CITEȘTI

De vorbă cu DuranArt: quality is on top

De vorbă cu DuranArt: quality is on top

Distribuie articolul:
Share

Pe Irina Toma am cunoscut-o la un curs de antreprenoriat. Îşi prezenta cu drag produsele şi entuziasmului ei era debordant. În a treia zi a cursului a venit cu o cutie mare de papione pentru a ne arată creaţiile ei. Mi-au plăcut la nebunie papionoanele cu motive tradiţionale româneşti, cele colorate, cele din catfea sau material raiat. Am spus că nu aveam cum să nu îi prezint creaţiile printre paginile virtuale ale Revistei Atelierul, aşă că iată interviul pe care mi l-a acordat.

De unde numele de DuranArt?

În spatele numelui Duran Art există un mare respect și o dragoste nemărginită pentru bunicii mei, care poartă numele Duran. În familia mea, ambele străbunice au realizat articole vestimentare și au țesut costume tradiționale românesti în război. Am crescut ca ucenic în acest mediu și am fost încurajată să îmi dezvolt creativitatea și să îmi pun imaginația în serviciul realizării unor obiecte unicat.

Valorile ce mi-au fost transmise sunt respectul pentru tradiție: a crea ceva durabil. Aceste valori doresc să le transmit mai departe cu ajutorul brandului meu, pentru a veni în întâmpinarea nevoii clienților de a se face remarcați; de a trăi o anumită emoție în momentul în care poartă creațiile mele; nevoia de a testa gustul “bitter-sweet” al unei povești de creație (spun bitter-sweet, pentru că aceasta mi se pare descrierea perfectă pentru mix-ul dintre migala/truda realizării unei creații și emoția pe care trebuie să o transmită produsul finit).

8

 Ce aprecizi cel mai mult la Revista Atelierul?

În primul rând vreau să vă spun că mă bucur și vă felicit pentru inițiativa avută. Apreciez utilitatea și calitatea informațiilor transmise, recomandările date,  titlurile inspirate,  “culoarea” Atelierului, tonul și stilul în care sunt scrise articolele și mai presus de orice, apreciez selecția și bunul gust promovat.

 Știu că ai o meserie complet diferită de cea de artizan, cum se completează una cu alta?

Da, într-adevar lucrez în domeniul financiar-bancar și de foarte multe ori mi s-a întâmplat ca cei care știu ce fac în afara programului să mă întrebe același lucru ca și voi. După cum bine se știe, un job într-un astfel de domeniu presupune sarcini foarte stricte, un set de norme și proceduri plicticoase, etc; lucruri care au început să exercite o presiune din ce în ce mai mare asupra mea. Acum un an am resimțit această apăsare cel mai pregnant și mi-am spus că este timpul să schimb ceva, să pot readuce în viața mea acea creativitate căreia îi simțeam lipsa enorm. Acesta a fost începutul, iar în acest moment, ca și acum un an când am început, când ajung acasă după job și intru în spațiul meu creativ simt că reîncep ziua, cu energia și prospețimea de care am nevoie.

6

5

Care sunt produsele care te reprezintă?

Fiecare accesoriu pe care îl creez mă reprezintă în totalitate și mă bucură în egală măsură. Cu toate acestea jaboul reprezintă tipul de accesoriu preferat deoarece, pentru mine, are cea mai mare încărcătură sentimentală. Prin unicitatea fiecărui accesoriu vreau să transmit celor ce-l poartă o poveste, o stare, un sentiment. Îmi respect clienții și pun mare preț pe calitatea produsului finit, iar pasiunea și migala depuse în realizarea creațiilor mele sunt garanția mea. Alegerea unui accesoriu Duran Art și purtarea lui într-un anumit context vreau să reprezinte o experiență pentru respectiva persoană. Povestea din spate, sentimentul transmis și bucuria de a purta ceva unicat sunt lucrurile care mă reprezintă indiferent de tipul de accesoriu creat.

Oferă câteva sfaturi artizanilor la început de drum. De ce crezi că au nevoie pentru a reuşi în acest domeniu?

Nu mă consider suficient de experimentată pentru a da sfaturi, însă din ce am învățat până acum, pot spune următoarele: mai presus de sfaturile de business (care sunt cu adevărat importante și care este bine să fie obținute de la specialiști, în funcție de specificul fiecăruia), consider că cele mai importante atuuri sunt creativitatea, pasiunea, determinarea, entuziasmul, organizarea, flexibilitatea și răbdarea. În primul rând cred că este necesar să nu uităm de la ce am plecat, care este țelul și motivația care ne-a făcut să pornim pe acest drum; urmând să continuăm pe drumul ales cu răbdare, determinare și o foarte bună organizare, fără a pierde din entuziasm. Este la fel de important să cunoaștem cât mai bine domeniul în care dorim să ne facem remarcați și să fim în permanență la curent cu noutățile, mereu pregătiți să ne adaptăm și să răspundem nevoilor clienților noștri.  Un alt aspect la care țin foarte mult și care m-a ajutat este calitatea produselor create; stabilirea și menținerea calității la un nivel cât mai înalt. Nu este deloc de neglijat nici autenticitatea creaţiilor noastre.

4

9

Care sunt atuurile magazinului tău virtual, pe ce pui cel mai mult accentul?

Momentan Duran Art este prezent pe Facebook și în blogosferă, site-ul Duran Art este în lucru și nu va fi un magazin virtual în sensul comun al termenului, ci mai degrabă un site de prezentare diferit și unicat din punct de vedere al modului de expunere a creatiilor. Pentru că îmi place să surprind nu o să dezvălui mai mult deocamdată. În ceea ce privește atuurile, așa cum spuneam și anterior, calitatea este de bază; fie că vorbim despre calitatea accesoriilor, fie că vorbim de cea a elementelor conexe (precum pozele) și a informațiilor transmise, “quality is on top”.

Când lansez în mediul online un nou produs, pun accent pe povestea care acompaniază produsul sau care transpare; pun accent pe numele accesoriilor sau colecțiilor; pun accent pe interacțiunea mea cu cei ce urmăresc pagina.

 A trecut primul an, cum a fost? Ce reușite/nereușită majore ai avut?

Ooo… a fost un carusel, un an minunat: plin, efervescent, foarte colorat și solicitant. Am creat mult și m-am jucat și mai mult (în activitățile creative, făra joc nu prea îmi iese ce îmi doresc); am căutat și am găsit, am încercat și am experimentat. Am trecut de la agonie la extaz, pentru că trebuie recunoscut că orice început este greu; mi-am adus aminte motivația cu care am plecat la drum, mi-am adunat forțele și am realizat ce mi-am propus. Duran Art în sine, cu tot ce am realizat până acum (creațiile, imaginea creată, feedback-ul primit, etc) reprezintă o reușită. Mai mult decât atât, oamenii frumoși întâlniți în acest an și investiția făcută in dezvoltarea personală și a business-ului sunt cea mai mare realizare a mea.  Nu aș putea spune că am avut nereușite…poate doar mici nemulțumiri pe alocuri sau dificultăți în implementarea proiectelor derulate (greutatea cu care poți găsi furnizori la standardele dorite; mâhnirea că unele lucruri nu s-au întâmplat în termenul așteptat).

3

 Târguri, consignaţii comenzi prin poşta română, ce preferi?

La o primă strigare aș spune consignații și comenzi. Până acum, cel mai mult am vândut prin comenzi (majoritatea în București, însă am livrat și în afara Bucureștiului și a țării), însă produsele mele sunt expuse și în două locații din București, locații pentru care am realizat colecții în exclusivitate (un astfel de exemplu ar fi Colecția “Papionul Românesc” – realizate din dantelă și “asezonate” cu panglici sau alte tipuri de materiale cu imprimeu de influență folclorică). Pe viitor intenționez să particip și în cadrul unor evenimente precum târguri sau expoziții, însă toate la timpul lor.

Sigur ai primit o comandă insolită, spune-ne tot despre ea?

Hmmm.. m-a pus pe gânduri întrebarea. Nu cred că am primit nicio comandă insolită, însă îmi aduc aminte cu drag două situații în care mi s-a cerut să fac ceva ce nu făcusem până atunci: în primul caz era vorba de o cordeluță stil pălărie cu voaletă pentru o petrecere tematică, iar în cel de al doilea, a fost vorba de a face un brâu pentru un copilaș și cu papion asortat. În ambele cazuri, deși nu mai realizasem până atunci astfel de lucruri, am acceptat cu entuziasm provocarea și m-am apucat de lucru. Îmi aduc aminte cu amuzament cum învârteam și răsuceam diverse materiale și texturi în încercarea de a găsi combinația perfectă, cum „modelam” tul-ul astfel încât să prindă forma dorită; cum împătuream de zor la pliurile brâului și mă gândeam la diverse soluții astfel încât să arate cât mai „curat” ca linie. Am crezut că va ieși ceva fain, mi-am pus în slujbă creativitatea și îndemânarea și iată că am avut doi clienți multumiți care au purtat cu distincție creațiile mele.

1

7

 Ce te inspiră? Sau mai bine spus cine te inspiră?

Miunată întrebare!  Aș putea să scriu pagini întregi pe subiectul acesta, însă am să  rezum în câteva cuvinte. Familia și istoria familiei mele mă inspiră cel mai mult; tradiția și obiceiurile românești; materialele pe care le aleg; prietenii; culorile din natură; aglomerația și zumzetul Bucureștiului; artiștii și designerii preferați; râsetele copiilor și inocența lor; primăvara; mireasma cireșilor înfloriți; mirosul delicios al unei prăjituri delicioase, privirea senină a unui trecător pe stradă.

Fotografiile sunt realizate de Anca Tomoroaga şi Ioana Bica

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share