We love Rux!

Distribuie articolul:
Share

De ce we love Rux? Pentru că este una dintre cele mai faine redactoriţe, pentru că iubeşte handmade-ul, în special păpuşi amigurumi, pentru că este apreciază fenomenul handmade românesc, pentru că ne trimite cele mai interesante interviuri. De asemenea pentru că încă din prima clipă a devenit parte din echipa Atelierul.  Da, da, da o să o laud atât pentru că este redactor Atelierul, cât şi pentru că este una dintre cele mai bune meşteriţe în papuşile amigurumi (părerea mea!), fapt ce se vede în toate articolele redactate şi în produsele realizate.

 1.Eşti una dintre noile membre ale Revistei Atelierul, cum ai intrat în acest proiect şi ce apreciezi cel mai mult la el?

În timp ce mă uitam pe întrebările la care urmează să răspund mi-am amintit de prima mea întâlnire cu Revista Atelierul… Era prin luna aprilie anul trecut, când am vorbit despre păpuşile amigurumi într-un interviu realizat de Ramona. Îmi amintesc şi acum momentul în care am vazut articolul publicat! În acel moment mi-am dorit enorm să fac parte din echipă. Dar.. nu se făceau „recrutări” pentru noi membrii pe atunci.

Prin septembrie, tot acum un an, am realizat un tutorial, care a fost redactat şi publicat de Mihaella – moment în care mi-am dorit şi mai mult să fac parte din echipă. Şi aşa ajungem la o frumoasă zi de ianuarie a anului în curs, când am zărit un anunţ pe site-ul revistei: „Atelierul de Creaţie caută voluntari” … Cu emoţie am deschis mailul şi am aplicat „Voluntar, caută Atelier de Creaţie”. Şi.. iată-mă în echipă ! Am scris primul meu articol pe 1 martie, s-a nimerit să fie într-o zi de joi, aşa mi-am ales şi ziua preferată pentru publicarea articolelor. Pentru mine a fost un cadou nespus de frumos – martie este luna în care m-am născut şi, faptul că dorinţa mea a devenit realitate şi colaborarea s-a concretizat chiar în prima zi a lunii a însemnat foarte mult pentru mine.

Cel mai mult apreciez la proiect faptul că există. Revista Atelierul este unul dintre acele lucruri minunate care se întâmplă în viaţă pentru a o face mai frumoasă. Mie îmi dă posibilitatea de a aduce puţină veselie, bucurie celor care citesc ceea ce scriu  sau care găsesc inspiraţie în tutorialele realizate sau descoperă un artist  minunat… În acelaşi timp am foarte multe de învăţat din paginile sale virtuale. Îmi este extrem de dragă şi versiunea imprimată a revistei, mai ales numărul al treilea, dintr-un motiv personal. Iar echipa – oameni frumoşi în mijlocul cărora este o bucurie să te afli. Mulţumesc!

 2. Cum te definineşti în calitate de creator de produse unicat? Prin ce se caracterizează stilul propus de tine?

Mă definesc prin fiecare creaţie pe care o realizez, trecând prin toate etapele creative – de la idee,  conceperea unei schiţe orientative şi finalizând în cele din urmă proiectul. De fiecare dată mai descopăr câte ceva despre mine, ca om, creator şi artist aspirant, autodidact.

Nu am urmărit un stil anume pentru lucrările mele, creez după cum simt în momentul respectiv. Ţin cont de un singur lucru – atunci când încep un proiect mă situez mereu pe o treaptă superioară, pentru că îmi doresc să ofer ce am eu mai bun şi frumos, să pun un strop de suflet în ceea ce lucrez. Nu încape loc de tristeţe, probleme.. sau ceva negativ.

Aş putea spune că… creez poveşti. Mi-e drag să vorbesc despre fiecare în parte şi cred că până la urmă numele –Copilărim- m-a ales pe mine, şi nu invers. Sunt copilul etern în căutare de nou, foarte serios în toată „ joaca sa” creativă.

3. Numeşte 3 artişti în handmade pe care îi admiri, şi spune-ne cum te influenţează stilul lor.

Admir foarte mulţi oameni frumoşi ale căror lucrări te lasă fără cuvinte. Am avut ocazia să „stau de vorbă” virtual cu câţiva dintre ei chiar aici, în Revista Atelierul. Îmi place să le privesc lucrările –spun poveşti frumoase, te simţi mai bogat sufleteşte privind ceea ce au creat şi pe mine mă liniştesc, mă încarcă pozitiv şi mă motivează.

Beth Webber este o doamnă deosebit de sensibilă de la care ai numai lucruri bune şi frumoase de învăţat. Croşeta nu are secrete pentru dânsa şi a demonstrat tuturor că poţi învăţa la orice vârstă ceva nou, dacă îţi doreşti cu adevărat. Tricotează absolut minunat, deşi abia de curând a ţinut prima dată o pereche de andrele în mână. În plus este un om tare frumos, care împarte cu drag cu toată lumea ceea ce ştie.

Alexandra Florea este o tânară “Alice” în lumea ei minunată FoamBubbles. De când i-am descoperit prima dată lucrările au fost ca un magnet pentru mine. Sunt vii, jucăuşe şi prietenoase cu mediul. Iar felul în care îmblânzeşte lâna este de fiecare dată uimitor.

Claudia Iovan ţese cu ac şi aţă însufleţind între şnur de lasetă o întreagă poveste. Privindu-i lucrările îmi doresc să pot pătrunde acea taină, dincolo de ce se vede. Migală, suflet şi mult drag pentru ceea ce face..

4. Cum ai început să handmade-uieşti?

Am început ca ucenic – cred că prima mea activitate a fost să o ajut pe Buni când pregătea ghemurile ca să lucreze. Cel puţin asta este cea mai veche amintire legată de lucru manual. Apoi au urmat creaţiile vestimentare pentru păpuşi, păpuşi cusute din material, tablouri din material etc. Mie îmi plăceau foarte mult orele de lucru manual şi cele de desen. Lăsau imaginaţia să zburde şi ce poate fi mai frumos la sfârşitul orelor decât să ţii în mână o creaţie proprie ? Nu pot spune că am renunţat vreodată să creez, dar am avut perioade în care studiul a avut prioritate absolută… Aşa că în “forţă” am revenit acum 2 ani, când am redescoperit bijuteriile lucrate manual. Apoi anul trecut în ianuarie de ziua surioarei mele mi-am dorit foarte mult să-i fac cadou o păpuşă lucrată de mine, având ca sursă de inspiraţie un personaj animat drag ei. Neavând însă materia primă … am croşetat. Şi aşa am pătruns în lumea magică a păpuşilor şi jucăriilor amigurumi.

Aş putea vorbi la nesfârşit despre acest subiect. Pentru mine lucru manual este terapie, un mod de exprimare artistică, un fel de a fi.. pentru că nu este nimic mai frumos decât sentimentul ca ai creat ceva şi că aduci fericire cuiva prin ceea ce ai facut.

5. Inafară de redactor Atelierul, creator de produse handmade care este meseria ta de bază?

Sunt licenţiată în limbi si literaturi străine. Şi profesor… nepracticant, momentan. Mai sunt şi webdesigner. Am studiat şi arta fotografică – dar consider că mai am încă mult de descoperit.

6. Din experienţa ta ce trebuie să facă/ să nu facă un artizan la început de drum? Ce sfaturi îi oferi?

Depinde cu ce gânduri porneşte la drum! Sunt mulţi care se apucă să lucreze doar ca să aibă încă o sursă uşoară de venit. Din păcate lucrează pe bandă, fără să simtă ceva anume pentru lucrurile create. E păcat pentru ei, în primul rând. Şi se vede… chiar se vede.

Nu ştiu dacă le pot numi sfaturi, însă din experienţa mea de până acum, trebuie să crezi, să te implici şi să iubeşti ceea ce faci. Să oferi o parte din tine ! Să descoperi singur, pas cu pas, minunea lucrului de mână. Să încerci modele care îţi plac şi te fac să rezonezi pozitiv şi să nu iţi fie ruşine să oferi credit. Pentru că nu este nicio ruşine să te inspiri, e urât să furi şi să îţi însuşeşti munca altuia. Te minţi în primul rând pe tine.

7. Tu îti porţi creaţiile?

Da, îmi port creaţiile de câte ori am ocazia. Şi îmi este drag să le văd purtate ! Iar pe cele pe care nu le pot purta, îmi place să le scot din când în când din cutie şi să le admir alături de cei dragi mie – mă refer la păpuşi şi jucării, bineînţeles.

8. De asemenea din punctul tău de vedere cât este inspiraţie, şi cât este pasiune în realizarea produselor handmade?

Nu ştiu dacă este o formulă exactă. Pasiune este 100%. Fără ea nu ar fi posibilă realizarea creaţiilor. Bine, eu vorbesc acum din punctul meu de vedere! Inspiraţie… cu ideile stă puţin altfel treaba. Ele vin aşa… ca bancurile de peşti… Multe, multe şi uneori prinzi un peşte mai mare, alteori mai mulţi şi mititei, alteori prinzi peştele de aur… şi mai sunt si dăţi când nu prinzi nimic.. Şi atunci se întâmplă să zăreşti o scoică prafuită cu o perlă în ea. Aşa şi cu inpiraţia.

9. Cea mai insolită comandă realizată? Sau o poveste proprie faină în calitatea ta de artist în handmade

Oh… Eu am multe poveşti… Câte lucrări, atâtea poveşti. Cel mai drag îmi este când lucrez ceva pentru Dodo, caniche-ul nostru. Este atât de drăguţ cum vine şi stă la probă, sau cum dă fericit din coadă şi se bucură de noua jucărie !! Tot el este cel mai aprig critic al meu – când lucrez prototipuri de păpuşi (pentru că la cele oferite cadou nu are acces), i le arăt. Este foarte atent la fiecare şi dacă îi plac îmi dă de ştire. Cu toate acestea parcă ştie că nu sunt jucăriile lui şi nu a stricat niciuna !

Cât despre comenzi… Mami mi le dă în ultimul moment – aşa că fac adevarate maratoane ca să termin la timp. Ei îi plac foarte mult mânecile detaşabile (sleeves), aşa că am inventat vreo 2 modele special pentru ea. O adevărată aventură, de fiecare dată!

10. Top 3 pentru tine cu cele mai interesante articole de pe Atelierul.

Îmi este imposibil sa mă limitez doar la trei articole. Pentru mine fiecare în parte este interesant, din fiecare articol citit am rămas cu ceva. Îmi plac foarte mult swap-urile şi până acum am avut doar experienţe plăcute ! Aşa că îl aştept cu entuziasm pe următorul.

 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. […] de evenimente  ne sunt prieteni dragi acum, prieteni pe care ne putem baza oricând (mulţumim Rux, Elisa, Simona, Gaby Galamaga, Gabi Ghimpaşanu, Andreea Costaşi, Andreea Scarlat, Oana Voivotici, […]

  2. Alexandra

    30 octombrie

    Cum sa n-o iubesti pe Rux?! E o fata atat de frumoasa si de talentata, cu un suflet mare de copil. Numai minunatii ies din mainile tale!

    Te imbratisez cu drag! Si sunt foarte onorata ca m-ai mentionat si pe mine in interviul tau.

    Incredibil, cum am putut sa ratez tocmai interviul cu tine! Dar ma ierti, nu? 😀
    Mi-a facut mare placere sa-l citesc. Aveam nevoie de ceva frumos azi, asa ca l-am descoperit la timp, pana la urma. 🙂

    • Rux Copilarim

      2 noiembrie

      Ma bucur ca l-ai descoperit acum – asa ziua aceasta a devenit mai frumoasa pentru amandoua:D! Iti multumesc:)

  3. Angi Iordan

    20 septembrie

    Da!Esti deosebita ca si papusicile tale.

  4. Angi Iordan

    20 septembrie

    Ma bucur ca te vad , Rux.Esti talentata dar in acelasi timp esti si frumoasa si din ce scrii si comentezi razbate si sufletul tau.Ramai asa cum esti!

    • Ruxandra Țețiu

      21 septembrie

      Multumesc mult:)!

  5. micaela gh

    17 septembrie

    Si noi,si noi o iubim pe Rux si minunatiile pe care le creeaza !!!!

    • Rux Copilarim

      21 septembrie

      🙂 Hugs back Micaela:D!!!

  6. Adriana

    17 septembrie

    We love Rux too 😉
    Este minunat tot ceea ce faci, sunt de mult cu ochii pe tine insa nu am avut timp sa particip la toate provocarile, acum ca am scapat un pic de stres intentionez sa le iau din urma. asa pe rand 🙂 Ador provocarile pentru ca ma stimuleaza asa ca iti multumesc si te felicit din tot sufletul pentru tot ceea ce faci.
    PS: Fa in continuare ca faci extraordinar de bine 🙂

    • Rux Copilarim

      21 septembrie

      Abia astept s aiti putem admira creatiile:)! Si eu iti multumesc:)

  7. Amy Crafts

    14 septembrie

    Cine nu o iubeste pe Rux si papuselele ei?! We love Rux!

    • Rux Copilarim

      14 septembrie

      Va multumesc mult dragele mele <3 u 2!!

  8. MoniKozi

    14 septembrie

    si noi love Rux! Felicitari!

    • Rux Copilarim

      14 septembrie

      Moni multumesc mult:D!!!!! 😀

    • Ruxandra Țețiu

      21 septembrie

      😀 Moni!! Merci:)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share