CITEȘTI

Letiţia Pintilie “be special, wear handmade”

Letiţia Pintilie “be special, wear handmade”

Distribuie articolul:
Share

Am fost fascinată de creaţiile ei, de la cerceii din coji de alune,  la inelele decorate în  răşină,  până la produsele realizate din materiale reciclabile. Fiecare produs realizat de Letiţia este pe atât de unic, de insolit şi uşor de purtat. Letiţia are următorul motto: be special, wear handmade, eu voi adaugă anywhere, anytime. Produsele handmade nu trebuie să fie făcute sau cumpărate pentru a sta frumos într-o cutie de bijuterii ascunse privirilor,  ele trebuie să fie realizate cu suflet de către artist şi purtate cu mândrie de cumpărătoare. Nu am dreptate?! Sigur interviul Letiţiei vă va convinge să  purtaţi proudly and madly produse handmade.

1. Cine este Letiţia Pintilie? Mai întai omul şi după aceea artizanul-artistul

Letiţia Pintilie este un om ca toţi oamenii, cu aşteptări cam mari (din păcate) atât de la ceilalţi, cât şi de la ea. De aici rezultă episoade destul de dese de nemulţumire şi frustrare. Dar trec peste ori făcând glume mai mult sau mai puţin inspirate, ori închizându-mă pur şi simplu în casa. E mai sigur.

2. Am văzut că te joci în tot felul de materiale, care este cel mai OK pentru tine şi de ce?

E o întrebare la care nu pot raspunde decât parşial, şi anume la prima parte. În sensul că îmi place să experimentez cu cât mai multe materiale (cui nu?), pentru că m-aş plictisi să lucrez în acelaşi stil şi acelaşi material o perioadă mai lungă. La fel, mare parte din materiale  rămân la stadiul de experimentare, pentru că ori nu-mi plac rezultatele, ori nu mai am răbdare să trec la nivelul următor.

3. Orice artizan are o povestioară, o întâmplare ce trebuie să o prezinte lumii. Care este povestea ta artizănească, ce te-a impresionat cel mai mult? Un anume cumpărător, un anume târg?

Probabil fac parte din cei care nu au aşa ceva. Nu-mi vine acum în minte decât o fetiţă cam de vreo 7-8 ani care i-a recomandat mamei sale ce cercei i s-ar potrivi mai bine, destul de argumentat pentru vârsta ei. Evident, hat off si pentru mama, care a şi ascultat-o.

4. Am observat pe blogul tău că ai un inel şi o cercei realizaţi în coajă de alună, de unde această idee?

Aaaaaa…..tocmai intrasem în posesia răşinii şi cum nu aveam absolut nici un fel de matriţă, aflându-mă într-un supermarket la shopping-ul cel de toate zilele, cojile de alune au fost decretate pe loc potenţiale candidate. De cele mai multe ori cam aşa se nasc ideile. Din senin, exact în momentele în care nici măcar nu mă gândesc la „meşterit”.

5. Ce alte produse insolite mai ai? Prin insolite mă refer la cele realizate prin metode şi cu materiale neconvenţionale pentru handmade.

Nu ştiu ce nominalizări să fac aici, în mare parte creaţiile mi-au fost catalogate ca fiind ceva mai neobişnuite.

6. Ce muzică asculţi când realizezi produse tale extraordinare? Ce melodii? Sau este linişte deplină?

Nici un fel de muzica. De fapt…nici un fel de fundal sonor. În ultima vreme repetiţia mă enervează pur şi simplu, şi cum la radio se dau aceleaşi piese over and over again, playlist-ul meu fiind tot o înşiruire de piese cunoscute şi răs-ascultate, iarăşi nu mai prezintă interes.

7. Din punctul tău de vedere în meseria de artizan, cât la sută este muncă şi cât la sută este inspiraţie?

La munca eu aş încadra lucrurile care ţin de promovare, branding, căutare de materiale noi. Restul e joacă.

8. Care produse handmade te reprezintă? Și mai ales de ce ?

Of,  ce întrebare grea. Mă gândesc că cele care îmi poartă amprenta fără nici cel mai mic dubiu.  Sper să fie şi din astea.

9. De ce “be special, wear handmade” ?

Ca şi ideea cu cojile de alună, s-a născut instant. Puteam eu să  mă împotrivesc ? : ). Lăsând gluma la o parte, cred că totuşi persoanele care poartă creaţii handmade sunt deosebite. Sau cel puţin încearcă, şi asta e un lucru fantastic.

10. Pregăteşti o colecţie de mărţişoare?

Colecţie de mărţişoare?  Nu în mod deosebit. Am făcut câteva, doar la solicitarea unei cliente. Altfel nu prea îmi place să mă pliez pe „cerinţele” pieţei – fulgi de zăpadă iarna, iepuri de Paşti şi mărţişoare de 1 martie. Oricât de nesănătoasă ar fi abordarea aceasta.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. felicitari! creatii absolut minunate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share