembrie 2009 şi am început să caut pe internet mai multe despre asta. Vrând-nevrând, am dat peste scrapbooking-ul digital şi am descărcat un software cu care m-am jucat vreo 2 zile, până mi-am dat seama că nu e suficient pentru mine. Eu simţeam nevoia să văd un rezultat real, palpabil. La ceva timp după această „decizie” am vizitat o prietenă, care se întâmpla să fie pasionată de acest hobby de vreo 10 ani. Nu a trebuit decât să intru în atelierul ei de lucru – loc pe care eu îl numesc „colţişorul meu de rai” – pentru a mă îndrăgosti instant de acest hobby. Avea un dulap mare, alb, lucrat în stil vintage, cu multe sertăraşe care ascundeau sute de produse şi articole dulci şi delicate: flori, panglici, broderii, dantelă, nasturaşi, capse decorative, stampiluţe, tuşuri colorate şi multe altele. Simţeam că fiecare dintre sertaraşele acelea ascunde o comoară secretă, la care trebuia să câştig şi eu accesul cumva. Cum altfel decât intrând în gaşca scrapperilor?

ISTORIC:

Scrapbooking-ul este o forma artistică ce îşi are rădăcinile în Grecia antică. În forma sa modernă, a fost reinviat la începutul anilor ’80, de atunci continuând să atraga tot mai mulţi fani din întreaga lume.

CE ÎNSEAMNĂ:

Scrapbooking-ul este o metodă creativă de a ne documenta istoria personală prin pagini scrapbook. Acestea au la bază fotografiile, în jurul cărora se decorează, în funcţie de imaginaţia fiecăruia. Aceste pagini scrapbook sunt colectate în albume, care, spre deosebire de cele clasice, spun şi o „poveste”. Aceasta deoarece alături de fotografii fiecare poate aşterne câteva cuvinte („journaling”), având astfel şansa de a transmite o atmosferă, o amintire sau un sentiment. Ca în această pagină:

Astfel, peste sute de ani, albumele noastre vor putea fi nu doar privite dar şi înţelese de generaţiile ulterioare.

CE ALTCEVA SE MAI POATE FACE:

Prin scrapbooking se pot realiza tot felul de alte creaţii originale: de la felicitări, calendare şi semne de carte până la articole de design, podoabe pentru pomul de iarna, rame, casete de bijuterii, puşculiţe şi orice altceva ne putem imagina. Pentru că, la urma-urmei, imaginaţia este cea care stă la baza oricărui proces de creaţie artistică.

AVANTAJE:
Sunt cel puţin 3 mari avantaje ale acestui hobby:

1) Scrapbooking-ul este educativ pentru copiii noştri. În afară de abilităţile artistice şi îndemânare, acest hobby dezvoltă capacitatea organizatorică şi stimulează abilităţile de exprimare verbală şi non-verbală, precum şi încrederea în sine a copiilor noştri. În plus, scrapbooking-ul va crea şi menţine legături mai puternice între copii, părinţi şi bunici.

2) Scrapbooking-ul este o metodă foarte creativă de socializare: peste tot în lume, scrapperii organizează regulat întâlniri („crops”), în timpul cărora crează, fac schimb de idei, învaţă despre noi tehnici şi produse şi, bineînţeles, se relaxeaza şi leagă noi prietenii.

3) Pentru toţi aceia dintre voi care sunt pasionaţi de crearea de felicitări, invitaţii de nuntă sau botez, marţişoare şi altele de genul acesta, scrapbooking-ul este o metodă de câştig financiar.

DE CE AVEM NEVOIE CA SĂ ÎNCEPEM:

Lista e foarte scurtă, dar înainte de a trece la cumpărături, ar fi bine să ne stabilim un obiectiv şi ce poze vrem să folosim în acest scop. În funcţie de culorile predominante din poze vom putea stabili şi gama de culori a materialelor de care avem nevoie. Materialele de bază sunt:

– adeziv (fără acid şi lignina, adecvat pentru fotografii)

– carton pentru scrapbooking (fără acid şi lignina)

– hârtie împrimată (fără acid şi lignina)

– foarfeci (normale, pentru început)

– markere (fără acid) si

– album de scrapbooking (curând, dacă nu din prima)

Toate aceste materiale şi multe altele vă aşteaptă în Scrapbook Emporio, Regatul celor pasionaţi de frumos şi primul magazin de scrapbooking din România, lansat pe 1 mai 2010, Ziua Internaţională a Scrapbooking-ului. Bineînţeles, doar imaginaţia voastră e limita pentru a decide ce materiale vă sunt necesare; dacă nu mai aveţi răbdare, puteţi începe de pe acum, cu resursele pe care le aveţi la îndemână în casă. Pe măsura ce veţi începe să creaţi, veţi vedea că vă doriţi mai mult.

Idei de proiecte, tutoriale de prezentare a produselor/ tehnicilor scrapbooking şi multă inspiraţie veţi găsi mereu pe blogul SE.

Sper ca am reuşit să vă transmit măcar o scânteie din bucuria şi satisfacţia pe care scrapbooking-ul le aduce în suflete. Începând cu articolul următor, vom trece „la treabă” prezentând câte o creaţie scrapbook cu modalitatea de realizare şi materialele folosite.

Până atunci, toate cele bune!

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share