CITEȘTI

Fiecare produs creat de mine are o poveste: Emilie...

Fiecare produs creat de mine are o poveste: Emilie Vereş

Distribuie articolul:
Share

Şi eu am avut tentative de a mă juca cu fetru, dar mie nu mi-a ieşit niciun produs extraordinar. Lucurul cu fetru e o artă, o artă pe care Emilie Vereş o stăpâneşte foarte bine, şi mie îmi lipseşte cu desăvârşire. Ea nu creează simple produse, ea re-creează poveşti, după cum afirmă: Fiecare din broşele sau obiectele ce le creez are o poveste. Ce reuşesc să pun în poze e numai ceea ce a rămas din poveste. Trăirea ce le însoţeşte în timp ce le ‘meşteresc’ sper să ajungă la voi.

1. Cine este Emiliana Vereş când nu este artizan handmade?

Prezentul mi-a oferit oportunitatea de a avea şi a creşte un copilaș minunat. Încerc să cresc odată cu el, devenind mamă.

2. Cum se împacă meseria de informatician cu cea de artizan handmade?

A fi artizan cred că înseamnă nu a ştii să meştereşti, ci a ştii să dai naştere unui lucru nou, unic. Felul tău de a da naştere, de a crea îl poţi apoi refolosi, utiliza. Cam aşa se întâmplă şi în programare (cei în domeniu înţeleg asta).

3. Cum ai ajuns să practici această meserie? Ai avut un mentor sau totul a fost învăţat pe parcurs?

Mi-a plăcut în generală Lucrul Manual :). De la mama am învăţat să croşetez, să împletesc, să am răbdare cu aţele…restul, a venit de la sine când am început să lucrez cu copiii străzii. Utilizând diverse materiale, lucrul manual a devenit pe rând joacă, plăcere, hobby, şi în prezent un mod de a păstra timpul trimițându-l către ceilalţi, în lucruri mici ce se pot purta.

4. De ce ai ales să creezi produse handmade din fetru?  Cu ce alte materiale ai mai încercat să lucrezi înainte de a rămâne fidelă fetrului ?

Când l-am descoperit nu am mai putut renunţa la el  pur si simplu. Pe pânză îmi place să brodez sau să cos cu aţă orice, asta în egală măsură cu fetrul.

5. Pe blogul tău de prezentare, afirmi că fiecare obiect are o poveste; care este cea mai frumoasă poveste a unuia din produsele tale handmade?

Povestea unui rândunel 🙂  de lângă statuia prinţului fericit. A fost odată un rândunel care fiind înşelat de iubita ce l-a pus să o aştepte, a pierdut stolul din care făcea parte şi a rămas singur în anotimpul rece. Încercând să se adapostească s-a aşezat pe statuia prinţului fericit care avea ochii de safir, capul de aur, iar pe mânerul spadei un rubin. Suflul prinţului trăia de fapt în statuie şi era foarte trist văzând că împărăţia lui nu era plină de fericire aşa cum crezuse el cât a trăit, ci era stăpânită de tristeţea sărăciei. Picăturile de lacrimi aduse de această tristeţe au căzut pe rândunelul nostru care a devenit astfel complicele prinţului şi rând pe rând a dus oamenilor săraci câte o pietricică din statuia prinţului, aducându-le astfel bucurie. La final prinţul din statuie a renunţat chiar şi la ochi şi la gură, rândunelul ducând totul la cei nevoiaşi, ultima suflare dând-o alături de prinţ, la picioarele lui, lângă cuibul gol unde şi-a aşteptat iubita.

6. Ce sfat îi dai unei persoane ce vrea acum sã devinã artizan handmade?  De ce consideri că are nevoie pentru a reuşi în acest domeniu?

Nu poti, cred, să spui: de azi aş vrea să devin artizan. Este nevoie de timp şi apoi de inspirație ca să poţi vedea unde te duce această dorinţă. Apoi a deveni artizan pe piaţă e deja un alt lucru. A ajunge să vinzi şi să faci din acest domeniu o afacere este deja o problema legată de cât timp ai şi în ce mod reuseşti să te promovezi. Aici cred că stă cheia. Sfat: dacă consideri că ceea ce faci poate fi împărtăşit şi celorlalţi…atunci nu mai aştepta, descoperă-te!

7. Care sunt produsele ce caracterizeazã perfect marca  Emilie Vereş? Ai un anumit produs pe care îl consideri reprezentativ pentru stilul tău?

Până în prezent pot spune că broşele au reprezentat punctul forte, spun asta lăsând la o parte vânzările, referitor la faptul ca pot fi mai uşor purtate şi asortate decât alte bijuterii. Cred că de asta am şi ales să mă exprim mai mult în felul asta, prin broşe. Produsul de care sunt cumva mai ataşată cred că este căsuța de lângă lăcrămioare, ea îmi aduce liniştea zilnică.

8. Unde vom putea admira produsele Emilie Vereş în viitor ? Care este urmãtorul târg la care vei participa ?

Aş vrea să pot răspunde la această întrebare. Aştept ca micuţul meu să meargă singur ca să pot să am mâinile libere :). Când o să se întâmple asta o să pot cumva să am timpul meu şi deplasările vor fi mai uşoare pentru mine. Deocamdată e aşa: unde e următoarea lansare a revistei? vin după caravana voastră !

9. Realizezi şi produse la comandă ? Dacă da, care a fost cea mai mare comandă pe care ai primit-o?

Da, am avut ocazia să îmi scrie diferite persoane, cunoscute sau nu, care să îmi ceară să le fac anumite broşe, coliere sau bentiţe. Nu pot spune că am primit o comandă impresionantă aşa că la această  întrebare mă opresc aici.

10. Sunt anumite persoane ce asociază muzica unei anumite stări, unor anumitor activități. In momentul în care realizezi produse handmade asculţi muzică, te uiţi la filme? Spune-mi tot despre sursele tale de inspirație

Când stau cu mine de obicei îmi place să stau în linişte. Dospesc în şi cu mine! Îmi place natura, sau, ca să citez din replicile ce le folosea Exarhu cândva: „Pasiunea mea este natura, natura!” Așadar de acolo mă inspir! Ascult Sigur Ros şi îmi e suficient.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. wow

    22 octombrie

    o admiram de mult pe Emilie pentru creatiile sale, felicitari

  2. alexia

    20 octombrie

    candva, in istoria artei … cineva a cerut un drept numit „dreptul la arta pentru arta”
    eu consider ca si micile lucruri facute de emilie sunt o mica particica de arta… este lumea pe care ea si-a creat-o si in care ne invita si pe noi .
    succes in continuare!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share