Savuros – „Brioşe cu mere”

copilarim-briose-mar
Distribuie articolul:
Share

Dacă data trecută am realizat o „hăinuţă cochetă” pentru cana de ceai, astăzi vreau să vă propun o reţetă de ceva bun, recent descoperită şi foarte apreciată în familia mea. Reţeta vine de demult. Cartea pe care o am de la Buni are foile ingălbenite de timp şi ascunde tot felul de minuni culinare, dar şi surprize pentru cei nu foarte experimentaţi.

Noroc cu bunicile noastre dragi care sunt lângă noi să ne susţină şi să descoperim împreună secretul unei brioşe perfecte.

Brioşe cu mere

copilarim-briose-mar

Îmi doream de foarte mult timp să fac brioşe, dar nu am forme speciale. Într-o zi,  în timp ce căutam o reţetă de „ceva bun”, am găsit-o pe aceasta. Brioşe cu mere, fără forme de copt speciale şi nemaipomenit de bune. Totuşi reţeta avea mici omisiuni. Asadar, cantităţile pe care le veţi găsi mai jos au câteva mici modificări faţă de reţeta originală, modificări făcute de mine în colaborare cu Buni.

copilarim-briose-mar

Ingrediente:[heartlist]

  • făină (începem cu 300 de grame şi adăugăm incă aproximativ 200)
  • zahăr
  • 5 ouă
  • 150 grame unt
  • mere
  • drojdie de bere
  • sare
  • lapte
  • ulei[/heartlist]

copilarim-briose-mar

Preparăm pentru început mărul. Depinde foarte mult de mărul folosit. Unele mere sunt mai dulci, altele mai acrişoare, unele sunt mai pline de suc. Noi am folosit de această dată mere creţeşti, care sunt moi, zemoase şi cu un parfum subtil. Am înţeles că sunt foarte potrivite pentru aşa ceva.
Se spală merele, se curăţă de coajă şi se taie feliuţe subţiri (deci nu date prin răzătoare). Se călesc într-o crăticioră astfel: punem merele, adăugăm 2-3 linguri apă, 1-2 linguri zahăr şi o linguriţă cu unt (se poate şi fără, dar mie îmi place mai mult cu unt). Se pune crăticioara pe foc potrivit şi se amestecă în compoziţie cu o lingură de lemn până ce se călesc merele – arată ca în imaginea de mai sus. Se lasă să se răcească.

copilarim-briose-mar

Se cern 300 grame de făină în vasul în care frământăm aluatul. Se pun separat într-un bol, din cantitatea cernută, 4-5 linguri cu făină. În făina rămasă în vas adăugăm 1 lingură cu zahăr şi un praf de sare (vezi imaginea din dreapta de mai sus).

copilarim-briose-mar

În bol preparăm maiaua astfel: se adaugă drojdia de bere (eu pun 20 de grame dintr-un pachetel de 25 grame) pe care o sfărâm. Laptele călduţ (150 ml – cantitatea din ulcica de sticlă) îl torn treptat în timp ce amestec drojdia și făina cu atenţie să nu se formeze cocoloaşe. Las maiaua la crescut.

copilarim-briose-mar

Pregătim aluatul. În vasul în care avem făina, zahărul şi sarea adaug untul (la temperatura camerei) şi pe măsură ce amestec ingredientele, patru ouă. Oul care a rămas îl vom folosi la uns.

copilarim-briose-mar

Adăugăm la final maiaua şi după ce o încorporăm vom obţine un aluat bun de turnat în forme, dacă aveți. Eu cum nu am folosit forme a fost nevoie să mai adăugăm făină, treptat, până am obţinut un aluat bun pentru a putea fi întins.

copilarim-briose-mar

Este nevoie de aproximativ 140-160 grame faină, dar poate ajunge cantitatea necesară obţinerii unui aluat elastic, bun pentru a fi întins chiar şi până la 200 grame. Depinde foarte mult şi de făină.

copilarim-briose-mar

În acest moment ne pregătim pentru prima tavă. Din cantitatea de mai sus putem face brioşe în două serii de câte 6 sau 8 bucăţi (în funcţie de cât de mari vreţi să fie). Se tapetează tava: ungem cu puţin ulei, cernem făina şi avem grijă să acopere uniform suprafaţa tăvii. Scăpăm de surplusul de făină.

copilarim-briose-mar

Împărţim aluatul în două părţi egale. Presărăm făină  şi întindem o foaie de aproximativ jumătate centimetru grosime, pe cât posibil sub forma unui dreptunghi.

copilarim-briose-mar copilarim-briose-mar

Se taie foaia în jumătate şi apoi fiecare jumătate se împarte la rândul ei în patru părţi (sau trei, după preferinţă).

copilarim-briose-mar copilarim-briose-mar

Se pune compoziţia de măr şi se strâng colţurile, „sigilând” astfel fiecare brioşă.

copilarim-briose-mar copilarim-briose-mar

Se aşează brioşele în tavă şi se ung cu ou  (care a fost ” bătut” cu furculiţa) cu ajutorul unei pensule.

copilarim-briose-mar

Cuptorul se setează la foc potrivit (la mine la 3) şi după 15 minute puteţi deschide uşa acestuia, să întoarceţi tava cu brioşe. Sunt gata când se rumenesc frumos (25- 30 minute în total, o serie de câte 6-8 brioşe).

copilarim-briose-mar

Reţeta originală o găsiţi în cartea scrisă de Olexiuc şi apărută prin 1983 :).  Am mai încercat să fac aceste brioşe cu umplutură de branzică de vaci şi au fost foarte bune!

Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
Pe curând!

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share