CITEȘTI

RA. and Shine „Călătoriile m-au inspirat mer...

RA. and Shine „Călătoriile m-au inspirat mereu..”

RA-BRACELET--COOPER-FRAME2
Distribuie articolul:
Share

La mine se sărbătoresc zilele acestea florile în cadrul Simfoniei lalelelor. Afară este o vreme foarte frumoasă, însorită care practic te invită la plimbare! Iar interviul pe care vi-l propun spre lectură astăzi este în ton cu vremea, cu florile şi cu plimbarea. În acelaşi timp se potriveşte foarte bine cu tema lunii aprilie în Revista Atelierul şi anume, Flower Power. Invitata mea este Raluca, iar proiectul său de suflet are un nume extrem de sugestiv RA. and Shine.

RA-INEL-ALBASTRU-IN-BUCURESTI

Rux: Am descoperit cu plăcere proiectul Ralucăi şi cu siguranţă nu voi fi singura fermecată de creaţiile sale. Bineînţeles că voi începe interviul prin a o ruga pe Raluca să ne povestească câteva lucruri despre ea.

Raluca – RA.: Sunt un amestec de româncă, cu o mică parte nemţoaică. Trăiesc momentan în sudul Portugaliei, am plecat din Baia Mare, unde am studiat Ceramica la Liceul de Artă. Sunt mama unui baieţel de 8 ani cu care îmi împart mare parte din timpul de atelier, fiecare cu arta lui :). Am studiat pictura în Bucureşti şi m-am căsătorit în Craiova. Înainte să ne stabilim în Portugalia, am ajuns până pe ţărmul de est al Americii de Nord. Am petrecut mult timp în frumosul oraş Viena, care m-a inspirat pentru lucrarea mea de licenţă, cu o serie de picturi cu temă urbană. Călătoriile m-au inspirat mereu, însă niciodată așa cum o face Portugalia, ţara pe care o iubesc şi care îmi e o a doua casă.

RALUCA RA RALUCA ADRIAN

Rux: Care este povestea proiectului tău – RA.?

Raluca – RA.: Cum ziceam mai sus, mediul în care mă aflu mă inspiră şi m-a inspirat mereu. Portugalia însă a avut cea mai mare influenţă asupra creaţiei mele prin bijuterii. Totul a pornit de la frumuseţea artei tradiţionale portugheze a Azulejo-ului. Aici sunt înconjurată de panouri de faianţă minunate, cărora li se adaugă muzica, cu o atmosferă aparte, mult soare, multă culoare.

RA-EARRINGS-FOR-PENDANT-SQUARE-003 RA-PENDANT-SILVER-PLATED-ROUND-011-detail

O prietenie specială cu creatoarea mea preferată de bijuterii handmade, Clarisa Lima, creatoarea bijuteriilor CORYAMOR, acum 3 ani m-a ajutat să realizez că cel mai potrivit mod pentru mine de a-mi exprima fascinaţia faţă de artă, muzică, ţara, oamenii de aici, sunt bijuteriile. O formă personală, practică, elegantă de a împărţi cu oricine îşi doreşte soarele, culorile, motivele elegante şi ingenioase, ideea de contopire a trecutului cu prezentul, de aventură şi noi descoperiri.
Numele a pornit de la prescurtarea numelui meu, Raluca, însă e şi potrivit cu ideea de soare, RA , cu toate ca nu e un nume portughez însă recogniscibil ca însemnând Soare. Aşa s-a născut şi ideea logo-ului RA. AND SHINE 🙂

RA-INEL-ORANGE-IN-BUCURESTI RA-PENDANT-SILVER-PLATED-ROUND-012-detail

Rux: Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru lucru de mână? Îţi mai aminteşti care a fost prima ta lucrare?

Raluca – RA.: Prima lucrare a fost un inel de sârmă făcut în copilărie, înainte ca tatăl meu să îmi cumpere unul. 🙂 Pasiunea pentru lucru de mână am descoperit-o în liceu şi am explorat-o în diferite forme, rămânând mulţi ani pasionată de pictură.

RA-CERCEI-VERDE-IN-BUCURESTI

Rux: Care este drumul parcurs de creaţiile tale – de la idee la produs finit?

Raluca – RA.: Am să răspund cu un text postat în blogul meu acum ceva vreme:
”Cuminţenia Pământului” , umil împrumut de la marele Brâncuşi, un nume atât de frumos, un cuvânt atât de drag şi expresiv,”cuminţenia”  – totul începe de la cuminţenia lutului, a pastei ceramice – îmbunătăţită în sec. XXI. Printre wireless, viteză, timpul fuge, totul e în continuă schimbare. E liniştea, simplitatea….nu pot să o zic mai bine… e cuminţenia pământului. Și în această linişte reuşesc să ţin timpul în loc, să îmi încep ”lucrul”…. sunt fericită. …”

RA-EARRINGS-FOR-PENDANT005 RA-EARRINGS-FOR-PENDANT-ROUND-001

Rux: Tema lunii aprilie în Revista Atelierul este Flower Power. Care ar fi trei dintre creaţiile tale pe care le-ai propune pentru această temă ?

Raluca – RA.: Majoritatea pieselor mele sunt potrivite:), s-a nimerit ca ultimele mele creaţii să pornească de la motive florale existente în panourile decorative portugheze, numite azulejo. De exemplu, pandantivele montate în monturi de argint sau placate cu argint.

RA-PENDANT-SILVER-PLATED-ROUND-010 RA-PENDANT-SILVER-PLATED-ROUND-009

RA-PENDANT-SILVER-PLATED-SQUARE-003

Rux: În atelier mereu se întâmplă câte ceva amuzant sau interesant. Povesteşte-ne o astfel de întâmplare!

Raluca – RA.: Amuzant ar fi vizita repetată a unor şopârle prietenoase, inofensive pentru oameni, numite în engleză geko. Sunt foarte haioase, prietenoase, aici sunt chiar protejate, trăiesc doar pe pereţii caselor şi prin acoperişuri şi se hrănesc cu muşte, fluturi de noapte. Foarte utile 🙂

RA-EARRINGS-FOR-PENDANT-SQUARE-005

Interesant şi drag e faptul că, Adrian, fiul meu, împarte cu bucurie atelierul cu mine, în timp ce el face teme, desenează. Într-o zi mi-a reprodus un model de pe o bijuterie pe care o admiră el mult. Şi a făcut-o foarte bine :).

RA-FLOWERS-IN-THE-NIGHT-SKY

Rux: Ştiu că în general este destul de greu să alegi dintre lucrările realizate una preferată, dar fiecare dintre noi ne ataşăm probabil de una mai mult. Care este creaţia ta de suflet?

Raluca – RA.: Prima mea Caravela Portugheză, pe care o poartă prietena mea Clarisa şi care mi-a adus atenţia altei prietene dragi, Cristina Staicu, care îmi admiră bijuteriile şi mă susţine mult de atunci.

RA-NECKLACE-REMEMBER-THE-FLOWERS-sterling-silver-AZULEJO-jewellery

Rux: Cum îţi alegi temele pentru colecţiile de bijuterii? Ai o temă sau colecţie preferată?

Raluca – RA.: Motivele portugheze de ”azulejo”, cu predilecţie cele din secolul XVII sunt inspiraţie directă. Ca noutate faţă de alte creaţii pe aceeaşi temă motivele mele sunt interpretate de mine şi au un final subiectiv, unic.
Colecţia de Caravele Portugheze ar fi printre preferatele mele 🙂 Reprezintă curiozitatea mea de ”călătoare”, aventura, posibilitatea noilor descoperiri.

RA-PENDANT-FLORI-ALBASTRE-IN-BUCURESTI

Rux: Dacă ar fi să alegi o temă inspirându-te din folclorul românesc, ce crezi că s-ar potrivi stilului tău? Sau ce ţi-ar plăcea să ilustrezi şi de ce?

Raluca – RA.: Cred ca va fi unul din proiectele mele la un moment dat, mă gândesc de ceva timp la el. Mi-ar plăcea să folosesc motivele de pe porţile sculptate de lemn maramureşene. Mi-au placut totdeauna şi au ca motiv central, de multe ori, soarele, lumina…. ceea ce mă reprezintă şi pe mine şi creaţia mea.

RA-PENDANT-PRECIOUS-FLOWERS-STERLING-SILVER- RA-PENDANT-FLOWERS-ON-A-WHITE-LAKE-handmade

Rux: Ai un sfat pentru cei care se află la început de drum în lumea lucrului de mână?

Raluca – RA.: 🙂 şi eu mă consider la început. Cred că e important să fii mereu propria persoană, creatoare şi să ai ca prioritate calitatea a ceea ce lucrezi.

RA-PENDANT-SILVER-PLATED-SQUARE-011

Îi mulțumesc Ralucăi pentru că a răspuns invitației noastre şi vă invit să îi vizitați creaţiile aici, pe RA. and Shine

Fotografiile publicate în acest articol aparțin Ralucăi (RA. and Shine) și au fost publicate cu acordul ei.

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. nu ai facut o facultate degeaba se vede ! te ai indragostit si a fost prima ta dragoste , de aceea te felicit si ti urez bafta in continuare sunt mindrii de tine toti cei care te Cunosc si nu s putini . FELICITARI si pentru modul in care sti sa te exprimi

  2. Pasiune si frumos cu Raluca Veber! Felicitari!

  3. Clarisa Lima

    21 aprilie

    Raluca Veber vorbeste despre ea si arta ei, intr-un interviu frumos! bravo, Ralu!

  4. coryamor

    21 aprilie

    Raluca, iti multumesc pentru prietenie! ne onorezi, atat pe mine, cat si pe „azulejo” 🙂 pe care l-ai ridicat la un nivel de excelenta! iti tin pumnii si pe viitor, stiu ca nu vei inceta sa ne uimesti cu frumusete si originalitate!!
    felicitari, Atelierul, pentru inspiratia de a o alege pe Raluca (RA) pentru un interviu. ea merita sa fie cunoscuta de cat mai multa lume iubitoare de arta si „handmade”

  5. RA.

    21 aprilie

    multumesc foarte mult pentru interviul colorat, si montajul superb, luminos 🙂
    ma bucur sa fiu impreuna cu voi si cu florile in luna Aprilie 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share