CITEȘTI

Tutorial „Moş Martin de Crăciun”

Tutorial „Moş Martin de Crăciun”

Mos-Martin-decoupage
Distribuie articolul:
Share

La mulţi ani de Moş Nicolae!! Aţi fost cuminţi? Sigur că aţi fost! V-am pregătit şi eu, cu ajutorul Adrianei Alexandru, un cadou! Vă mai amintiţi decoraţiunile frumoase cu iepuraş şi ursuleţ pe care le avea Zâna Pădurii? Ei bine, am rugat-o pe Adriana, care este autoarea acelor decoraţiuni realizate prin tehnica şerveţelului pe lemn, să realizeze un tutorial special pentru voi! Personajul principal va fi chiar Moş Martin, un ursuleț simpatic, pregătit să întâmpine sărbătorile de iarnă.

Tutorial „Moş Martin de Crăciun” – Adriana, Artă şi Creativitate

Mos-Martin-decoupage

Ştiţi ce minunăţii putem face cu un simplu buştean tăiat feliuţe? Nu ştiţi? Este simplu şi distractiv! Haideţi să decorăm împreună. Avem nevoie de:

Mos-Martin-decoupage

♥ Blat din lemn cu scoarţă
♥ Şerveţel decorativ
♥ Grund
♥ Adeziv pentru decupaj
♥ Culori acrilice
♥ Foarfecă
♥ Şmirghel
♥ Pensule
♥ Lac final (sau adeziv pentru decupaj diluat cu apă)

Mos-Martin-decoupage

Şmirgheluim suprafaţa, apoi aplicăm grundul.

Mos-Martin-decoupage

După uscare şmirgheluim iar şi aplicăm 2-3 mâini de culoare acrilică, în funcţie de puterea de acoperire.

Mos-Martin-decoupage

Este important ca sensul de aplicare a acrilicului să fie dat în sens opus. Dacă prima mână am dat în sens orizontal, a doua mână va fi în sens vertical.

Mos-Martin-decoupage

Mos-Martin-decoupage

În timp ce se usucă  decupăm şerveţelul şi înlăturăm cele 2 straturi.

Mos-Martin-decoupage

Am ajuns la pasul cel mai delicat, şi anume – lipirea şerveţelului! Există mai multe modalităţi: fie aplicăm mai întâi un strat de adeziv pe suport după care aşezăm cu multă delicateţe stratul de şerveţel, fie aplicăm direct peste şerveţel adezivul. Încercaţi-le pe amândouă şi vedeţi cum vă este mai uşor.

Mos-Martin-decoupage

Imediat ce se usucă trebuie să eliminăm bulele de aer care se vor forma.  Pentru acest lucru folosim o pungă şi o rolă. Dacă vor apărea şi cute nu este o tragedie, în timp ne perfecţionăm.

Mos-Martin-decoupage

Cu o pensula subţire putem trasa un contur ca terminaţie folosind una dintre culorile şerveţelului.

Mos-Martin-decoupage

Pentru că este o decoraţiune de Crăciun putem folosi şi câteva elemente 3d şi sclipici.

Mos-Martin-decoupage

Lacul cu sclipici îl vom face noi. Avem nevoie de lac pentru decupaj (exclus aracet) şi sclipici pe care le amestecăm într-un recipient. Aplicăm lacul pe suprafaţa dorită şi aşteptăm uscarea completă.

Mos-Martin-decoupage

Pasta 3d o vom obţine din amestecul de praf de zăpadă şi adeziv tip aracet pentru lemn, se găseste în comerţ.

Mos-Martin-decoupage

Ne folosim de ce avem la îndemână: o cutie de iaurt ca recipient, un băţ de frigărui şi un băţ de la îngheţată sunt ustensilele perfecte. Aplicăm pasta 3d pe suprafaţa pe care dorim să o scoatem în relief. Aşteptăm 24 de ore pentru o uscare completă apoi izolăm lucrarea cu lac final sau adeziv pentru decupaj diluat cu puţină apă.

Adriana - Arta si Creativitate

Decoraţiunea noastră este gata, fie că o dăruim cuiva drag, fie că îi găsim locul lângă bradul de Crăciun, va aduce aceeaşi căldură şi bucurie pe care am simţit-o atunci când am creat-o! 🙂

Sărbatori fericite!

Mos-Martin

Îi mulţumesc Adrianei pentru tutorial – Moş Martin a ajuns la destinaţie, iar vouă vă dorim spor la creat şi, bineînţeles, sărbători fericite!
Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe  adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
Pe curând!

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Cu mare drag! Multumesc pentru aprecieri si multumesc lui Rux pentru invitatie! Datorita ei am invatat sa fac poze mai frumoase 🙂

  2. DulceaMeaCasa

    17 decembrie

    E surprinzator! Imi place si vreau si eu sa fac. Multumim Rux! Multumim Adriana!

  3. Paula

    12 decembrie

    Adriana, iti multumesc mult pentru raspunsul elaborat. Mai incerc, si daca tot nu-mi iese, ghici pe cine am sa stresez cu intrebarile?! 😀

  4. Angi

    11 decembrie

    F. frumos tutorialul si am mai citit si indicatiile pe care tu, Adriana, i le-ai dat Paulei. Nici eu nu am facut pana acum decoupage cu servetel,desi mi-am cumparat ce-mi trebuie.Parca nu am curaj sa incep, dar imi plac lucrarile pe care le vad la altii.Pup

  5. Iti multumesc Paula, nu trebuie sa te descurajezi, asa este la inceput, ca sa ne iasa bine trebuie sa experimentam si sa descoperim metoda cea mai potrivita pentru noi.
    Am sa incerc sa-ti raspund pe rand:
    1. Tehnica servetelului sau decoupage cu servetel este acelasi lucru spus cu alte cuvinte. Exista si decoupage cu hartie de orez, decoupage cu hartie clasica dar putem folosi si hartie imprimata.
    2. Grundul este special pentru decoupage, exista in magazinele de specialitate grund universal care poate fi aplicat pe orice suport: panza, lemn, plastic,metal, sticla, ceramica.
    Dar se gaseste grund special pentru lemn de exemplu, si in magazinele cu materiale de constructii, este mult mai avantajos pentru ca este mult mai ieftin la o cantitate mult mai mare. Ne convine sa achizitionam un astfel de grund in cazul in care decoram mai mult pe suport de lemn. Daca decoram pe toate suprafetele atunci este de preferat sa cumparam un grund universal dintr-un magazin de specialitate. Nu stiu daca se gaseste si la magazinele cu materiale de constructii, cel putin in orasul meu nu am intalnit.
    3. Depinde de tehnica pe care o utilizam. Daca realizam un decoupage sottovetro cu servetel sau orice alta hartie, nu vom utiliza grundul. Daca decoram un suport de polistiren nu este necesar sa aplicam grundul ci direct culoarea acrilica. Daca realizam un tablou pe panza nu este necesara grunduirea ci lipim direct servetelul sau hartia de orez. Nici in cazul suporturilor de ceramica alba nu este necesara grunduirea.
    Modalitatile de lipire a servetelului sunt mai multe, eu spre exemplu, am invatat in Roma ca stratul de servetel se asteaza pe suportul uscat apoi cu o pensula moale si lata se aplica adezivul pentru decupaj, din centru catre exterior. Ajunsa acasa am vazut ca la romani se foloseste altfel, mai intai se aplica adezivul si apoi se aseaza stratul de servetel. Metoda este foarte buna insa pentru persoanele care au indemanare. Statistic vorbind, daca din 10 lucrari mi-au iesit doar 3 bine si restul le-am stricat, inseamna ca pentru mine metoda nu este eficienta pentru ca sunt mai stangace…atunci folosesc metoda de baza pe care am invatat-o initial. Secretul este in felul in care eliminam bulele de aer care oricum se formeaza, indiferent cat ne-am stradui noi sa lipim perfect…eu m-am gandit sa folosesc punga si rulul (nu am invatat la cursuri, am dedus asta dupa o buna perioada de timp, incercand tot felul de metode care nu m-au multumit in totalitate)
    Din cate ai spus, cu siguranta ca ai pus prea mult adeziv. Trebuie aplicat un stat mai subtire de aveziv daca folosesti aceasta metoda, apoi trebuie sa asezi fooooarte usor si delicat servetelul, daca l-ai scapat un pic din maini, odata ce s-a lipit pe suport nu-l mai recuperezi si trebuie sa refaci lucrarea si sa folosesti alt servetel.
    Mai incearca, si asa, si asa…vezi ce ti se potriveste. Succes! 🙂

  6. Paula

    9 decembrie

    Superb tutorialul! Felicitari!
    Sper ca sunt cu un pas mai aproape de prima reusita cu aceasta tehnica.

    Am incercat si nu mi-a reusit sa lipesc un servetel pe o farfurie de unica folosinta si pe un borcan.

    Am cateva intrebari:

    Tehnica servetelului este acelasi lucru cu decoupage?

    Grundul este special pentru decoupage? Ce fel de grund trebuie sa cer sau sa caut in magazine?

    Cand se aplica si cand nu grundul? Pe ce suporturi? Eu am incercat sa lipesc servetelul peste adeziv pentru tehnica servetelului si s-a umezit complet. A fost un dezastru. Poate am pus prea mult adeziv??!

  7. Multumesc fetelor 🙂 La multi ani de Sf. Nicolae, sanatate, pace si numai bucurii va doresc tuturor din toata inima!!!

  8. Foarte frumos tutorial si superba decoratiune!Multumim, Adriana!

  9. vavaly

    6 decembrie

    Superba decoratiunea… pe mine m a dus cu gandul la urmatorul lucru: mi ar place sa realizez asa ceva pentru gradinita la copilul meu, sa inlocuiesc scartaietoarea peste care este aplicata o poza de nu prea buna calitate. E, poate cine stie, intr o zi voi face. Ma apuc sa caut busteni :). Felicitari, foarte frumos!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share