CITEȘTI

Să facem cunoștință cu arta decoupage-ului

Să facem cunoștință cu arta decoupage-ului

Distribuie articolul:
Share

Decoupage-ul și istoria lui

Decoupage-ul are o istorie lungă şi fascinantă. Această artă este formată din multe tehnici și stiluri care s-au aplicat, de-a lungul timpului în diferite ţări . Timp de secole, decoupage-ul a fascinat multe persoane celebre din istorie şi artă: ca Marie Antoinette, Madame de Pompadour, Lord Byron, Brummel Beau, sau din timpurile mai moderne, Matisse și Picasso.

În secolul al 12-lea, ţăranii chinezi au folosit tehnica pentru a face ornamente din hârtie colorată cu care au împodobit ferestrele, au creat lampadare, cutii decorative şi alte elemente. Entuziasmul din China cu hârtia şi indemânarea în folosirea foarfecelor, se pare că își au rădăcinile în Siberia de Est, unde populația folosea decorațiunile de hârtie colorată pentru a împodobi mormintele. Acest obicei a fost întâlnit înainte de naşterea lui Hristos.

Cu toate acestea, naşterea decoupage-ului pe care îl știm astăzi ca și practică, este legat de secolul 17. Atunci a devenit popular datorită mobilierului venit din Extremul Orient, cu finisaj final de etanşare cu ceară. Europa iubea articolele finite cu etanşare cu ceară, şi comenzile au depăşit capacităţile de producţie ale producătorilor din estul îndepărtat. Profitând de cererea mare, artizanii de la Veneţia a început să producă mobilier simulând ceara , cu „lacca contrafatta” – imitaţie de lac.
Meşterii venețieni au început să instruiască în atelierele lor ucenici care până atunci învățaseră să reproducă lucrări și proiecte ale marilor artiști ai epocii. Desenele colorate le tăiau și le lipeau pe articolele pe care doreau să le decoreze, apoi le acopereau cu mai multe straturi de lac. În acest fel, mobilierul şi a diferitele obiecte decorative mai mici se asemănau cu articolele importate din China şi Japonia.

Astăzi, decoupage-ul este cunoscut în întreaga lume și se poate lăuda cu bresle active în America, Africa de Sud, Australia, Anglia şi Japonia. Datorăm cunoştinţele noastre actuale şi tehnicile, în mare parte lui Hiram Manning, şi micului său grup de decoupeurs dedicați şi talentaţi, care au pus decupajul pe harta Americii şi, prin urmare, a deschis drumul de urmat pentru ceilalţi. Breasla Naţională a Decoupeurs a fost formată în SUA în 1972 şi este responsabilă pentru promovarea aceastei arte fascinante şi frumoase în formele sale cele mai rafinate.

Decoupage este un cuvânt al secolului 20, care provine din cuvântul francez „decouper” sensul de a tăia. Decupajele de hârtie sunt reasamblate şi proiectate iar apoi lipite pe o suprafaţă vopsită sau aurită. Tehnica tradițională include aplicarea 30-40 straturi de lac care sunt şlefuite pentru o strălucire cât mai frumoasă.

Cu o astfel de istorie lungă şi variată, nu este surprinzător faptul că arta decoupage-ului este încă în evoluţie cu stiluri noi.
Cu originile sale pline de culoare şi varietatea de tehnici , posibilităţile aceastei forme de artă fascinante sunt infinite, oferind posibilitatea a petrece nenumarate ore de creativitate, precum şi plăcere.
În România, arta decoupage-ului este foarte nouă, ea fiind confundată cu așa zisa “tehnica șervețelului”, cea din urmă fiind doar una dintre tehnicile de bază ale artei. Însă, așa cum era de așteptat, decoupage-ul a cucerit și cucereste zi de zi și mai mulți admiratori și la noi în țară deoarece permite oricui să-și dezvolte simțul artistic.

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Gaby Erika

    13 octombrie

    Am citit cu mare interes întreg artcolul şi îmi place că pot afla tot mai multe lucruri despre acestă artă care şi pe mine m-a fascinat. Am crezut că joaca cu de-a şerveţelul este una simplă, dar uite că nu e chiar aşa, este o artă complexă cu adânci rădăcini în trecut. Mulţumesc Alexandra pentru această frumoasă prezentare.

  2. Alexandra

    11 octombrie

    Multumesc, Cristina! Acesta este si scopul articolului: de a invata impreuna lucruri mai putin stiute despre decoupage.

  3. Nae Cristina

    9 octombrie

    Foarte interesant articolul, chiar am aflat lucruri noi si folositoare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share