Nunome zogan

Distribuie articolul:
Share

Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană lansează primul curs internațional în colaborare cu prestigioasa școală de bijuterie contemporană Alchimia, din Italia. În perioada 7-9 mai 2014, profesorul invitat Elisa Deval va susține cursul “Nunome Zogan”, o abordare contemporană a tehnicilor tradiționale japoneze de colorare și intarsii de metale.

Prin caracterul său intercultural, aceasta initiațivă  va reuni profesori, cursanți și tehnici de lucru din spații artistice diferite, contribuind la deschiderea domeniului bijuteriei de autor din Romania către un context internațional.

Nunome Zogan - Afis

 “Nunome Zogan” este o metodă antică de prelucrare a metalului, care își are originea în Asia. Tehnica a fost de asemenea folosită în Europa sub denumirea de “Damascene”, în Coreea și în China ca “Pommok Sanngam”. În Japonia, această tehnica era utilizată pentru decorarea săbiilor și accesoriilor pentru samurai, precum și pentru cutii de valori și ornamente prețioase pentru păr.

La bază, workshop-ul prezintă procesul folosit pentru intarsia unor șabloane complexe din aur și argint pe o bază de metal. Contrastul de culori între diferitele metale și frumusețea naturală a argintului sau a aurului sunt accentuate de colorarea obiectelor cu patină japoneză, denumită “Rokusho”.

            Programul cursului:

–        Crearea texturii de bază a metalului folosind Mekiri-Tagane

–        Realizarea intarsiilor de argint sau aur pe o bază de metal, utilizând un design propriu

–        Lustruirea metalului cu piatră și cărbune

–        Introducere în folosirea tehnicii de colorare Rokusho

Elisa Deval

Născută în 1983 în Genova, Italia, urmează cursurile ALCHIMIA Contemporary Jewellery School în Florenta și o serie de cursuri de specializare la  Hiko Mizuno Jewellery College, Tokyo, unde ia contact cu tehnicile tradiționale japoneze de colorare și aliaje de metale.

Începand cu 2004, Elisa Deval își expune lucrările în galerii de artă și la târguri internaționale de bijuterie contemporană din Italia, Germania, Olanda, Austria, Statele Unite, Austria, Spania, Japonia și Thailanda. Din 2012, devine profesor al cursului de Nunome Zogan și asistent al profesorului Peter Bauhuis în cadrul Alchimia Contemporary Jewellery School.

Alchimia Contemporary Jewellery School a fost fondată în anul 1998 de Lucia Massei si Doris Maninger. Școala a obținut acreditare completă a valorilor artistice și pedagogice și este calificată oficial ca European Bachelor of Fine Arts & European Master of Fine Arts de către Comisia Europeană de Acreditare a Educației EABHES. Alchimia a produs de-a lungul evoluției sale rezultate de înaltă calitate. iar nivelul său de excelență este recunoscut prin numeroasele premii internaționale ale absolvenților săi.

 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Multumim frumos pentru sprijin! Un an nou cat mai bun si plin de proiecte frumoase!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share