Tutorial: RED-HOT „Cercei Tatting”

Distribuie articolul:
Share

Mi-a spus cineva la un moment dat că şi-ar dori să citească un tutorial despre o tehnică interesantă şi destul de complicată (aş adăuga eu)  – tatting. Ei bine, deocamdată, eu nu lucrez aşa ceva (şi chiar dacă m-aş aventura, nu am ustensilele necesare, deci aş improviza..). Dar, o cunosc pe Alexandra care este foarte talentată şi a realizat special pentru Revista Atelierul un tutorial în tema lunii (RED-HOT). Aşa că vă invit să luăm împreună o lecţie de tatting.

Cum realizăm o pereche de cercei “redhot”, cu Alexandra – Ghemuleţul încâlcit:

Din punctul meu de vedere “tatting-ul” înseamnă o înşiruire de noduleţe executate în aşa fel încât un banal fir de aţă se transformă într-un accesoriu frumos şi unic.
Pentru a putea realiza motivul următor aveţi nevoie de câteva cunoştinţe minime de tatting, şi anume: cum se face un nod, cum se face un picou, cum se face un chain (brida) şi cum se face un ring (inel). Chiar şi cele mai explicite poze/imagini vă pun în dificultate (vă spun din experienţă) aşa că vă recomand un tutorial video cât mai explicit şi clar prezentat.
Motivul prezentat poate fi modificat dupa gusturi și idei. Spre exemplu, eu nu fac niciodată picoul din capul fiecărui inel din mijloc pentru că nu îmi place cum se vede.
Aveţi nevoie de:[checklist]

  • o navetă (suveicuţă)
  • o croşetă (naveta are un vârf cu care puteţi trage aţa, iar dacă vă descurcaţi cu aceasta puteţi renunţa la croşetă)
  • aţă roşie
  • un motiv pe care doriţi să îl realizaţi

[/checklist]

tutorial tatting alexandra

Conform pattern-ului vom realiza de patru ori aceleaşi elemente. Astfel, începem cu primul inel care este format din 4 noduri-1 picou-7 noduri-1 picou-2 noduri. Nodurile sunt formate din două “seminoduri”: primul seminod se realizează prin trecerea navetei pe sub firul principal apoi pe deasupra acestuia:

tutorial tatting alexandra

Al doilea seminod se realizează prin trecerea navetei pe deasupra firului principal apoi pe dedesubtul acestuia:

tutorial tatting alexandra

Am realizat primele 4 noduri ale inelului. Picoul se face prin nestrângerea până la capăt a primului seminod:

tutorial tatting alexandra

După al doilea seminod s-a realizat nodul întreg şi îl ducem uşor cu mâna lângă celelalte:

tutorial tatting alexandra

Am realizat primele 4 noduri şi primul picou al inelului. Exact ca mai sus facem următoarele 7 noduri, apoi un picou urmat de ultimile 2 noduri şi arcuim un pic inelul cu degetele:

tutorial tatting alexandra

Şi continuăm să strângem trăgând de firul navetei până se formează inelul nostru:

tutorial tatting alexandra

Urmează al doilea inel care este (conform modelului) format din 2 noduri-îmbinare-14 noduri-picou-2 noduri. Îmbinarea se face introducând vârful navetei sau croşeta prin picoul primului inel, agăţarea şi tragerea aţei prin picou, apoi introducerea navetei prin bucla formată:

tutorial tatting alexandra

După ce strângem al doilea inel, acesta arată aşa:

tutorial tatting alexandra

Cel de-al treilea inel se realizează exact ca primul:

tutorial tatting

Al patrulea element este brida. Aceasta se realizează întorcând lucrul pe partea cealaltă, cu susul în jos:

tutorial tatting

Brida este formată din 10 noduri pe care le realizăm cu firul care în mod normal este ataşat de ghemuleţ (cel vertical). După ce realizăm cele 10 noduri strângem uşor de firul navetei pentru a arcui un pic brida, apoi întoarcem lucrul :

tutorial tatting

Din acest moment totul se repetă: realizăm încă de 3 ori grupul de 3 inele+brida:

tutorial tatting

tutorial tatting

Facem un nod cât mai puţin vizibil, tăiem surplusul de aţă, apretăm şi apoi călcăm motivul.

tutorial tatting

Ataşăm cheiţele pentru cercei şi în final rezultă o pereche de cercei “red” care ne vor face să ne simţim “hot” în orice moment.

tutorial tatting

După cum vedeţi este vorba despre un motiv în formă de romb care poate fi foarte bine și un pătrat 🙂

Se pot face mai multe patraţele legate şi poate lua astfel viaţă o braţară. Poate fi folosit ca pandantiv sau ca semn de carte. Sunt multe moduri de a utiliza acest motiv, trebuie doar să îl găsim pe cel potrivit pentru fiecare.

Îi mulţumesc Alexandrei pentru tutorial! Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe  adresa rux.tetiu@revista-atelierul.ro şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.

Pe curând!

Comentarii
6 Comments
  1. Rux Copilarim
Share