CITEȘTI

Tutorial: Fotografii frumoase în zile noroase

Tutorial: Fotografii frumoase în zile noroase

Distribuie articolul:
Share

Știu foarte bine că un produs creat cu drag și cu multă pasiune poate fi pus în valoare sau poate fi dezavantajat de propria-i fotografie. Spun acest lucru pentru că am descoperit mulți artizani foarte creativi și pricepuți care au în portofoliu produse spectaculoase, ce-i drept dacă le vezi în realitate. În schimb, dacă le vizualizezi fotografiile constați ca nu sunt la fel de atrăgătoare.Veți spune că produsul creat contează cel mai mult și sunt total de acord cu acest aspect, dar o fotografie prost realizată îl poate face să-și piardă din valoare. În schimb, una luminoasă, curată, care pune accentul pe detalii, este mai admirată și poate atrage aprecieri mult mai multe.

sfaturi_foto

Buburuza a fost achiziționată de la un târg de Crăciun și mi s-a părut potrivită pentru studiu fotografic.

În acest articol nu voi încerca să intru în detalii tehnice (puteți citi articolele scrise aici și aici) ci voi elimina 3 scuze pe care le invocați atunci când vine vorba de fotografii nereușite.

1.  Nu am un aparat foto performant!

Nu sunt de părere că trebuie să aveți un aparat performant pentru a realiza fotografii frumoase, ci doar trebuie să cunoașteți bine proprietățile propriului aparat foto. Pentru început, vă sfătuiesc să citiți cu atenție manualul de instrucțiuni, este posibil să descoperiți cu drag funcția “macro” care vă poate ajuta atunci când fotografiați detaliile creațiilor voastre.

2. Nu dețin un studio foto!

Dacă aveți produse de dimensiuni mici nu trebuie să dețineți un super studio foto, cu tot felul de lumini și accesorii pentru a realiza fotografii frumoase, iar exemplul meu de astăzi sper să vă ajute să înțelegeți mai bine că sunt obiecte la îndemâna oricui ce pot ajut la crearea unei fotografii reușite.

3. Nu este soare afară deci nu am lumină suficientă!

Atunci când fotograți un produs nu trebuie să-l plasați în lumina directă a soarelui pentru că veți obține umbre dure plus diferențe mari de contrast între zonele luminate și cele umbrite. Cel mai bine alegeți să fotografiați la o fereastră prin care soarele nu pătrunde direct.

Mie îmi place mult să fotografiez la lumina naturală, iar zilele noroase și ploioase nu mă sperie să nu fac fotografii produselor mele. Vă vine să credeți că pentru a realiza fotografia de mai sus am folosit doar două coli albe de hârtie și aparatul foto? Nu am făcut absolut nici o prelucrare software și pot spune că a fost realizată duminică (15 decembrie) – o zi noroasă și cu multă ceață, cu aproximativ o ora înainte de a se înnopta (observați atmosfera întunecată din încăpere).

sfaturi_foto1

Acesta este setup-ul care poate fi la îndemâna multor artizani – să-și fotografieze creațiile pe pervazul geamului. Înarmați cu coli mici sau mari de hârtie albă și cu poftă de fotografiat. Nu este nevoie de trepied, eu l-am folosit să vedeți poziția aparatului față de obiectul fotografiat și față de fereastră.

Urmatoarele 3 cadre au aceleasi setări: timp 1/100, diafragma f/4, iso 640. Nu am schimbat deloc setările apartului foto, ci doar mediul înconjurător m-a ajutat să fac diferența între fotografii.

În primul cadru am așezat produsul direct pe pervaz iar rezultatul este acesta:

sfaturi_foto3

În al doilea cadru am așezat produsul pe o coală albă de hârtie.

sfaturi_foto2

Iar acesta este rezultatul:

sfaturi_foto4

Pentru că lumina intră pe fereastră din partea dreaptă, partea stângă a buburuzei este mai întunecată, iar cu ajutorul unei coli albe de hârtie (tinută în partea stângă) am reusit sa fac lumina să reflecte și să-mi lumineze uniform produsul.

sfaturi_foto6

Iată cele 3 cadre [ 1 – produsul direct pe pervaz, 2 -hârtie albă sub produs și 3 –  hârtie albă sub produs + hârtie albă în stânga produsului ]:

sfaturi_foto

Încercați, pe cât posibil, să alegeți un fundal simplu (pe principiul ”Less is more”) – o fotografie cu un produs pe un fundal alb pune mult mai bine în evidență produsele, decât un fundal încărcat cu detalii, sau folosirea blițului atunci când sunt așezate produsele pe suprafețe lucioase.

Sper ca aceste mici sfaturi să vă ajute să realizați fotografiile potrivite creațiilor voastre!

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Claudia

    26 martie

    Chiar de foarte mare folos, multumim mult 🙂

  2. […] Nimic nu e imposibil sau cum să faci fotografii frumoase în zilele noroase. Cecilia ne ajută să facem fotografii care pun în evidență produsele create cu […]

  3. Izabela Iulian

    22 ianuarie

    Multumim frumos !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share