CITEȘTI

Blog gratis vs domeniu personalizat

Blog gratis vs domeniu personalizat

Distribuie articolul:
Share

Cu siguranță ai mai citit (chiar și la noi pe site) despre avantajul de imagine pe care ți-l aduce un site personalizat. Te scoate din anonimatul .blogspot.com și le dă încredere cumpărătorilor în brandul tău. Dar un site personalizat implică multă muncă, e greu de administrat și nu-l poți face dacă nu știi HTML, nu? Nu! O să-ți arăt în rândurile de mai jos cum îți poți pune pe picioare un site care să te reprezinte și să te ajute să-ți vinzi mai bine produsele. Foarte simplu și fără HTML. Promit!

Dar mai întâi hai să vorbim un pic despre blogurile gratis, pentru că și ele au avantajele lor – pentru începători. Dacă abia ai început să creezi mici frumuseți și n-ai foarte multă experiență online atunci ai două variante: un album foto sau un blog gratis.

Mulți dintre artizanii începători își umplu blogurile cu poze, poze, poze cu creațiile lor și cam atât. Ori un blog nu e cea mai bună modalitate de a prezenta fotografii. Un album foto e mult mai potrivit:

O „modă” recentă este promovarea prin albumele de pe Facebook. Deși posibilitățile de personalizare sunt aproape inexistente, albumele foto de pe Facebook se pot împărți pe categorii care sunt mult mai ușor de vizionat decât un blog.

[boxparagraph]Dacă vrei să aplici metoda asta ține minte: pozele postate pe profilul tău personal le pot vedea doar prietenii. Ca să le faci vizibile lumii întregi (și celor care nu au Facebook) trebuie să-ți faci o pagină separată.[/boxparagraph]

Dacă te-ai hotărât că vrei să publici și postări mai detaliate despre tehnica de lucru, tutoriale, liste de inspirație sau, pur și simplu, să le povestești cititorilor despre viața ta, atunci blogul e pentru tine.

Pentru blogurile gratis ai două variante deja cunoscute Blogger sau WordPress.

Avantajele lor:

[heartlist]

  • sunt foarte ușor de folosit iar asta le face perfecte ca „antrenament” pentru când vei avea un site personalizat
  • sunt gratis
  • le poți folosi ca zonă de test, să-ți dai seama cât de des poți/vrei să scrii

[/heartlist]

Dezavantajele:

[pointinglist]

  • opțiunile limitate de personalizare
  • sunt gratis (le lasă cititorilor impresia că nu vrei să investești în imaginea ta)
  • opțiuni limitate pentru organizarea pe pagini/categorii etc.

[/pointinglist]

Eu aș recomanda oricărui artizan sau designer începător ca în prima lună de activitate online să-și încerce mâna pe un blog gratis sau un album foto iar domeniul personalizat să și-l ia abia după ce-și dă seama cum vrea să comunice cu cumpărătorii lui – prin imagini, prin texte, prezentându-și doar produsele lui sau și pe ale altora etc. Și iată că din aproape în aproape am ajuns și la domeniile personalizate. De ce le-am zis așa? Pentru că printr-un domeniu personalizat poți să faci ce vrei: un site, un blog, un magazin online etc.

Domeniu personalizat înseamnă că tu cumperi numele pe care îl vrei, numele brandului tău care la final va avea o terminație scurtă: .ro .com .org .eu etc.

Domeniile .com .org sau internaționale, se reactualizează an de an și au un preț mediu de 10 dolari/an. Pentru că noi suntem mai speciali, domeniile .ro se pot „închiria” anual sau se pot cumpăra pe viață (sau pe vecie pentru că odată cumpărat rămâne al tău și al strămoșilor tăi 🙂 ). Un domeniu cumpărat pe viață te costă în medie 40 euro, depinde de la cine îl cumperi.

Câțiva din furnizorii de domenii cunoscuți poți vedea mai jos sau un search pe Google te va ajuta să-l găsești pe cel mai avantajos pentru tine.

[checklist]

[/checklist]

După ce ai cumpărat domeniul mai ai 3 pași de făcut: găzduirea, platforma de lucru și personalizarea.

Găzduirea înseamnă (la modul cel mai simplu) un spațiu pe un server unde vor fi stocate toate informațiile care apar pe site-ul, blogul sau magazinul tău. Majoritatea furnizorilor de domenii au și pachete de găzduire ușurându-ți astfel munca și chiar oferindu-ți prețuri mai bune decât dacă le-ai cumpăra separat. În funcție de cât de mult sau de puțin spațiu vrei să folosești, găzduirea poate fi gratis sau poți ajunge la un cost de 400 de lei pe an.

Platforma de lucru este un program care îți poate ușura foarte mult viața și administrarea site-ului. Deși opțiuni sunt destule și aici, platforma pe care o recomand eu și pe care o folosește și revista Atelierul este (surpriză) WordPress. Da, cei de la wordpress, pe lângă că oferă posibilitatea blogurilor gratis, le vin în ajutor și celor cu domenii personalizate printr-un program de administrare foooooarte asemănător cu cel de blog. Pentru că este atât de cunoscută administrarea prin WordPress, majoritatea furnizorilor de găzduire o au preinstalată, iar tu trebuie doar să dai un click ca să o activezi. Simplu, nu? Dacă nu o au ei printre opțiuni o poți descărca tu de aici.

Personalizarea e partea cea mai distractivă și cea care durează cel mai mult. Dacă ai ales să lucrezi pe platforma WordPress atunci trebuie să știi că sunt, la propriu, sute de mii de teme gratis gata făcute din care poți alege și pe care le mai poți personaliza și tu ulterior. De asemenea, tot prin WordPress ai alte mii de plug-ins care îți pot fi de mare ajutor în personalizarea site-ului.

Pentru că personalizarea merită discutată în detaliu ne vedem săptămâna viitoare să-ți povestesc despre ea! Până atunci te las să te delectezi cu temele oficiale WordPress.

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Adrian

    14 ianuarie

    Eu folosec platforma WordPress care, din punctul meu de vedere, este destul de flexibila, mi-a luat foarte mult personalizarea intradevar, dar cred ca s-a meritat…
    http://ecusonul.ro/

  2. Lili

    20 mai

    De fapt, cea mai grea parte e, după ce-ai ales domeniul propriu și găzduirea, alegerea temei. Mai ales când vrei tot felul de opțiuni: galerie, slider, filtre etc. Și când vine vorba de personalizat, the sky’s the limit. Dacă nu-ți permiți un programator, ai ce bâjbâii prin CSS 😛

  3. Of si noi ne-am tot intrebat cum ar fi mai bine? Am avut la un moment dat un site lucrat de noi insa era foarte greu sa il updatam in fiecare zi…asa ca am lucrat la blog si am redirectionat lecoseanimate.ro catre adresa blogului 🙂 cam asta a iesit
    http://le-cose-animate.blogspot.ro/

  4. […] Săptămâna trecută am început să vorbim despre diferențele dintre blogurile gratis și domeniile personalizate, iar azi o să-ți arăt, așa cum ți-am promis, cât de simplu e să-ți faci un blog sau un site pe domeniul tău personal. […]

  5. Ema

    18 martie

    Foarte foarte interesant. Astept si articolul urmator.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share