De vorbă cu Issa

Distribuie articolul:
Share

Zilele trecute am stat la taclale, virtual, cu Issa de la  lil.lu bijoux. Am descoperit un om creativ şi creaţii pe măsură.

Vă las să savuraţi un interviu plin de detalii şi păreri interesante, însoţit de imagini cu creaţiile sale.

Cum a început activitatea ta în domeniul handmade?

Activitatea mea în lumea handmade a început prin oct.2007, atunci am realizat prima brăţară, dar ideea de handmade a încolţit cu o lună înainte departe de ţară, pe o superbă insulă din Grecia într-un magazinaş pitoresc.

Inainte de acel moment nu m-am gândit o clipă că aş putea să fac aşa ceva. Pe vremuri îmi cumpăram mărgele de la galeria de artă, dar nu îmi puneam problema să fac şi eu aşa ceva. Pasiunea mea pentru handmade s-a declanşat doar în clipa în care am văzut ACELE mărgele. Parcă le văd şi acum – aveau mult rosu, aţă şi mărgele! Încă mă fascinează bijuteriile handmade din Grecia.

Am văzut bijuterii handmade în diverse ţări, dar cele din Grecia au ceva anume. Să fie aţa roşie?!

La acel moment nu ştiam dacă o să găsesc materie primă, ştiam doar că trebuie să fac asta. Am avut noroc căci existau câteva magazine online de furnituri!

  

Care sunt sursele tale de inspiraţie?

Chiar la început studiam tutorialele şi încercam să învăţ noţiunile de bază, dar acum mă poate inspira orice. Creaţiile mele nu sunt un tot unitar. Azi abordez un stil, mâine altul, încă caut ‘’acel ceva’’. Totul este în funcţie de starea de spirit, de o imagine, o ţară şi în mai mică măsură de trend. Sunt lucruri care îţi rămân în minte şi la momentul potrivit, atunci când vine inspiraţia le interpretezi în maniera proprie!

Ţi-am admirat pe blog colecţia “SeaMyst”, spune-ne ceva despre ea. Ce te-a inspirat? Cum ai realizat acele forme inedite? Există o poveste interesantă în spatele colecţiei?

Colecţia SeaMyst are ca şi numitor comun aricii de mare. Îmi plac aricii de mare, iar fapul că sunt greu de găsit îi face cu atât mai speciali. Atunci când lucrez cu ei am o stare specială, gândul îmi zboară la o plajă semi-sălbatică cu nisip alb şi fin, stânci, pini, apă turcoaz.

Ideea de a folosi aricii de mare pe post de bijuterii sau decoraţiuni nu imi aparţine. Acum 2-3 ani am văzut un tablou şi un inel într-un mic magazin. De atunci încerc să-mi creez propriile modele mai simple sau mai încărcate !

Am remarcat în multe creaţii un aer vintage, te atrage acest trend?

Îmi plac bijuteriile vintage (în special inelele) şi din acest motiv încerc să dau anumitor bijuterii un  aer vintage.

Pe viitor intenţionez să realizez bijuterii în care să folosesc componente vintage autentice, dar achiziţionarea lor este o problemă; sunt puţini vânzători care trimit şi în România.

Care a fost cea mai dificilă comandă pe care ai primit-o?

Am avut o perioadă când lucram coliere gothic style şi primeam de la cliente o poză cu modelul. Este foare greu să încerci să reproduci un produs care poate a fost creat de un artist cu experienţă, iar tu trebuie să-l lucrezi cu materiale poate mai ieftine, fără experienţă şi să fie aşa cum l-a visat clientul.

Chiar luna trecuta  am ‘’pictat’’ un cufăr. Eu sunt dezastru la pictură, noroc că nici clienta nu avea o idee anume despre cum să arate desenul. A fost o mare provocare, dar a ieşit ceva haios –  o bufniţă, un iepuraş la farmacie!

        

Spune-mi o tehnică sau material pe care nu ai încercat-o, dar te-ar interesa să o faci?

Am încercat mai multe tehnici, cu mai mult sau mai puţin succes. Lucrul cu metalele preţioase ar fi o dorinţă, dar sunt conştientă că nu este  posibil doar cu pasiune, ai nevoie de cunoştiinţe solide în domeniu.

Cu ce se diferenţiază lil.lu bijoux  faţă de tot ceea ce este handmade?

Nu ştiu dacă lil.lu bijoux se diferenţiază  cu ceva, nu o pot spune eu. Cred că sunt undeva la mijloc, nu îmi spun niciodată că am creaţii mai drăguţe decât X, ci mă gândesc cum ar fi să am bijuterii superbe ca şi Y.

Asta mă ajută să îmi doresc mai mult.

Ce sfat ai acorda începătorilor ?

Să intre în lumea handmade doar dacă sunt pasionaţi, iar restul vine de la sine, cu multă muncă ce-i drept, dar mai devreme sau mai târziu tot o să se remarce cu ceva.

Dacă nu o faci din pasiune poţi cel mult să înşiri mărgele, fără suflet, care nu transmit nimic.

  

Ce îţi doreşti cel mai mult în această activitate?

Să am inspiraţie multă. Încă mai caut ‘’acel ceva’’ care să-mi facă bijuteriile speciale (cunosc artişti care l-au găsit). Încă nu am un stil bine conturat, trec de la o idee la alta. Uneori am senzaţia că nu am depăşit stadiul de înşirat mărgele. Dar nu putem avea tot timpul idei geniale!

Îi mulţumim Issei pentru interviu şi nu putem decât să-i dorim acea inspiraţie pe care şi-o doreşte. Noi considerăm că bijuteriile sale au ‘’acel ceva’’ care le face speciale, lucru pentru care nu putem decât să o felicităm.

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share