CITEȘTI

Marius Manole face regulile spectacolului Noi4

Marius Manole face regulile spectacolului Noi4

Distribuie articolul:
Share

Spectacolul de teatru Noi4 cu Maria Obretin, Ilinca Manolache, Lia Bugnar în rolurile principale și Marius Manole în rol esențial se va juca vineri, 7 februarie, ora 19:30 la Clubul Țăranului , str. Monetăriei nr. 2 (0788452485) și duminică, 9 februarie, ora 22:00 la Godot Cafe-Teatru, str. Blănari nr 14(0736414244).

Noi4 este un spectacol care face parte din proiectul Teatrul nu e o clădire susținut de Lia Bugnar și Marius Manole, iar în 2012 a fost desemnat drept  cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului de teatru indepdent Undercloud.

Marius Manole_foto Oana Monica Nae

 “Merită să vedeți piesa „cu buget mic” Noi4. Nu oricine poate juca această piesă scrisă aproape impecabil de Lia Bugnar.

Maria, personajul Mariei Obretin plânge tot spectacolul! E vorba despre drama ei desigur, din cauza aceasta plânge. Și este frumoasă când plânge. Adică tot timpul.

Ilinca, prietena cea mai bună a Mariei – a personajului zic – este interpretat de Ilinca Manolache, și este madama superficială care „o arde” cu soțul Mariei, pe ascuns. Și Ilincăi îi curge rimelul albastru de pe gene precum roșul din celebra siglă din Piața Universității. Otilia este personajul care pute a canal și cu care soțul Mariei împarte „senvișu cu pateu”. Un personaj fabulos interpretat chiar de Lia Bugnar. Și care vrea și ea „30 de mii vechi, nene!-gociabil”.

Victor, gras și chelios, zeul flatulenței, soțul Mariei înșelate este trucat excelent de Marius Manole. Aflăm că putea fi Piersic Jr. sau Bibiri. Sau Mălăele, dacă nu era bugetul așa mic

Acestea-s personajele, dar nu deconspir nici trama (este genială) și nici actele (sunt câteva!). Nu menționez decât că trebuie să levitezi de pe scaunul plușat și să nu ai nici o afinitate față de un personaj. Ba ești victimă (Maria), ba ești agresor (pe rând: Ilinca, Otilia, Victor), ori ești salvator (oricare din personaje). Toate rolurile te surprind, ești chiar invitat să devii un actor și să empatizezi cu personajele, pe rând. Nu o face – este o capcană

Tempo-ul și ton-ul dau aroma suficientă să te agațe de nări.  Totul te învăluie și te transformă, în timp ce personajele devin într-o oră jumătate parte din comunitatea din care provii. Te includ și te exclud din piesa Liei Bugnar.

Mi-a plăcut ideea de transfer de personaj-actor-public, schimbul emoțiilor și escaladarea tensiunilor, de la dramă până la tragicul telenovelistică, stropite tehnic cu un umor fin. Nu dau note, nu-mi permit! dar superlativ pentru calificativ ” (Semnu’ de carte, Revista, Semne Bune)

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share