Croșetează – mănuși buburuză

Distribuie articolul:
Share

Dacă te pregătești pentru frigul toamnei ori te gândești la un cadou potrivit pentru o fetiță, iată o idee colorată, amintind de vară și soare: mănuși buburuză. La ora aceasta toate buburuzele sunt cu siguranță deja ascuse și la adăpost de frig, însă imaginea lor e foarte potrivită în orice anotimp pentru articole destinate copiilor.Pentru aceste mănuși am folosit fire Red Heart – Detroit și o croșetă mărimea 3.0. Dacă te hotărăști să folosești alt tip de ață și o altă mărime pentru croșetă, atunci trebuie să schimbi puțin tiparul de mai jos. Ai nevoie de fir roșu, fir negru și alb.Etapele sunt următoarele: croșetezi mai întâi manșeta, apoi continui până lași loc pentru degetul mare, la vârf atașezi ață neagră și scazi pentru a obține vârful; croșetezi linia neagră de pe mijloc, croșetezi bulinele și le coși.

Manșeta – lănțișor cu 35  ochi – închei cu punct alunecat și formezi un cerc.

R1 – ochi simplu în al doilea ochi din lănțisor; ochiuri simple în restul ochiurilor din lănțișor – 34ochi; prinzi cele 2 capete cu punct alunecat.

R2 – R3 – R4– lănțisor 1 ochi; ochiuri duble în fiecare ochi din lucru, dar lucrate alternativ prin fața și prin spatele spațiului format – prinzi cu punct alunecat capetele.

În poza de mai jos prezint cum să croșetezi luând firul prin fața spațiului format…

iar aici prin spatele spațiului format.

Aceasta e manșeta. Eu am croșetat doar 3 rânduri, dar o poți face oricât de lungă dorești.

R5 – lănțișor 1 ochi; lucrezi ochiuri jumătate duble în fiecare ochi; prinzi capetele cu punct alunecat.

R6 – lănțișor 1 ochi; lucrezi ochiuri jumătate duble în 15 ochiuri, apoi înmulțești, lucrezi un ochi jumătate dublu în următorul ochi, înmulțești și lucrezi ochi jumătate dublii în restul de 15 ochiuri; prinzi marginile cu punct alunecat – 36 ochiuri.

R7 – lănțișor 1 ochi; ochiuri jumătate duble în fiecare ochi – prinzi marginile cu punct alunecat.

R8  – lănțisor 1 ochi; lucrezi ochiuri jumătate duble  în 16 ochiuri, apoi înmulțești, lucrezi un ochi jumătate dublu în următorul ochi, înmulțești și lucrezi ochi jumătate dublii în restul de 16 ochiuri; prinzi marginile cu punct alunecat – 38 ochiuri.

R9 ca randul 7

R10 – lănțișor 1 ochi; lucrezi ochiuri jumătate duble în 17 ochiuri, apoi înmulțești, lucrezi un ochi jumătate dublu în următorul ochi, înmulțești și lucrezi ochi jumătate dublii în restul de 17 ochiuri; prinzi marginile cu punct alunecat.

R11 – punct alunecat în primele 5 ochiuri; piciorușe jumătate duble în următoarele ochiuri; ultimele 5 ochiuri din acest rând nu se mai lucrează.

R12 – prinzi cele două capate cu punct alunecat; rămâne gaura pentru degetul mare; lucrezi mai departe mănușa: în rândul acesta lucrezi piciorușe jumătate duble în fiecare ochi.

R13 – R 22 – lucrezi circular – piciorușe jumătate duble în fiecare ochi.

R23 – inserezi firul negru; lucrezi piciorușe duble în primii 12 ochi; scazi de 3 ori; lucrezi până la capăt piciorușe jumătate duble.

R24 – piciorușe jumătate duble în primii 10 ochi; scazi de 3 ori; piciorușe jumătate duble în restul ochilor.

R25 – scazi de 2 ori; piciorușe jumătate duble în următorii 4 ochi; scazi de 3 ori; piciorușe jumătate duble în următorii 6 ochi; scazi de 3 ori.

R26 – scazi de 2 ori; piciorușe jumătate duble în 2 ochi; scazi 1 ochi; piciorușe jumătate duble în următorii ochi.

R27 – piciorușe jumătate duble în 4 ochiuri; scazi de 3 ori; piciorușe jumătate duble în 3 ochi; scazi până închei lucrul.

Degetul – inserezi firul roșu – ar trebui să lucrezi 10 ochiuri, circular, pentru deget. Începi din partea dinspre interiorul mănușii; lucrezi piciorușe jumătate duble în fiecare spațiu până ajungi la 10 ochiuri; dacă rămân spre sfârșit spații lucrezi și acolo ochiuri (aceste spații apar de obicei în urma încheierii lucrului). După 2-3 rânduri scazi aceste 2 ochiuri pe care le-ai lucrat în plus și rămâi cu 10 ochiuri pentru deget. Lucrezi așa 6 rânduri sau atâtea rânduri cât degetul să fie destul de lung; apoi scazi până închizi.

Linia de pe mijloc – prinzi firul negru de ultimul rând al manșetei și inserând croșeta în câte un spațiu din lucru croșetezi un lănțișor direct pe mănușă.

Bulinele se croșetează în cerc: faci un lănțișor cu 6 ochiuri și prinzi capetele cu punct alunecat. Poți face cerculețe și cu tehnica inelului magic. Ai nevoie de 2 buline albe și 6 sau 7 buline negre pentru fiecare mănușă. Coși bulinele.

Gata mănușile! Oferă-le cadou, sunt tocmai potrivite pentru toamnă.

Mă gândesc să croșetez și altceva, pentru fetițe, care să aibă ca decor buburuzele. Dacă ai vreo idee, lasă un comentariu cu ce model ai dori să înveți. Poate o căciulă chic? Sau o poșetuță?

Ce culoare și ce decorațiune s-ar potrivi pentru băieți? Mănuși albastre cu … paianjeni? Mănuși verzi cu monstruleți? Vino cu o idee, iar dacă ai croșetat mănuși după acest tutorial sau ai accesorii croșetate pentru fetițe sau băieți, trimite-ne pozele tale, semnate cu watermark, pe adresa poza@revista-atelierul.ro si noi le vom publica in secțiunea Creațiile cititorilor.

Spor la lucru!

Ema

Comentarii
7 Comments
  1. Iorga Elena
  2. Ema
Share