Kidforever, produse marca Monica Pop

Distribuie articolul:
Share

Am observat produsele Monicãi într-o searã cãutând pe net noi artizani pe care sã-i iau la întrebãri. Mai întâi mi-au plãcut cerceii realizaţi dupã un tablou impresionist, ulterior broşele colorate din pastã ceramicã şi în final m-au atras cerceii cu o fatã visãtoare. Consider cã nu doar produsele sale trebuie sã vorbeascã, astfel i-am luat Monicãi un intreviu pentru a-i afla secretele artizãneşti.

1. Cine este Monica Pop în timpul liber, când nu este un artizan handmade?  Cum se împacã meseria de arhitect cu cea de artizan handmade?
De fapt timpul liber e alocat artizanatului handmade, pentru cã în rest sunt foarte ocupatã cu proiecte şi alte lucrãri pentru facultate. Vacanţa de varã o valorific, cu precãdere, pentru aceastã pasiune, însã îmi rezerv timp şi pentru excursii la munte, particip la workshopuri pe diverse teme. Pot spune cã fiecare eveniment este un prilej sã culeg motive şi abordãri pentru urmãtoarele creaţii.

Meseria de arhitect e puternic îngemânatã cu cea de artizan handmade, practic se intersecteazã în multe puncte, cum ar fi: punerea în practicã a unui concept, o mare disponibilitate imaginativã, viziune de ansamblu şi multe altele.

2. Ce este handmade-ul pentru tine: o meserie, un hobby, o sursã nouã de venit?

Nu m-aş hazarda sã spun cã handmade-ul e o meserie cu acte în regula pentru mine, însã nici la statutul de hobby nu aş putea reduce aceastã ”îndeletnicire”-este ceva din amândouã şi poate puţin mai mult.Metaforic vorbind e un apendice al sufletului meu , o pasiune ce şi-a trasat conturul de curând. Încã de când eram copil încercam sã creez lucruri inedite, sã sudez elemente aparent antagonice şi apoi sã savurez rezultatul jocului meu.

Ideea de a câştiga bani din acest lucru am preluat-o de la o prietenã, care vindea cercei pe la târguri şi festivaluri şi mi-am spus de ce sa nu încerc şi eu?! Acum pot zice cã handmade-ul este şi o sursã de venit pentru mine şi recunosc cu oarecare mândrie cã obiectele realizate de mine sunt apreciate pecuniar.

 

3. Care sunt materialele cu care îţi place sã lucrezi? Spune-ne care este preferatul tãu şi de ce?

Ador sã încerc diverse materiale şi texturi. La început lucram cu lemn de balsa, carton, hârtie coloratã, pe care le foloseam şi la machete, iar acum am descoperit pasta ceramicã, fimo, cernit. Preferata mea este pasta ceramicã, deoarece este uşor de modelat şi pictat, pe care pot sã-mi las imaginaţia sã-şi facã de cap, în forme de culori.

4. De unde a pornit ideea numelui sitelui tãu ? Ce se poate gãsi pe blogul tãu?

Iniţial nu ştiam ce nume e mai potrivit, dar am gãsit ceva ce mã caracterizeazã deplin. Eu sunt copilãroasã, plinã de viaţã, îmi gãsesc pretexte de fericire în orice lucru aparent fãrã prea multã importanţã şi mi-ar plãcea sã rãmân veşnic copil în sensul unei mirãri continue şi al gingãşiei sufleteşti.

Blogul conţine lucruri executate manual, cu migalã şi nu în ultimul rând ofertante sub aspect estetic.

5. Realizezi şi produse la comandã sau vrei  sã creezi dupã ideile tale?

Da, realizez şi produse la comandã, mã mulez pe dorinţele clienţilor. Nu sunt împotriva acestei idei, pentru cã ştiu cã fiecare om este deosebit şi implicit gusturile sale. Îmi place sã transpun un vis în realitate, sã aduc bucurie, iar clientul şi dorintele lui sunt foarte importante pentru mine.

6. Sunt anumite persoane ce asociazã muzica unei anumite stãri, unor anumitor activitãţi, în momentul în care realizezi produse handmade asculţi muzicã, te uiţi la filme? Spune- mi tot despre sursele tale de inspiraţie

Muzica e o puternicã sursã de inspiraţie prin armonia, liniştea şi vibraţiile ce mi le transmite. Ascult deseori muzicã în timp ce lucrez, îmi hrãnesc sufletul şi mintea cu ritmuri psaltice. Cine e dornic sã vadã, nu trebuie decât sã-şi ridice privirea din pãmânt şi sã priveascã, iar sursele de inspiraţie se succed la tot pasul. De asemenea mã încântã portretele din reviste modã, însã de multe ori nu ştiu ce o sã pictez, ideile imi vin pe parcurs.

7. Mie mi se par extraordinari cerceii inspiraţie impresionistã; cum ţi-a venit aceastã idee şi mai ales vei continua cu o colecţie dedicatã  lor?

Acesti cercei au fost fãcuţi la comandã, dar ideea o agreez profund şi îmi propun sã continui cu o colecţie de inspiraţie impresionistã.

8. Care am fost senzaţia primei comenzi?

Prima pereche de cercei a fost realizatã din hârtie groasã coloratã. Îmi plãceau, dar am rãmas plãcut uimitã sã vãd cã cineva îi cumparã şi îmi apreciazã muncã.

 

9. Pe cine ai vrea sa vezi purtându-ţi creaţiile?

Oricine poartã creaţiile mele îmi provoacã o mirare şi un entuziasm fãţis, e un sentiment amestecat de mândrie, de  bucurie şi de ce nu un imbold de a crea mai departe.

10. De ce consideri ca s-a ajuns la kitsch in handmade?

Kitsch-ul e un fenomen generalizat, prezent în toate domeniile, mai cu seamã în artã şi este şi foarte greu de stopat. Într-o anumitã mãsurã poate îşi are şi utilitatea pentru a face diferenţa între un produs precar sub raportul calitãţii şi unul ”lucrat” în detaliu, cu talent. Gustul pentru frumos e un cumul ce se dobândeşte prin educaţie, culturã, o anume aplecare congenitalã şi nu e la îndemâna tuturor. Eu incerc sã nu fac ”concesii” calitãţii, sã-mi urmez feeling-ul şi produsele sã fie cea mai fidelã reflectare a constructului meu mental.


Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. filme noi

    24 decembrie

    Femeia nu este catusi de putin inferioara barbatului, in afara lipsei de putere. – Xenofon

  2. paula

    21 septembrie

    moni e o artista fara drept de apel; am pornit oarecum in acelasi timp pe drumul descoperirii acestei arte de a fabrica, confectiona, slefui, impresiona imagini, ganduri, senzatii, perceptii pe diverse materiale..inspiratia e peste tot si depinde doar de ochiul fiecaruia cum vrea si poate sa puna in valoare realitatea inconjuratoare sau propria-i fantezie. si eu am inceput sa fac cercei hand-made dintr-o joaca, inspirata fiind de alti prieteni artisti si „furand” meseria, dar in timp, propriul stil se formeaza si isi pune amprenta pe fiecare creatie, ceea ce se poate observa si in produsele prietenei mele.
    faptul ca unele se asemeana cu cele ale agatei, nu e o crima, daca nu ar fi meritat atentie nu s-ar fi inspirat nimeni; din fericire, hand-made-ul nu se poate trage la xerox -si nimeni nu isi doreste sau urmareste asta- e doar o forma, dar fondul apartine in mod particular, personal si cat se poate de original artistului/ astfel incat, reactia agatei nu e decat una rautacioasa, invidioasa as spune, rau-voitoare, constructiva poate doar in masura in care produsele prietenei mele -asa zise copii- o vor determina sa se intrebe ce a inspirat-o pe ea cand a realizat „originalul” ..astfel, discutia poate continua la nesfarsit;;
    da, poate cel mai indicat ar fi inregistrarea produsului cu un nume, o marca, un simbol al apartenentei pentru a nu se mai crea polemici inutile, dar imaginatia nu poate fi stopata de nimic; trebuie lasata libera, sa zburde, sa iasa in relief prin cele mai nastrusnice idei sau pur si simplu cu o pata simpla de culoare sau un punct, pe care fiecare il pune in felul sau.
    moni, felicitari pentru tot ceea ce faci si pentru surpriza si bucuria pe care o am, ori de cate ori vad ce ai mai creat!
    in plus, agata, ar trebui sa-ti mai eliberezi imaginatia, ca tot aceeasi fata visatoare cu palarie peste tot…in fine, fiecare alege unde vrea sa ramana;
    pana atunci, va puteti uita peste cateva produse realizate in joaca cu un prieten francez, inspirate , ghici de unde? 🙂
    numai bine la toata lumea!

    http://trucdeoufff.blogspot.com/p/hand-made-dreams-at-home.html

  3. Andreea.Giuros

    16 septembrie

    Multumim pentru comentariu, Agata. Am sters imaginea copiata dupa modelul tau din articol. Ar fi pacat ca accesoriile Monicai (foarte dragute de altfel) sa fie reduse doar la furtul de idei. Intr-adevar, inspiratia mai mult sau mai putin intentionata din lucrarile altor artisti este un fenomen si in handmade, si ne-ar placea daca ai vrea sa facem un interviu pe aceasta tema. 🙂

  4. maya

    14 septembrie

    in cazul de fata discutiile sunt in van. imaginile vorbesc de la sine. a fost furt, un furt cu nerusinare deoarece e copiata pana in cel mai mic detaliu. una e sa te inspiri si una e sa tragi la xerox o idee.
    dovada:)
    http://4.bp.blogspot.com/_lpF3Qu37EC8/SMZsClu9S2I/AAAAAAAAANA/9EbjkYnT-Gs/s1600-h/dr+maro.jpg

    • ana

      20 septembrie

      furt sau nefurt un lucru este sigur: Monica are potential, asta se vede clar, daca nu ar fi avut potential nu i s-ar fi acordat un interviu,se vede de la o posta talentul pe care il are aceasta tanara. Agata daca era diplomata se abtinea de la comentarii veninoase si ar fi rezolvat problema intre patru ochi cu Monica(daca se poate numi asa). Nu a procedat astfel, oare de ce? Fiindca a vrut putina publicitate si atentie din partea noastra si a primit-o! Invidia ne roade pe toti, este foarte prezenta printre artisti. Credeti ca daca nu vedea Agata un potential si un rival in Monica improsca noroi? va spun eu ca NU.

  5. Agata Secelean

    14 septembrie

    Faptul ca ai terminat artele nu inseamna ca esti la curent cu ce inseamna „furtul intelectual”.Mai documenteaza-te, mai ales daca te ocupi de revista.Furt intelectual inseamna si copierea de imagini
    (si reproducerea si vanzarea lor), care sunt creatia altcuiva, cum este in cazul de fata.
    Din pacate faptul ca ai terminat artele nu te impiedica sa te certi ca o tzatza din piata in lipsa argumentelor logice si a cunostintelor concrete despre „furtul intelectual”.Mi se pare ca ai coborat nivelul dialogul prea jos pentru a merita o replica mai detaliata din partea mea.

    • ligYa01

      14 septembrie

      „tzatza din piata” zici…haha, ok. cum zici tu…:-)

    • B

      18 septembrie

      Domnisoara Agata ai inregistrat cumva modelele la OSIM ( banuiesc ca stii ce este ) ai cumva drepturi de autor asupra acelor modele? Daca NU in ciuda faptului ca unele persoane s-au folosit cu rea-credinta de acea idee, castigand sume de bani, legea nu incadreaza aceasta fapta in infractiuna de furt. Si crede-ma m-am documentat destul de serios. Asa ca ar fi bine sa nu mai ameninti unele persoane cu procese si alte treburi in loc sa iti vezi de treaba.

  6. pletea

    13 septembrie

    mie mi se par geniale creatiile monicai dar si ale agatei, cred ca acuzatiile de „furt” nu au nici un sens, in arta multe idei seamana, nu poate nimeni sa spuna ca el a inventat roata
    si pana la urma sunt doar niste cercei, come on!!

    • ligYa01

      14 septembrie

      da, nu sunt geniale creatiile monicai dar si ale agatei. in schimb e genial reply-ul tau 😀

  7. Agata Secelean

    13 septembrie

    Pentru Mihaella.Ion

    Atata timp cat nu stergeti imaginea cu imitatia dupa modelul meu din cadrul articolului, refuz sa dau un interviu.
    Cat despre asazisele similitudini despre care vorbesti, Monica Pop a recunoscut ca a copiat cinci modelele mele si le-a sters de pe blogul ei pe cele copiate de la mine imediat ce i-am trimis mailul in care i le-am semnalat.
    Odata ce ea singura a sters modelele copiate, printre care si modelul cu palarie maro, care apare in articol, indoielele tale nu au nici un sens.Sunt doar jignitoare.

    • florin.

      13 septembrie

      Atitudinea ta mi se pare un pic exagerata, sunt simple asemanari, chiar daca s-a inspirat din opera ta, gandeste-te ca e la inceput de drum, are nevoie de exercitiu, de modele chiar.
      La un anumit nivel atitudinea Monicai( faptul ca s-a inspirat, daca s-a inspirat) trebuie sa te flateze, inseamna ca vede un potential in tine. Tinerii artisti au nevoie de incurajari, de sustinere din partea unor oameni ca tine.

    • Elliza

      13 septembrie

      Se mai intampla ca unele modele sa fie asemanatoare. Nu e prima data cand se intampla asta in istorie. Nu e o tragedie. Si e foarte usor sa acuzi pe cineva de furt, mai ales fara dovezi. Cine stie, si vice versa poate fi valabila.

    • ligYa01

      14 septembrie

      :)),eu am facut artele si cu acest background imi premit sa te crititc. E aiurea sa te consideri un artist autentic in zilele noastre pentru ca oricat de „originala” ar parea replica ta pe o anumita tema (ca si handmadeul contemporan de piltda)nu se pune problema sa fie in totalitate „originala”; tipe stilizate in genul acela -daca imi amintesc bine am vazut pe toate gardurile : pe produse artizanale, pe caete, in desene animate, reclame. Conceptul de fata stilizata(o mixtura intre manga si disney princess) nu tu l’ai inventat, nu ai inventat tu roata si ar fi bine sa ralizazi ca in subconstient ai o suma de inspiratii care te’au propulsat sa mazgalesti o „domisoara cu palarie maro”. Te felicit pt relica ta – asta se poate numi creativitate. Da, intr’adevar Monica la anumiti cercei nu e la fel de creativa. Cateodata se intampla sa reproduca ce i place si vrea sa inteleaga. Dar nu in ideea de a face leit sau a’si insusi o opera de arta valoroasa ca a lui Rembrandt si sa spuna ca e autentica si sa o vanda… =>asa zisul „furtul de modele de la artisti originali” se exclude in acest fel.

      In schimb am asistat odata cand Monica facea cercei si la unii se mai inspira (de fata c umine) iar la altii pur si simplu compunea liberrrrrrrr. E firesc la inceput de drum sa inveti de la altii prin reproduceri /sa te inspiri dupa care sa iti dai durumu cu replicile tale.

      @ furtul intelectual ca acesta este o infractiune si se pedepseste prin lege. => DA, DAR IN CAZUL ACESTA NU SE APLICA :)) – daca iti faceai eo emblema ca „nike” si monica o reproducea leit si si’o insusa atuci DA!!, stai calma ca si sa faci proces pt asta nu o sa ai castig de cauza pe asa motiv pueril; lol

      Tot ce pot sa observ e ca ai o mare nevoie de recunoastere si apreciere care te face sa fi extrem de agresiva.
      …hug 😀

    • ligYa01

      14 septembrie

      si daca vezi bine moni a interpretat si un tablou celebru din impresionism…hai sa o dam in judecata pt asta! Aici DA frauda!!!

      mai inainte m’am uitat la prosdusele tale – chear frumoase 🙂 Ce pot sa’ti spun e ca recunosc in ele influneta manga si pop art. As putea spune ca oareum „ai furart si tu intelectual” o gramada de artisti 😐 …
      common…
      bla bla bla!

  8. ligYa01

    12 septembrie

    @ „Muzica e o puternicã sursã de inspiraţie prin armonia, liniştea şi vibraţiile ce mi le transmite” -> could not agree moere 😀

    moni, te admir ca ai dezvoltat mult activitatea ce ai inceput’o.esti conseventa. :-)! Se vede ca a devenit o pasiune. (Cel putin io m’am lasat de handmade)
    in fine.
    hug!

  9. Agata Secelean

    10 septembrie

    Adresa corecta a blogului http://www.agat-art.blogspot.com

    • wow

      20 septembrie

      da, vad ca vrei sa te afirmi si tu undeva! posteaza-ti blogul sa te cunoasca toata lumea scorpie batrana ce esti, ai 32 de ani!! asta e un comportament pueril, nu te-as caracteriza ca pe o persoana cu capul pe umeri, cum vrei tu sa pari, as spune ca ai un clanta mare si esti violenta in limbaj, comportamentul tau imi aminteste de un animal pradator care isi apara prada cu coltii de dusmani. Te confrunti cu o criza de personalitate tipica adolescentilor. Daca e vorba de cearta ca o „tzata in piata” esti prima care ai inceput aceasta cearta. Vad ca nu-ti ajunge nimeni cu prajina la nas, atat esti de infumurata. Nu mai astept sa te „cobori” si sa-mi dai o replica, esti prea „sus” pentru muritorii de rand.Punct.

  10. Agata Secelean

    10 septembrie

    Frumos interviu.V-a scapat insa ceva.Cinci modele de bijuterii au fost furate de la mine Le puteti vedea pe http://www.agat-art.blogspot.com.Deci Monica Pop se inscrie in traditia furtului de modele de la artisti originali, pe care o practica mai multi artizani.
    Cred ca ar trebui sa acordati mai multa atentie fenomenului furtului intelectual si sa il popularizati pe site si in revista.
    In felul asta poate vor afla mai multi ca furtul intelectual ca acesta este o infractiune si se pedepseste prin lege.
    Cred ca trebuie sa scrieti o erata la acest articol.Si va rog sa stergeti imaginea cu domisoara cu palarie maro publicata in articol, care este unul dintre modelele furate de la mine.
    Va pot trimite link-urile modelelor furate de la mine oricand doriti.

    • mihaella.ion

      13 septembrie

      Da, ai dreptate handmade-ul a ajuns la stadiul in care fiecare se inspira din ideile altora, dar nu se poate aplica aceasta idee la nivel global. Nu pot sa ma pronunt daca produsele Monicai sunt copii voite ale tale sau nu, deoarece in arta este cam greu sa dai un astfel de verdict radical. Se pot observa similitudini intre stilurile propuse de voi, dar cred ca este si din simplul motiv ca ati avut aceeasi sursa de inspitatie, formatie educationala si afinitate pentru astfel de modele.

      Uite iti propun ceva, ofera-mi si tu un interviu, voi publica si produsele tale si astfel vom crea un topic despre ce este handmade-ul momentan, de ce s-a ajuns la aceasta situatie in care poate fi acuzata oricand de plagiat, si mai ales cum propunerile unui creator sunt acuzate a fi „falsuri”.

      Astept un raspuns.

    • Un posibil iubitor de handmade

      21 septembrie

      „Furt intelectual”? :)) sa nu folosim cuvinte prea mari!
      Nu cred ca e cazul sa dai din coate ca sa te faci cunoscuta pe seama altora. Lucrarile tale ar trebui sa vorbeasca de la sine si sa fie cunoscute ele insele. Nu sa incerci sa dai jos pe cineva :).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share