CITEȘTI

Tutorial: “Scorbura misterioasă (II) … fotoliul di...

Tutorial: “Scorbura misterioasă (II) … fotoliul din odaie”

Distribuie articolul:
Share

În spatele perdelei de frunze se află scorbura. M-am apropiat să văd ce se zăreste prin perdea şi nu o să vă vină să credeţi, ce am văzut! Un fotoliu!! Semn că scorbura este locuită! Oare cine este proprietarul? Am descoperit până acum că îi place să confecţioneze ghinde, fie din fetru (lipit sau cusut), fie croşetate (amigurumi). Copacul era desfrunzit pentru că şi-a confecţionat o perdea din frunze… Şi acum, un fotoliu pe care vom învăţa împreună să îl facem!

fotoliul tutorial

Materiale necesare pentru fotoliu:
♥ o cutie sau carton din care se realizează o cutie
♥ scoci, bandă dublu adezivă, lipici la stick
♥ foarfecă, cutter
♥ hârtie creponată, hârtie de împachetat natur (eco) sau orice altă hârtie, respectiv alt material pe care doriţi să îl folosiţi la îmbrăcarea şi decorarea fotoliului
♥ creion şi gumă, riglă

fotoliu tutorial

Eu am folosit un ambalaj cartonat pe care l-am transformat obţinând o cutie funcţională, cu capac. Procedeul este destul de simplu. Se desface cutia, se stabilește care va fi capacul și se îndepărtează lateralele care se lipesc la corpul cutiei. După aceea se decorează interiorul. Am folosit hârtie creponată cu un model interesant în degrade. Exteriorul l-am îmbrăcat în hârtie de ambalaj natur, astfel seamănă foarte bine cu lemnul.

fotoliul tutorial

Următorul pas a fost să realizez speteaza. Modelul acesteia diferă în funcţie de preferinţele fiecăruia. Dacă faceţi fotoliul pentru o jucărie anume o puteţi aşeza pe cutie și măsura pe cartonul pe care îl folosiţi la spetează cât doriţi să îl faceţi de înalt. Nu uitaţi să realizaţi pe laterale două porţiuni pe care veţi monta braţele fotoliului. Am îmbrăcat şi speteaza cu hârtie de ambalaj natur şi am ataşat-o cu bandă dublu adezivă, de lădiţa care va fi folosită pe post de scaun.

tutorial fotoliu

Realizaţi un cadru format din două suporturi ce vor forma împreună cu cele din spetează braţele. Aceste două suporturi vor fi legate între ele printr-o bucată de carton care se va lipi cu bandă adezivă de partea din faţă a cutiei. Nu uitaţi să decoraţi înainte acest cadru (eu am folosit tot hârtie de împachetat). Realizaţi cele două mânere. Am folosit o rolă de carton de la serveţele – măsuraţi dimensiunea între partea din faţă şi cea din spate a mânerului şi tăiaţi rola la dimensiunea dorită. După aceea tăiaţi din nou pe lung de această dată obţinând două jumăţi de tub sau cilindru. Modelaţile până obţineţi forma dorită pentru mânere, folosiţi scoci pentru a le fixa şi ataşaţi-le între cele două laturi pentru a forma mânerul.

tutorial fotoliu

Folosiţi o bucată de hârtie pentru a îmbrăca mânerul. Opţional puteţi lipi două bucăţele de lemn (de exemplu beţe de la îngheţată) pe laturile din faţă ale mînerelor. Fotoliul este aproape gata!! Partea pe care se poate sta are următoarele dimensiuni: 15cm x 20cm. Înălţimea braţelor 10.5cm şi a cutiei 6.5cm. Fac această precizare pentru că modelul de husă de mai jos este realizat pentru aceste dimensiuni, dar poate fi evident adaptat în funcţie de proiect.

fotoliu tutorial

Materiale necesare pentru husă:
♥ croşetă (4mm)
♥ fire potrivite de diferite culori
♥ foarfecă
Ce anume trebuie să ştiţi să lucraţi:
Învață să croșetezi – Lănțișorul -prescurtare folosită în model CH
Învață să croșetezi – Ochiul croșetat simplu -prescurtare folosită în model SC
Învață să croșetezi – Ochiul dublu -prescurtare folosită în model DC
Învață să croșetezi – Picioruș mare redus  -prescurtare folosită în model HDC
Învață să croșetezi – Punct alunecat -prescurtare folosită în model SL ST

tutorial fotoliu

Vom lucra două părţi laterale. Am folosit 4 culori, în ordinea: maro, roşu, portocaliu, galben. Începem cu maro. Lucrăm un lănţişor format din 22 de ochiuri (CH).
Randul 1: Dăm firul după croşetă, introducem croşeta în al doilea ochi de la croşetă şi lucrăm un picioruş dublu redus (HDC). Lucrăm în următoarele 20 de ochiuri HDC. La final vom avea 21 de HDC .
Rândul 2: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH (ca la lănţişor), dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul din cele 21 de HDC, un picioruş dublu (DC). Repetăm până la capăt. Avem 21 DC.
Rândul 3: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul din cele 21 de DC, un HDC. Repetăm până la capăt. Avem 21 HDC.
Rândul 4: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul din cele 21 de HDC, un picioruş dublu (DC). Repetăm până la capăt. Avem 21 DC.
Rândul 5: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul din cele 21 de DC, un HDC. Repetăm până la capăt. Avem 21 HDC.

tutorial fotoliu

Rândul 6: Schimbăm firul şi lucrăm cu roşu. Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul din cele 21 de HDC, un DC. Repetăm până la capăt. Avem 21 DC.
Rândul 7: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul din cele 21 de DC, un HDC. Repetăm până la capăt. Avem 21 HDC.
Rândul 8: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul din cele 21 de HDC, un picioruş dublu (DC). Repetăm până la capăt. Avem 21 DC.
Rândul 9: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul din cele 21 de DC, un HDC. Repetăm până la capăt. Avem 21 HDC.
Rândul 10: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul din cele 21 de HDC, un DC. Repetăm până la capăt. Avem 21 DC.
Rândul 11: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul din cele 21 de DC, un HDC. Repetăm până la capăt. Avem 21 HDC.
Rândul 12: Schimbăm firul şi lucrăm, cu portocaliu. Lucrăm următoarele 6 rânduri 12-17 la fel ca rândurile 6-11.

tutorial fotoliu

Rândul 18: Schimbăm firul şi lucrăm cu galben. Lucrăm următoarele 4 rânduri 18-21 la fel ca rândurile 6-9. Puteţi în acest moment încheia lucrul sau puteţi realiza o dantelă simplă.
Rândul 22: Lucraţi un CH, în primul ochi lucraţi un punct alunecat SL ST, (lucraţi trei CH, săriţi un ochi, SL ST în următorul)Repetaţi paşii din paranteză până la finalul rândului. Încheiaţi lucrul.

Tutorial fotoliu

Urmează cuvertura. Vom inversa ordinea culorilor folosite, astfel aceasta va deveni: galben, portocaliu, roşu, maro. Modelul este asemănător cu cel de la laterale, diferenţa este numărul de ochiuri şi faptul că atunci când am lucrat DC, am lucrat doar în jumătate de ochi. Se poate observa în partea de jos stânga în fotografia de mai sus – este vorba de front loop only-FLO, adica doar prin jumătatea dinspre voi a ochiului (opusul lui back loop only despre care puteţi citi aici).

Dar sa începem cu galben. Lucraţi un lănţişor din 40 CH.
Randul 1: Dăm firul după croşetă, introducem croşeta în al doilea ochi de la croşetă şi lucrăm un picioruş dublu redus (HDC). Lucrăm în următoarele 38 de ochiuri HDC. La final vom avea 39  HDC .
Rândul 2: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul ochi FLO un DC. Repetăm până la capăt. Avem 39 DC lucrate FLO.
Rândul 3: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm normal în primul ochi un HDC. Repetăm până la capăt. Avem 39 HDC.
Rândurile 4-5 şi 6-7 Repetăm rândurile 2-3.
Rândul 8: Schimbăm firul – lucrăm cu portocaliu. Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul ochi FLO un DC. Repetăm până la capăt. Avem 39 DC lucrate FLO.
Rândul 9: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm normal în primul ochi un HDC. Repetăm până la capăt. Avem 39 HDC.
Rândurile 10-11: Repetăm rândurile 8-9.
Rândul 12: Schimbăm firul – lucrăm cu roşu. Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul ochi FLO un DC. Repetăm până la capăt. Avem 39 DC lucrate FLO.
Rândul 13: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm normal în primul ochi un HDC. Repetăm până la capăt. Avem 39 HDC.
Rândurile 14-15: Repetăm rândurile 12-13.

fotoliu tutorial

Rândul 16: Schimbăm firul – lucrăm cu maro. Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm în primul ochi FLO un DC. Repetăm până la capăt. Avem 39 DC lucrate FLO.
Rândul 17: Întoarcem lucrul, lucrăm un CH, dăm firul după croşetă şi lucrăm normal în primul ochi un HDC. Repetăm până la capăt. Avem 39 HDC.
Rândurile 18-19: Repetăm rândurile 12-13. Puteţi în acest moment încheia lucrul, sau puteţi realiza o dantelă simplă.
Rândul 20: Lucraţi un CH, în primul ochi lucraţi un punct alunecat SL ST, (lucraţi trei CH, săriţi un ochi, SL ST în următorul)Repetaţi paşii din paranteză până la finalul rândului. Încheiaţi lucrul.

tutorial fotoliu

Fotoliul nostru este gata. Eu am lucrat şi o pernuţă dintr-un fir în degrade – în ton cu husele. Ce credeţi… aflăm în episdodul următor cine este personajul care locuieşte în scorbură? Sunteţi pregătiţi ?

tutorial fotoliu

Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe  adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.

Acest tutorial a fost realizat pentru Revista Atelierul şi face parte dintr-o poveste-tutorial cu mai multe episoade care au legătură între ele. Modelele nu pot fi reproduse în scopuri comerciale, nu pot fi republicate fără acordul Revistei si al autoarei. Citiţi mai multe amănunte aici.

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. […] folosite în tutorial (pentru detalii despre termenii folosiţi vizitaţi acest articol în care veţi găsi informaţii despre SC – piciorus simplu, BLO şi FLO, punct alunecat, […]

  2. […] puteţi consulta articolele realizate de colega mea Ema – le găsiţi pe site strânse la un loc în acest articol. 1 .Pentru început lucraţi un lănţisor format din atâtea ochiuri cât vă doriţi să fie de […]

  3. […] folosite în tutorial (pentru detalii despre termenii folosiţi vizitaţi acest articol în care veţi găsi informaţii despre SC – picioruș simplu, punct alunecat, lănţisor): ♥ […]

  4. […] Tutorial: “Scorbura misterioasă (II) … fotoliul din odaie” […]

  5. Foarte frumos, multumim pentru tutorial Rux, o sa incercam si noi sa facem un astfel de fotoliu 🙂

    • Rux Copilarim

      8 noiembrie

      Cu placere:)! Abia astept sa vad rezultatul!:)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share