CITEȘTI

Beth Webber – „cu acul și croșeta, luc...

Beth Webber – „cu acul și croșeta, lucrat cu dragoste de mână”

Violet by Beth Webber
Distribuie articolul:
Share

O lume în miniatură creată cu dragoste, din lână sau fetru, cu iglița, acul sau mai nou andrelele – căsuțe, păpuși cusute, croșetate sau tricotate, hăinuțe pentru acestea, animale, natura. O lume magică în care vă invit să intrăm împreună prin intermediul interviului realizat cu Beth Webber pentru Revista Atelierul.

Rux:  În timp ce îți vizitam site-ul am descoperit o lume în miniatură lucrată cu dragoste. Cine se află în spatele proiectului „By Hook, By Hand”? Te rog să le spui cititorilor noștri câteva cuvinte despre tine.

Beth: Bună Rux, îți mulțumesc pentru invitație :-). Am cinzeci și cinci de ani și am copilărit în jumătatea vestică a Statelor Unite. Sunt inginer mecanic si am lucrat mai mult de 25 de ani în industria motoarelor Diesel. Mama m-a învățat să cos și bunica să croșetez. Am fost binecuvântată cu femei iubitoare și talentate în viața mea. Tatăl meu este inginer, la fel și sora mea. Soțul meu (suntem împreună de mai bine de 30 de ani) este deasemenea inginer și îmi este cel mai bun prieten. Nu avem copii, dar avem nepoți și nepoate. Eu și soțul meu mergem cu bicicleta atât de plăcere cât și ca mijloc de transport. Mașina noastră stă parcată zile întregi! Ne străduim să trăim verde, într-o lume foarte maro..

Beth and Jenny

Rux: Cum a apărut blogul By Hook, By Hand și de ce ai ales acest nume pentru el?

Beth: Mi-am dorit să pot împărți modelele pe care le creez cu mai multă lume și am considerat că un blog este un mod un foarte bun de a face acest lucru. By hook, by hand (n.r. cu croșeta, lucrat de mână) descrie destul de bine ceea ce îmi place să creez cu acul și croșeta și lucrat cu dragoste, de mână.

Spring spirit by Beth

Rux: De cât timp ești pasionată de păpușile realizate manual?

Beth: Iubesc păpușile realizate manual de când mă știu. O mătușă m-a învățat să realizez păpuși foarte simple din lână când eram foarte mică și îmi amintesc că petreceam ore întregi realizându-le și apoi jucându-mă cu acestea diverse jocuri. Este ceva magic în faptul că poți crea o păpușă cu mâinile tale!

Meghan by Beth

Rux: Mai ai prima păpușă pe care ai realizat-o?

Beth: Mi-aș dori! Pe aceea nu o mai am, dar o am pe prima păpușă tricotată, pentru că am învățat să tricotez abia acum șase luni. :-)

Beth's first knit doll, a Jean Greenhowe design

Rux: Câte păpuși ai în colecția personală? Ai o păpușă preferată – ne poți spune câte ceva despre ea?

Beth: Locuim într-o căsuță micuță și există păpuși în toate camerele!  Să aleg o păpușă preferată este pentru mine ca și când aș încerca să aleg copilul preferat. :-)  Cea de care sunt cea mai mândră este o păpușă tricotată, realizată după un model gratuit al lui Jean Greenhowe.

mini free spirit and gear by Beth

Rux: Ai realizat mai multe colecții tematice. Vrei sa ne spui câteva cuvinte despre ele?

Beth:  Am început blogul cu un model pentru o păpușă croșetată numită Free Spirit, care mi-a fost inspirată de populara păpușă Blythe – cap mare, corp subțirel, ochi mari. Are aproximativ 30 cm înălțime.

Free Spirit doll, Beth's own design

Îmi plac păpușile mici, așa ca următoarea provocare a fost să fac o păpușă Free Spirit mai mică – Mini Free Spirit!  Are aproximativ 18 cm, deasemenea un cap mai mare și ochi mari.

Mini Free Spirit doll, Beth's own design

Iubesc păpușile asiatice cu articulații (ABJD’s), în special pentru că sunt foarte flexibile și pot fi aranjate în diferite feluri și m-am întrebat dacă o păpușă croșetată ar putea fi concepută păstrând aceste caracteristici. Astfel au apărut Pocket Spirits. Au capul mobil și mâini articulate și sunt puțin mai mici decât Mini Free Spirit.

Claire by Beth Webber

Toate aceste păpuși sunt croșetate. Îmi plac deasemenea păpușile cusute și cele antice, astfel încât am creat o păpușă simplă din material având aproximativ aceleași dimensiuni ca Bleuette. Pe acestea le-am numit păpușile Flori din Preerie (Praire Flower dolls) . După ce am învățat să tricotez am vrut să creez o păpușă tricotată după moda Waldorf.  Acesta este cel mai recent model de păpușă realizat de mine.

Knit Waldorf doll, Beth's own design

Rux: De unde te inspiri și cum alegi temele?

 Beth: Îmi plac păpușile copii – astfel copiii mă inspiră foarte mult. Deasemenea, păpușile cu articulații mă inspiră – fețele lor frumoase și faptul că pot fi așezate în diferite feluri. Atât păpușile vechi, antice – cum ar fi  Bleuette, cât și cele contemporane pot constitui deasemenea o mare sursă de inspirație. Păpușile care au o garderobă sunt minunate, astfel încât teme inspirate de stilul victorian târziu sau steampunk, de anotimpuri ceva la modă constituie deasemenea resurse de idei pentru confecționarea unei păpuși.

jane pocket spirit by Beth

Rux: Modele le concepi tu? Ne poți spune în câteva cuvinte ce presupune procesul de realizare al unei păpuși?

Beth: Modelele gratuite pe care le ofer pe blog îmi aparțin, dar îmi face deasemenea plăcere să lucrez modele create de alți creatori. Sunt foarte mulți păpușari talentați! Încep cu o păpușă care îmi place – cum ar fi BJD (n.r. o păpușă cu articulații) și mă întreb dacă pot realiza așa ceva cu croșeta, andrelele sau din material. Croșeta mă ajută să mă manifest creativ cel mai bine. Se pot realiza obiecte tridimensionale foarte ușor cu ajutorul croșetei.  Așadar, privind o păpușă cu articulații – ce anume o face unică și cum poate fi acest lucru transpus cu ajutorul croșetei? Poate fi așezată în diverse poziții – cum se realizează acest lucru cu croșeta? Un cap care se poate mișca, mâini care pot fi poziționate…

După aceea încep să croșetez! Deobicei încep cu capul, apoi realizez corpul și membrele, având grijă să arate estetic din punctul de vedere al  proporțiilor. Uneori sunt necesare mai multe încercări până când păpușa arată ca cea pe care mi-o imaginez, dar în cele din urmă reușesc să ajung unde îmi doresc :-). Să creezi fețe croșetate sau tricotate este destul de dificil, dar folosind ochi acrilici și păstrând cat mai simplu conturul, se poate crea o față plăcută destul de ușor. Cam acesta este procesul pe care îl parcurg în realizarea unei păpuși.

Logan Pocket Spirit by Beth

Rux: Perucile pe care le creezi sunt unice – arată atât de real și sunt atât de delicate!  Ne poți spune câteva cuvinte despre ele?

Beth: IUBESC să creez peruci pentru păpuși! Și nu trebuie să fie un chin realizarea lor. Există un tutorial pe blog despre cum se creează perucile pentru păpuși, dar pe scurt iată despre ce este vorba: Se croșetează baza perucii din lâna pe care vrei să o folosești pentru păr, apoi se folosește ca bază pentru a fi înfrumusețată cu breton, codițe de diverse feluri, împletituri, păr scurt, lung și așa mai departe. Odată realizat acest lucru, se coase peruca de capul păpușii, având deasemenea avantajul de a ascunde firele pe care le-ai folosit pentru a broda gura sau a modela capul.

four minis and tree by Beth

Rux:  Creezi haine pentru păpuși, ai o căsuță a păpușilor, animăluțe, peisaje croșetate – cu elemente din natură. Ce ne poți spune despre aceasta lume magică pe care ai creat-o?

 Beth: Cred ca pui ceva din tine în orice lucrezi cu dragoste. Când îi pui în brațe unui copil o păpușă realizată manual el știe acest lucru. Nu poți gândi negativ când lucrezi, așa că eu percep lucrurile pe care le creez ca pe o manifestare materială a gândului pozitiv. Nu este loc pentru lucruri negative :-).

teacup cottage by Beth

Rux: În timp ce lucrezi ai parte de diverse întâmplări. Există o astfel de întâmplare amuzantă / interesantă de care îți amintești cu plăcere?

Beth:  Am o pisicuță mai ciudată căreia îi place să îmi ia ghemurile din bumbac cu care croșetez și să mi le arunce în bolul ei cu apă. Dacă nu găsesc firul pe care îl foloseam, de obicei acesta plutește în apa din bolul ei!

kitties by Beth

Rux: Dacă ar fi să realizezi un personaj celebru (personaj de carte, film sau desen) pe cine ai lege?

Beth: Hobbiții (n.r. personaje fictive din cărțile lui J.R.R. Tolkien)! De fapt, unele dintre păpușile Pocket Spirits reprezintă copilași hobbiți – cu fețe drăgălașe și părul creț :-).

Pocket Spirit doll, Beth's own design

Rux: În afară de croșetă ce alte tehnici ai mai încercat și care îți place cel mai mult?

Beth: Am învățat de curând să tricotez, ceea ce pentru mine este minunat deoarece am trăit aproape 40 de ani convinsă că nu pot face acest lucru. Deasemenea, îmi place să cos și să brodez.

teacup bedroom by Beth  cosy bedroom by Beth 

Rux: La ce lucrezi în prezent?

Beth: Tricotez păpuși din cartea Fionei McDonald „Fete din lână” și „ Zâne tricotate”. Vreau să  învăț să desenez personaje manga, pentru ca apoi să pot desena o păpușă în acest acest stil și să o croșetez. Atâtea păpuși, așa puțin timp!

Embyr knitted doll

Sper că v-a făcut plăcere mica noastră călătorie în lumea magică a lui Beth Webber și trebuie să îi mulțumesc atât pentru ocazia de a realiza acest interviu, cât și pentru toate sfaturile și informațiile pe care ni le-a împărtășit. Puteți vizita blogul lui Beth aici: By Hook, By Hand.

Toate fotografiile prezentate în acest articol îi aparțin lui Beth și au fost publicate cu acordul ei.

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Berk Yalçın

    11 ianuarie

    Tu Minunate … Carmen ….

  2. Carmen Bucataru

    27 decembrie

    Minunate!

  3. Carmen Bucataru

    27 decembrie

    fOARTE FRUMOASE!

  4. foarte foarte frumoase

  5. Aurora Eftimie

    30 septembrie

    Foarte frumoase!

  6. Aurora Eftimie

    30 septembrie

    Foarte frumoase!

  7. Rux Copilarim

    21 septembrie

    Ma bucur foarte mult ca va plac aceste papusi si interviul! Beth este cu adevarat o artista:).

  8. Oprisan Oprisan Rodica

    15 septembrie

    surerb!felicitari!

  9. vavaly

    24 august

    Un interviu care ne face cunostinta cu o doamna minunata ce creeaza o lume asemenea. Papusi cu povesti, papusi cu suflet pentru oameni cu suflet mare. Felicitari Rux pentru interviu si mult succes doamnei Beth Webber!

  10. brandusa oanca

    30 martie

    Superbe papusi. Numai cine cunoaste aceasta lume, a papusilor, poate realiza cat de frimoasa este si cate satisfactii iti poate aduce. Si eu lucrez papusi, de manuit, marionete, din carpa, cu schelet de sarma, pentru animatie. Am fost in teatrul de papusi, pana in liceu si mai apoi, am lucrat, la Studioul Cinematografic Animafilm.
    Acum, lucrez in alt domeniu. A trebuit sa ma readaptez, intr-o alta lume, in care nu as fi crezut ca voi fi capabila.Mi-a fost foarte greu, dar tot papusile, pe care nu am incetat sa le lucrez, chiar daca nu aveam nici o comanda, m-au salvat.Aceasta pasiune, m-a facut sa ma readaptez, cat de cat, la aceasta lume. Cand lucrez la o papusa,timpul dispare. In acel moment, lumea se compune doar din tine si papusa ta, copilul cu inima de catifea si ochii, din bob de margea.

    Brandusa Oanca

  11. Gaby Galamaga

    22 martie

    Ce frumoase sint! 🙂 Mamica mea adora papusile crosetate! O sa incerc neaparat sa fac si eu una! Multumesc pentru interviu!
    Ma conving a nustiu cita oara ca numai oamenii frumosi la suflet pot crea CEVA ce bucura privirea!

  12. Sunt deosebit de emotionata dupa citirea acestui interviu. Atata bucurie, atata experienta, atata frumusete.
    Rux iti multumesc pentru conceperea si publicarea interviului. Ai facut o treaba minunata!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share