Păpușa Domovushka

Distribuie articolul:
Share

Astăzi răsfoind tutoriale pe net, am găsit unul foarte interesant după părerea mea. Este tutorialul unei păpuși din tradiția națională rusească, care servește ca ocrotitor al casei. Pentru a face  păpușa e necesar să rezervați o zi; nivelul de complexitate este mediu.

Carcasa viitoarei păpuși o facem din sârmă, care corespunde înălțimii acesteia (în cazul de față 35 cm), toate articulațiile sau locurile unde sârma a fost tăiată o acoperim cu bandă adezivă.

Tăiem sinteponul fâșii și acoperim carcasa. Coasem marginile sinteponului.

Toate părțile corpului, care vor fi la vedere, le acoperim cu capron. Putem folosi orice alte tricotaje de culoarea pielii. Să nu uităm că nu avem deocamdată un cap, ci ceafă, și să meșterim frumos la spate.

Coasem o pernuță din capron și o umplem cu sintepon, iar marginile le coasem. Cu ajutorul unui marker (care să nu fie permanent) desenăm nasul, gura și locurile pentru ochi.

Acum am ajuns la pasul cel mai complicat pentru un meșter începător:  cu ajutorul firelor de cusut și a unui ac trebuie să modelăm fața. De fapt, trebuie doar să înțelegem unde trebuie să fie adânciturile (de exemplu gura) și acolo să coasem, apucând o bucată de sintepon, iar colțurile gurii trebuiesc întinse cu ajutorul firelor de cusut până sub colțurile ochilor – astfel obținem un zâmbet. Este de ajuns să experimentăm și totul o să iasă perfect.

În cazul în care folosim ochi falși, ca în exemplul de față, facem tăieturi în locurile unde fixăm ochii și îi încleiem. Dacă folosiți nasturi, nu este nevoie să tăiați, doar coaseți nasturii și trageți bine de ață până obțineți o adâncitură potrivită.

Prindem capul de corp.

Coasem burtica.

Facem jambiere la picioare.

Îmbrăcăm papuceii croșetați din timp.

Coasem lenjeria, și o coasem de corp. Această păpușă nu este destinată pentru copii, iată de ce hainele nu trebuie să se scoată.

Coasem mânecile și le îmbrăcăm, fixându-le cu ață într-o parte. Se poate coase și o bluziță, dar în cazul de față nu este neapărat.

Din două bucăți de pânză, coasem sarafanul.

Acum trecem la detaliile ce țin de capul păpușii.

Pentru început îmbrăcăm căciulița – care pe parcurs o să devină o parte din batistă. O fixăm pe cap.

Coasem bucățile de blăniță pe marginea căciuliței, iar deasupra legăm o fâșie de pânză de culoarea mânecilor. În loc de blăniță putem folosi și o legătură de fire de lână de culoare potrivită, fixându-le cu ață sau clei.

Legăm un șorțuleț păpușii.

Adăugăm elemente decorative din panglică la șorțuleț și mâneci.
Acum din păpușa noastră fără chip facem o frumusețe de fată:  desenăm obrăjorii, conturăm ușurel ochii, vopsim buzele. Pentru aceste proceduri puteți folosi orice produse cosmetice aveți sau vopsele acrilice. Deasupra pulverizăm cu lac pentru păr.
Coasem un săculeț, unde punem ierburi aromate și facem o mătură micuță. Păpușa este gata!
Astfel de păpuși puteți să găsiți aici.
Comentarii

Salut, mă numesc Gabriela Galamaga. Sunt designer și creator de produs. De mai bine de 12 ani creez păpuși, ursuleți teddy și decorațiuni de interior. De profesie sunt editor de imagine și redactor. De un an și jumătate sunt mama unui băiețel minunat. Sunt pasionată de artă și film. Îmi plac cărțile pentru copii și biografiile. În timpul liber creez lucruri de mână și scriu texte. Visez într-o bună zi să public o carte pentru copii. Sper că veți citi cu plăcere interviurile mele pe Revista Atelierul iar tutorialele pas cu pas vă vor inspira și pe voi să creați lucruri de mână.

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Victoria

    18 iulie

    Interesanta papusa, as vrea sa confectionez si eu una pentru fetita mea! De unde putem procura ochi falsi pentru papusa?

  2. Gaby Galamaga

    29 februarie

    Sintepon si nu sintepron 🙂
    Sinteponul este un material care se foloseste indeosebi pentru inzolarea termica a hainelor de iarna. De asemenea sinteponul este de neinlocuit pentru umplerea pernelor, cearsafurilor, utilajelor sportive sau sacilor de dormit. Se foloseste si la fabricarea mobilei. Este un material usor, si de neinlocuit si in arta mestesugaritului atunci cind este vorba de jucarii moi, etc.
    vezi imaginea: http://ukrcomcentr.com/uploads/posts/2009-08/1251204062_sint1_640.jpg
    Capronul este fibră textilă sintetică, cu rezistență și elasticitate foarte mare, obținută prin policondensarea caprolactamei.
    Poti folosi un ciorap vechi pe care nu-l mai folosesti. http://s57.radikal.ru/i158/1008/3f/0b867f5ed3ac.jpg

  3. Cristina Gaborov

    27 februarie

    ce materiale sunt sintepron si capron?

  4. Gaby Galamaga

    23 februarie

    Asa este, oricum nu este foarte complicata papusa, putem s-o facem acasa si sa cheltuim bani mai putini, doar pentru materialele strict necesare 🙂

  5. Rux

    23 februarie

    Foarte interesant articolul!! (si preturile:D)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share