Bucurii de toamnă

Distribuie articolul:
Share

A venit toamna…Aţi simtit? Soarele şi-a slăbit puterea, vântul e mai puternic şi uneori se ridică în rafale, norii sunt din ce în ce mai mulţi, seara începe să-şi facă apariţia mai devreme decât o aşteptăm. Pe nesimţite, transformările s-au petrecut, trecerea a fost subtilă şi iată-ne în primele zile de octombrie.

După cum v-am obişnuit, de un sezon şi jumătate aproape, vă aducem aminte de micile bucurii pe care nu trebuie să le rataţi în această lună şi în tomnaticele care vor veni. În ordine cronologică, prioritatea sezonului sunt ghindele. În formele lor încântătoare, titireze naturale şi pline de viteză, ghindele îşi iau avant de sus din copaci şi se rostogolesc pe trotuare. Când vreuna vi se opreşte în cale, n-o lăsaţi pradă furtunilor ce vor veni, luaţi-o şi păstraţi-o la căldură până când, de atâta bucurie că nu e singură, o să-şi lepede cochilia maronie. Oferiţi una cadou şi fiţi sigure că veţi bucura ziua cuiva.

Nu uitaţi de frunze! Poate că acum încă nu şi-au luat avântul, dar în curând se vor rumeni suficient încât să se despindă din copaci la prima rafală mai puternică. De cupru, de alamă, de aur, de platină, roşcate, brunete, căprui, toate vor face un buchet grozav de purtat cu mândrie spre casă după o zi obositoare. Parcurile vă vor aştepta cu covoare imaginare ca cele despre care scriam când eram la şcoală, din care veţi putea face buchete pentru şi împreună cu cei dragi. Ritual la care, fireşte, se adaugă bătăile şi plimbările prin frunze, care aduc o doză de voie bună suficientă să vă menţină tonusul cel putin trei zile de la marea păţanie. Şi tot aici găsiţi o sursă inepuizabilă pentru ghirlande şi viitoare coroniţe care să vă înfrumuseţeze uşile şi balcoanele şi să vă aducă belşug.

Tot acum este sezonul murăturilor şi al legumelor care întăresc rândurile în cămara. Pieţele dau în pârg de miresme şi culori, aşa că beneficiaţi din plin de vizitele pe care le faceţi pentru aprovizionare, sunt atâtea lucruri proaspete de la ţărani pregătiţi oricând să vă povestească istoria recoltei din acest an, încât comoditatea supermarketelor pare să pălească în faţa atâtor minunăţii. Şi tot la piaţă veţi găsi castanele, atunci când va sosi şi timpul lor. Prăjiţi-le şi umpleţi casa cu aroma lor, lăsaţi aburul să se prindă de ferestre şi bucuraţi-vă de căldura interiorului, pentru că se apropie vremea ei.

De aici porneşte şi ultima mare recomandare de mică bucurie pentru sezonul care s-a deschis. Cum moda şi revistele de profil sunt încărcate în această lună de tendinţe vestimentare, aşa şi noi ne-am încărcat rubrica cu recomandări de bucurii. Cea mai mare dintre aceste mici bucurii despre care vă tot povestim e afecţiunea. Tot evităm să o aducem în discuţie, dar ea e prezentă. Remediul nostru şi, fără voie, al toamnei, este căldura interiorului, starea de bine pe care o oferă culcuşul de seară, îmbrăţişarile de după amiază, vorbele frumoase şi sărutările. Bucuraţi-vă de ele, mai ales acum, pentru că ele sunt bazele de la care plecăm şi la care ne întoarcem, care ne susţin necondiţionat şi ne încălzesc, cu atât mai mult cu cât vă bucuraţi şi le apreciaţi în fiecare moment.

O  toamnă minunată!

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Carmen Mihoc

    22 septembrie

    O TOAMNA MINUNATA TUTUROR!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share