Impresionismul în handmade

Distribuie articolul:
Share

Impresionismul este un curent artistic dezvoltat în Franţa în a doua jumătate a secolul XIX-lea,  ce promovează  o pictură menită  să se opună  ideilor academismului,  orientată spre naturalism, bazându-se  pe  prima impresie în realizarea compoziţei. Caracteristile acestui curent pictural sunt plein-airismul, reprezentarea unui ton conform cu realitatea, coloritul clar, lipsa conturului, eliminarea clar-obscurului, lipsa detaliilor, folosirea formelor deschise, punerea accentului pe non-finisat, pe ideea de schiţă a compoziţiei cât şi pe efectele atmosferice şi de lumină, în special pe modul  în care acestea pot influenţa percepţia vizuală a pictorului  în faţa subiectului.

Compoziţia este redusă la câteva planuri suprapuse, redate prin intermerdiul culorilor şi modul lor de amestecare, juxtapunere, alăturare ce  creează impresia că  peisajul se  desfăşoară pe mai multe planuri.

ImpresioninsmCollage1

Surse imagini: 1, 2, 3, 4, 5

Impresionismul este o nouă experienţă artistică individuală, marcă a subiectivismului în artă,  are la bază teorii ce postulează existenţa a două feluri de culori, ce pot fi amestecate fie ca substanţe, fie ca lumini. Astfel două culori amestecate ca substanţe  vor da o altă culoare, spre exemplu galbenul şi albastrul  vor da un verde clar, aceleaşi culori căpătând statutul de lumini colorate proiectate pe ecran şi juxtapuse vor da un gri luminos.

Cromatica picturilor impresioniste este realizată printr-o gamă compusă din culori pure asemenea celor ale spectrului solar. Culorile impresioniştilor nu mai sunt  amestecate pe tablou, ci pe paleta artistului, în încercarea acestuia de a surprinde cât mai bine senzaţia de adevăr.

Artizanii au preluat ideile şi imaginile impresionismului în creaţiile lor, fiecare într-un nou stil. Cum să nu ne placă o pereche de cercei desenaţi în culorile impresionismului, un corset pe măsură şi un pandantiv ce redă o mică parte dintr-o lucrarea a lui Vincent Van Gogh.

ImpresionismCollage2Surse imagini: 1, 2, 3, 4, 5

Mulţumesc Bo3mia pentru realizarea colajelor.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. SE VEDE SIMTUL ARTISTIC, CARE FACE DIFERENTA DE FALSUL, CARE NU SUFOCA, ZILNIC, DE MULTI ANI!? FELICITARI, SINCER!VA TREBUIE PROMO-FULL, K SA EXPORTATI BRANDURI/TOATE PIETELE TERREI, URG.

  2. Colette Simon

    30 ianuarie

    Foarte frumos ! 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share