Să plagiem NATURA

Distribuie articolul:
Share

Deşi titlul sună ciudat, subiectul se referă la tema acestei lunii: plagiatul.

Plagiatul este o problemă spinoasă, care generează discuţii şi uneori conflicte. Se dezbate peste tot, dar cu greu se ajunge la un consens. Am putea discuta ore în şir şi tot nu am putea împăca pe toată lumea.Pentru acest conflict există o soluţie la îndemâna oricui, o soluţie care se regăseşte în jurul nostru, în forme, culori, vietăţi şi floră. Vă propun să plagiem natura! Să ne inspirăm din culorile curcubeului, din formele unduioase ale frunzelor, din varietatea şi diversitatea florilor.

Şi pentru că am amintit de flori, încep prin a spune că nu agreez florile artificiale decorative. Pur şi simplu nu-mi plac. Prefer să cresc o plantă în ghiveci sau grădină, decât să umplu casa cu flori de plastic.

În schimb, în domeniul bijuteriilor, am început să admir tot mai mult florile prezente în bijuterii, flori realizate prin tot felul de tehnici, care imită fidel realitatea.

Pentru că materialul meu preferat este lutul polimeric, în continuare o să vă vorbesc despre flori şi fructe din lut polimeric, bijuterii cu inspiraţie naturală şi originală, realizate de trei artişti diferiţi.

Voi incepe cu un colier realizat de Doina Iabrasu. Colierul ei impresionant cu floare de crin m-a determinat  să scriu acest articol, să atrag atenţia tuturor creatorilor care în general caută drept sursă de inspiraţie creaţiile altora, să încerce să se folosească de inspiraţia pe care natura ne-o oferă.

Într-adevăr, este dificil să creezi aşa ceva, iar rezultatul să semene mult cu ceva real, să spună o poveste adevărată. Se folosesc materiale, culori, precum şi tehnici dificile şi diversificate. Uneori, în lipsa unor unelte profesioniste trebuie să improvizezi mult, iar artiştii români sunt experţi în aşa ceva, rezultatele lor fiind similare celor realizate într-un mod profesionist.

De asemenea trebuie să fii foarte atent la detalii. Aşa cum puteţi remarca în poza alăturată, nu trebuie să uităm de acele  mici componente ale unei flori (de exemplu: staminele).

Voi continua cu altă creaţie deosebită cu inspiraţie naturală. De această dată natura este înfăţişată în forma sa diafană, frumoasă, dar şi şocantă. O natură prezentată atât de fidel de către cei de la Punct G.

Cei de la Punct G au nenumărate creaţii, superbe toate. Flori diferite, precum şi combinaţii puternice, contrastante de culori. Privirea mi-a poposit mai mult pe această azalee. Aş putea începe spunând că este superbă, dar asta se poate observa uşor. Ce am admirat foarte mult la stilul lor, diferit de al altora, este îmbinarea de lut polimeric cu diferite metale, prelucrate tot în atelierul lor. O combinaţie de diafan cu duritatea metalului, care descrie foarte bine ambele feţe ale naturii. Aşa cum veţi observa în acest articol, deşi natura o vedem cu toţii la fel, fiecare o poate interpreta diferit.

De asemenea, încă o dată repet, atenţia la detalii. Puteţi observa câte detalii sunt prezente în această floare, de la textura petalelor, degrade-uri, forme, culori. Fiecare acest detaliu poate oferi un plus de unicitate şi distincţie produsului.

Nu vreau ca acest articol să sune ca o lecţie de biologie, dar vom continua cu fructele. O altă temă ofertantă pe care ne-o asigură natura. În această privinţă am admirat tot timpul fructele realizate de către Carmen. Eu şi fructele nu suntem cei mai buni prieteni, dar unele făcute de ea, chiar îmi fac poftă. Păcat că nu se pot mânca.

Fructele nu sunt atât de complexe precum florile; nu au o paletă atât de bogată, reflexe şi texturi. La prima vedere ai spune că sunt uşor de realizat, dar credeţi-mă că am încercat şi am renunţat. Prima problemă în cazul fructelor este modelarea formei, care trebuie să fie cât mai apropiată de realitate, precum şi detaliile legate de culori.
Un bun exemplu de fructe reuşite sunt aceste piersici realizate de către Carmen. Dimensiunile mici ale piersicilor, fac aceste detalii realizate bine şi mai dificile. Am admirat nuanţele de culori şi întruchiparea fructelor care pe alocuri sunt mai coapte. De asemenea un plus de unicitate este puful pus deasupra, parcă vezi puful piersicilor adevărate.
Carmen are o întreagă livadă de fructe, unele mai apetisante ca altele. Mai jos puteţi vedea câteva dintre ele.
Sper că v-a plăcut articolul meu, sper că s-a înţeles ce am vrut eu să subiliniez şi anume sursa preţioasă de inspiraţie pe care ne-o oferă natura, dar şi modul original şi inedit în care fiecare ar trebui să o interpreteze.
Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Ramona

    30 mai

    ma bucur ca va place articolul
    si mie mi-a placut sa scriu despre aceste creatii frumoase 🙂

  2. Multumesc frumos!!!

  3. Ramona e minunat articolul si creatiile prezentate pe masura:D!

  4. Ramira

    28 mai

    Natura ne ofera surse inepuizabile de inspiratie, modele de perfectiune si o cascada de culori. Alegem si creem ceea ce ne place mai mult, ce ne reprezinta sau in functie de starea sufleteasca.
    Am admirat si eu aceste doua artiste ale polimerului si intr-adevar fac lucruri deosebite. Felicitari!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share