CITEȘTI

Tradiţii „Cozonac cu… dragoste”

Tradiţii „Cozonac cu… dragoste”

cozonac-cu-dragoste-coperta
Distribuie articolul:
Share

Îmi place foarte mult tema lunii mai în Revista Atelierul şi chiar mă gândeam ce tutorial să pregătesc inspirându-mă din tradiţii. Luna aceasta am tot preparat diferite feluri de mâncare tradiţionale şi pentru că îmi place să frământ aluat m-am gândit să vă arăt pâinica mea împletită. Doar că nu prea aveam poze… de fapt doar una dintre ele era mai clară. Aşa că m-am hotărât să pregătesc una special pentru voi.În timp ce îmi aranjam ingredientele pe masa de lucru am schimbat însă planul şi am hotărât să fac un cozonac… primul meu cozonac! Am mai ajutat şi înainte la prepararea cozonacului, dar niciodată nu am trecut prin toate etapele singură. Abia aştept să vă arăt ce a ieşit!

cozonac-cu-dragoste-ingrediente

Ingrediente:

Pentru aluat
♥ 500 grame făină
♥ 12,5 grame drojdie prospătă
♥ 150 grame zahăr
♥ 125 ml lapte
♥ 5 ouă
♥ 75 grame unt (sau 50 grame unt şi o lingură cu ulei)
♥ o linguriţă rasă – sare
♥ ulei pentru uns tava

Pentru  umplutură
♥ 25 nuci măcinate
♥ 2 linguri de cacao
♥ 150 grame zahăr

cozonac-cu-dragoste-01

Pentru început pregătim maiaua. Din făina cernută în vasul în care urmează să frământăm se pun într-un bol 3 linguri şi se face o scobitură la mijloc. Se adaugă drojdia sfărâmată – în acest caz 125 grame drojdie proaspătă. Se toarnă puţin lapte călduţ pe făină şi începem să încorporăm făina cu drojdia şi laptele (din care continuăm să turnăm atât cât este nevoie ca la final să obţinem o pastă asemănătoare cu smântăna grasă). Odată ce am obţinut maiaua (la mijloc în poza de mai sus) o punem la loc călduţ, acoperită, să crească (îşi va dubla volumul).

cozonac-cu-dragoste-02

În timp ce maiaua creşte, pregătim celelalte ingrediente. Se topeşte zahărul în lapte – punem oala pe foc potrivit şi amestecăm cu lingura de lemn pănă se topeşte zahărul, având grijă să nu înceapă laptele să fiarbă ( laptele trebuie să fie călduţ). Apoi punem într-un bol 2 ouă întregi şi două gălbenuşuri (celelalte două albuşuri le puteţi folosi la alt preparat – de exemplu bezele). Adăugăm sarea, punem vasul într-o crăticioră cu apă caldă (atenţie să fie fixat şi să nu sară apă) şi punem mixerul în funcţiune. Se obţine o cremă de consistenţa celei din imaginea de mai sus, după care se topeşte untul.

cozonac-cu-dragoste-03

În imaginea de mai sus totul este pregătit pentru etapa următoare: frământatul. De la stânga la dreapta, pe rândul de sus un ou pentru uns (la final), laptele cu zahărul topit, crema de ou; pe rândul de jos: untul topit în crăticioară, maiua crescută şi făina.
Se face în mijlocul făinii o mică adâncitură şi se adaugă crema de ou. Se omogenizează cu făina, turnându-se puţin câte puţin din laptele cu zahăr. Se adaugă maiua şi continuăm să omogenizăm compozitia, amestecând cu o lingură.
După ce se încorporează toată făina şi coca este frământată bine, adică se ia de pe mâini, nu rămâne lipită (şi aici aveţi nevoie de puţin ajutor să vă ţină cineva vasul pe loc, pentru că altfel până obţineti coca bună riscaţi să rămâneţi lipiți de cocă şi ea lipita de vasul în care frâmântaţi… hihi) se adaugă treptat untul topit. Acesta trebuie să fie călduţ şi se adaugă puţin câte puţin, pe măsură ce intră în aluat. La final, coca se va desprinde de pe mâini, dar nu va rămâne uleioasă.
Aici vă trebuie puţină răbdare şi mai ales, odată ce începem să adăugăm grăsimea, nu se mai frământă în forţă, ci în ideea de a integra în aluat untul topit ( sau untul şi uleiul în cazul in care optaţi să folosiţi unt şi ulei, eu am folosit doar unt – vezi lista ingrediente).

cozonac-cu-dragoste-04

Iată şi coca mea frumuşică ( ♥ ) gata să stea la crescut pentru 1 oră, acoperită şi la loc călduţ. În acest timp ea îşi va dubla volumul. Şi pot profita să scot un ştergar şi să pregătesc amestecul de nucă, dar şi ustensilele pentru uns şi „găzduit” pe perioada de coacere, a cozonacului. Şi de ce nu, să le fac câteva poze:

cozonac-cu-dragoste-0000

Nuca măcinată se amestecă într-un castron (în bolul mic este pusă doar o parte din cantitate, pentru poză) cu 2 linguri de cacao şi 150 grame zahăr.

cozonac-cu-dragoste-0001

Am folosit un vas de sticlă termorezistent pentru a coace cozonacul – mi se pare mult mai practic pentru că pot vedea mult mai bine ce se „petrece” în cuptor.

cozonac-cu-dragoste-05

Timpul trece şi iată că aluatul a crescut şi este gata pentru etapa următoare: umplut, împletit şi… pus din nou la crescut :).  Pentru început împăţim coca în trei părţi. Fiecare parte se întinde cu ajutorul mâinilor (dacă este nevoie puteţi unge mâinile cu puţin ulei, la mine nu a fost necesar). Pe foaie se pun 2-3 linguri din amestecul pregătit înainte. Se rulează şi se asigură capetele pentru ca nuca să nu curgă.

cozonac-cu-dragoste-06

Cele trei suluri astfel obţinute se împletesc şi se aşează în vasul pregătit (uns cu ulei, unt sau untură – am folosit ulei în acest caz). Se pune la crescut, până aproape că  îşi dublează volumul.  Nu am mai cronometrat… dar cred că aproximativ 45 de minute a stat.

cozonac-cu-dragoste-07

Între timp pregătim oul pentru uns. Acesta se bate cu o furculiţă şi apoi se aplică pe cozonac cu ajutorul unei pensule. Preîncălzim cuptorul şi după ce ungem cozonacul, îl băgăm la copt.

cozonac-cu-dragoste-08

După 25 de minute se deschide uşa cuptorului şi se controlează cozonacul. Acesta este gata atunci când scobitoarea folosită pentru a vedea dacă s-a copt iese din acesta fără aluat pe ea.

cozonac-cu-dragoste

Cât i-am lăsat timp să se răcorească puţin am făcut şi o poză alături de Iepuraşul meu amigurumi. Cozonacul este foarte bun cu lapte…
După ce se răcoreşte puţin îl scoatem din formă şi îl lăsăm să se răcească. Pentru pofticioşi este bine să rupem un colţ (este preferabil să tăiaţi cozonacul cu un cuţit după ce se răceşte, nu când este cald).

cozonac-cu-dragoste-09

Sper că v-a plăcut această incursiune în tradiţiile culinare. Eu trebuie să îi mulţumesc lui Buni că mi-a fost alături şi sper să încercaţi cu succes şi voi cozonacul.

Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
Pe curând!

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Cozonacul arata foarte bine. Am si eu o intrebare totusi : 125 grame de drojdie la jumatate de kilogram de faina?

  2. Arata super!!!!si sunt sigura ca a fost si foarte gustos 🙂 Si eu am asistat-o pe bica mea dar de facut singura inca nu 🙂

    • Rux Copilarim

      27 mai

      A fost intr-adevar! 🙂 Si eu am mai asistat [ si am mai ramas lipita in cateva randuri de coca si ea de mine] – de data aceasta a fost premiera si ma bucur mult ca a iesit totul bine.:P

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share