Quilling – terapie prin artă

rama foto decorata
Distribuie articolul:
Share

Istoria quilling-ului în câteva cuvinte

Quillingul este o formă de artă care implică utilizarea fâșiilor de hârtie. Rulate în diferite forme și lipite împreună, acestea creează modele decorative deosebite.

Paper-rolling (hârtie rulată), paper-scrolling (hârtie pe suport, derulată), filigree (filigran), mosaic (mozaic) şi quilling sunt toate denumirile care s-au atribuit acestui meşteşug de-a lungul timpului.

Unele surse indică faptul că acest meșteșug a fost practicat încă din Egiptul Antic.

S-au descoperit lucrări importante, ce au fost realizate de călugărițe (în Franța și Italia în secolele XVI și XVII), de distinse doamne de la curtea domnească (din timpul Dinastiei Stuart) și de doamnele de companie în Regatele Georgiene. Această practică s-a răspândit și în America de Nord prin coloniști, această arta fiind practicată doar de femeile din înalta societate.

În prezent, arta quilling se bucură de o renaștere modernă.

Quilling  – terapie prin artă

Pentru a dobândi câteva momente de relaxare multe persoane s-au orientat către artă. Practicând acest meșteșug, pentru a ne relaxa, creăm un fel de terapie prin artă.

Această formă de terapie folosește arta ca manieră de exprimare personală pentru comunicarea trăirilor, pentru o explorare a interiorului în scopul creșterii și armonizării ființei. Rezultatele obținute sunt benefice atât pentru trup cât și pentru minte:

  • dezvoltă inteligența emoțională
  • dezvoltă capacitatea de exprimare
  • dezvoltă percepțiile și reprezentările vizuale
  • stimulează creativitatea
  • crează stări afective tonice
  • facilitează creșterea sociabilității și a adaptării în societate
  • reduce tensiunea și anxietatea
  • înlătură frustările și sentimentele negative

lumanare decorativa

Chiar dacă termenul de „terapie” duce cu gândul la o afecțiune sau boală, în acest caz nu este vorba neapărat de asta. Arta este potrivită și pentru cei care pur și simplu își doresc să fie mai sociabili sau să-și îmbunătațească încrederea în ei înșiși.

Arta quilling se adresează tuturor persoanelor, indiferent de vârstă și statut social. De asemenea, această artă este indicată și în cazul persoanelor cu probleme (toxicomanilor, deținuților sau persoanelor marginalizate) pentru care o astfel de activitate reprezintă o revalorizare a propriei persoane.

Rezultatul final obținut și frumusețea lucrării realizate creează o stare de mulțumire, bucurie și încredere în propria persoană, astfel încât orice persoană se va simți mult mai relaxată și liniștită la final.

Dar nu toate persoanele care dezvoltă această activitate o fac în scop medical. Majoritatea peroanelor preocupate de quilling, au dezvoltat un hobby în acest sens, fie creează decorațiuni și figurine pentru prieteni și rude, fie au făcut o afacere din această activitate.

rama foto decorata

Cu toate acestea, pentru a porni la drum pe această cale trebuie să beneficiem de puțină creativitate, interes pentru artă și frumos, răbdare și câteva materiale ajutătoare. Dar despre ustensile de lucru și materiale auxiliare vă voi povesti într-un articol viitor.

Pentru a descoperi cât mai multe despre această artă vă invit acasă la mine : http://paperdecor.blogspot.com

Surse de inspiratie : http://www.casutacopiilor.info/arta-de-a-rula-hartia-quilling/ si  http://www.sakura-center.ro/terapie-prin-arta

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. bravo pentru cei care au facuto eu sunt foarte interesanta de aceasta arta

  2. Amy

    12 martie

    Multumesc pentru mentiune!

    Quillingul este cu adevarat o terapie prin arta si poate sa confirme oricine acest lucru. In plus, parerea mea este ca mai si creaza dependenta. 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share