Păpușă – încălzitor cu sâmburi de cireșe

Distribuie articolul:
Share

Ne apropiem cu pași siguri de zilele friguroase și m-am gândit să scriu un articol despre  păpușile – încălzitor cu sâmburi de cireșe. De ce anume sâmburi de cireșe și nu lână sau alte materiale?!  Pentru că acestea țin de cald, absorb rapid căldura și o degajă lent fără a cauza arsuri sau degerături. Este perfectă pentru copilașii care au piciorușele reci, colici, constipație, dureri de stomăcel sau bronșite cronice. În plus aceste păpușele sunt nemaipomenit de drăguțe și simplu de confecționat. Dacă nu aveți sâmburele păstrate de cu vară, invitați familia și prietenii la un ceai cu dulceață de cireșe sau copturică cu compot din vișine, adunați toate sâmburelele și ați rezolvat problema. 🙂 Să trecem la treabă!

O să avem nevoie de:

[heartlist]

 • un mosorel de ață
 • lână sau puf sintetic
 • stofă deschisă la culoare pentru capul din interior (în cazul de față s-a folosit bandaj tubular pentru căptușire și fixare, dar puteți folosi la fel de bine și mâneca de la un pulover pentru copii sau ștrampi)
 • stofă de culoarea pielii sau roz, pentru *piele* (în cazul de față s-a folosit mânecuța de la un pulover din tricotaj)
 • stofă pentru husa interioară pentru sâmburi (stofa trebuie să fie rezistentă ca să nu se lărgească prea mult de la sâmburi, aici s-a folosit un pulover din bumbac)
 • stofă pentru salopetă și căciuliță (în cazul de față s-a utilizat o păturică veche din tricotaj)
 • sâmburi de cireșe și/sau vișine (sâmburile trebuiesc pregătite din timp: calcinate în cuptor sau fierte în apă clocotită cu puțin oțet. În cazul de față sâmburile au fost fierte, uscate și apoi calcinate în cuptor)
 • ață de tricotat, ace, foarfece

[/heartlist]

Această păpușă, a fost croită după exemplul de mai jos, doar că corpul păpușii în cazul nostru, îl facem mai pătrat deoarece se dorește ca această păpușă să fie mai mult un încălzitor. În rezultat vom obține o păpușă cu înălțimea de 23 cm, lățimea de  27 cm și diagonala de 32 cm. Circumferința capului va fi 21 cm.

E bine să facem mai întâi corpul, apoi capul ca să fie proporțional. Așadar, suprapunem croiala de mai sus pe țesătură și tăiem fără a lăsa rezerve deoarece facem husa interioară care se va umple cu sâmburi. Tăiem cu atenție și coasem pe margini lăsând o găurică mică care ne va permite să întoarcem husa pe față apoi să o umplem cu sâmburi. Este mai comod de umplut husa cu ajutorul unei pâlnii sau cu o sticlă de plastic cu fundul tăiat.

Apoi coasem costumașul păpușii după aceeași croială, doar că de această dată lăsăm rezerve ca să încapă husa umplută cu sâmburi. Coasem și întoarcem pe față prin gaura specială de la gât.

Un pic mai jos de gât, facem o tăietură prin care o să putem introduce husa umplută. Pe margini vom coase mai apoi arici (puteți pune nasturi sau fermoar după preferință).

Luăm 4 bucăți egale de lână sau puf sintetic și umplem cu acestea capetele brațelor și picioarelor. Apoi legăm bine, bine  cu ață, pompomurile care le-am primit. Este mai bine când le legăm după ce introducem și husa.

Prelucrăm marginile care au fost tăiate și cele de la gât. În cazul de față s-a cusut de mână. Deocamdată atât cu corpul, trecem la confecționarea capului.

Capul trebuie să fie mare cât o treime din corp. Luăm un ghem de lână,  iar dacă coși pentru un bebeluș încălzitorul, atunci poți pune o zornăitoare rotundă. Și o să obțiii o păpușă 3 în 1. 🙂
Pentru a da o formă capului, avem nevoie de lână sau poliester. În cazul de față s-a folosit lână de oaie. O așezăm fâșii în formă de stea (ca în imaginea de mai jos).

Înfășurăm ghemul și obținem capul. Măsurăm capul în proporție cu corpul și dacă e prea mic adăugăm puțină lână sau poliester. Dacă dimensiunile și forma ne mulțumesc atunci legăm capul cu ață trainică și obținem un octopus (vezi imaginea de mai jos).

Mai departe luăm husa interioară pentru cap (în cazul de față s-a utilizat bandaj tubular pentru căptușire și fixare) dar tu poți utiliza ștrampi sau mânecuța de la un pulover și adunăm partea superioară a bandajului și o coasem. Întoarcem pe față bandajul.

Îmbrăcăm husa pe capul care l-am obținut și fixăm bine la bază cu ață.

Tăiem picioarele „caracatiței” și coasem husa (vezi imaginea de mai jos) și astfel obținem și gâtul păpușii.

Acum reliefăm fața. Pentru aceasta luăm ață trainică și o legăm aproximativ la jumătatea feței (vezi imaginea de mai jos).

În continuare luăm  „pielea”, adică mânecuța de la o bluziță roz, o întoarcem pe dos și o coasem pe partea superioară.

O întoarcem pe față și o îmbrăcăm pe cap. Întindem bine ca să nu rămână falduri. Cornițele laterale le îndoiem și le coasem una lângă alta ca în imaginea de mai jos.

Acum  „pielea” feței trebuie bine întinsă ca să nu avem nici un fald, mai ales în locul de trecere de la cap la gât. Iată de ce e bine să rogi pe cineva să te ajute – să tragă bine de husă în timp ce tu legi ața.

Tăiem excesul de țesătură și cosem capetele.

Acum notăm cu un marker care se spală, ochii, nasul, gurița și obrăjorii. La această etapă putem face și căciulița. Măsurăm dimensiunile capului și desenăm o linie unde acesta se va coase.

Acum facem părul. Nu este o obligație să facem părul, pentru că și fără acesta păpușa este o drăgălășenie. Mai ales dacă faci o păpușă pentru un bebeluș treci peste această etapă. Tăiem firele de lână pe o fâșie de tricotaj, deasupra lor mai punem o fâșie de tricotaj și o coasem la mașină.

Potrivim părul pe cap și tăiem surplusul de tricotaj (care nu trebuie să se vadă de sub căciuliță), însemnăm locul unde se va coase peruca. Părul nu-l scurtăm deocamdată.

Cu ață subțire prindem fâșia de cap.

Cu ață de bumbac coasem ochii, nasul, gurița și obrăjorii. Toate nodurile le facem în partea de dos al capului, pentru ca se vor ascunde sub căciuliță.

Îmbrăcăm căciulița pe cap și tundem bretonul cum ne place. Dacă dorești poți ornamenta căciulița cu un băntuc, sau orice vrei – aici s-a cusut un băntuc micuț. Prindem căciulița cu cusături pe alocuri.

Cu ajutorul bețișoarelor de vată desenăm obrăjorii și năsucul cu farduri.

Acum luăm salopeta, potrivim capul și corectăm gulerașul. Notăm de unde până unde coasem aricii, ia seama ca aceștia să nu încurce la gât sau cap. Pentru aceasta e mai bine să bagi husa cu sâmburi în salopetă. O să-ți fie mai ușor să calculezi.

Apoi întoarcem pe dos salopeta în zona gâtului, băgăm în guleraș gâtul și-l prindem bine.

Și în final punem în salopetă husa cu sâmburi, prindem aricii, și GATA! 🙂

Păpușica s-a primit foarte moale și frumoasă în același timp. Autorii au numit-o Spliusha.

 Sfaturi de utilizare de la Apple and apple:

Puneți păpușa pe calorifer pentru câteva ore sau puneți husa cu sâmburi în cuptorul cu microunde pentru 3 minute la temperatura de 500 W și luați-o cu voi în pătuc să vă țină de cald.
Iarna e bine să luați păpușica în cărucior lângă bebeluș ca să-i fie călduț și bine.

Autorul păpușii – Apple and apple
Articol tradus și adaptat de Gabriela Galamaga

 

Comentarii
14 Comments
 1. raluca
 2. raluca
 3. raluca
 4. raluca
 5. mariana
Share