CITEȘTI

Ep.1: Alegerea materialelor pentru coaserea goblen...

Ep.1: Alegerea materialelor pentru coaserea goblenurilor

Distribuie articolul:
Share

Pentru că nu ne pricepem la goblenuri, dar vrem să le prezentam în Revista Atelierul, am realizat o colaborare chic cu cei de la Set Goblen România. Astfel, în fiecare lună vom descoperi un capitol despre tainele goblenurilor. Începem cu cel despre alegerea materialelor pentru coaserea unui goblen.

Elena Buzatu ne-a transmis următoarele:

„Dragi iubitori ai handmade-ului, în cele ce urmează doresc să vă prezint câteva sfaturi la alegerea materialelor potrivite pentru cusutul unui goblen. Cum goblenul nu este doar o artă, ci este o pictură cu acul, aşa cum îmi place mie să îi spun, prin deducţie noi suntem “pictorii”. Și ca orice pictor pasionat de lucrările lui, noi trebuie să ne alegem cu grijă toate materialele cu care vom lucra.

Acul de goblen.  Începem cu acul, care reprezintă pensula noastră. Acul de goblen pe care recomand să îl folosiţi este acul special pentru cusut goblen, fără vârf şi cu urechile mari (numărul 24) îl veţi găsi în comerţ la orice mercerie care se respectă. Se mai foloseşte un ac cu gămălie, cu ajutorul căruia se urmăresc simbolurile pe diagramă.

IF

Pânza de goblen. Al doilea element fundamental în realizarea unui goblen este pânza de goblen. Eu folosesc pânză caroiată 10×10, uşor apretată astfel încât să o pot manevra cu uşurinţă. Aceasta se întinde pe gherghef cu ajutorul unei bucăţi de material, care se prinde în pioneze pe gherghef, iar pânza trebuie foarte bine întinsă pe gherghef în timpul lucrului. Prezenţa caroiajului pe pânză este esenţială pentru urmărirea simbolurilor de pe diagramă.

IF

Alegerea culorilor. Pentru cei care nu deţin un program prin care să îşi prelucreze singuri goblenurile dorite, vă sfătuiesc să apelaţi la serviciile unei firme specializate: dumneavoastră le trimiteţi fotografiile pe care doriţi să le transformaţi în goblen şi, în funcţie de variantele de prelucrare rezultate, o veţi alege pe cea mai reuşită. Există firme care oferă gratuit serviciul de prelucrare şi personalizare al goblenurilor, trebuie doar să le căutaţi pe internet.

Paletele de culori în care se fac prelucrările variază de la firmă la firmă, majoritatea lucrând cu DMC, Anchor sau Coats-Puppets. Eu una sunt foarte mulţumită de calitatea şi preţul aţelor Coats-Puppets, dar dumneavoastră puteţi alege orice tip de aţă doriţi. Iar în cazul în care firma la care apelaţi nu deţine acea paletă, aceasta vă poate da codurile şi necesarul de aţă, aţele respective le puteţi cumpăra, separat, din mercerii.

Diagramele de goblen. Pentru a vă uşura lucrul, vă sfătuiesc să folosiţi diagrame A4, alb-negru. Din experienţă, vă spun că diagramele color  îngreunează cusutul şi obosesc mult mai mult ochii decât cele monocrome.

IF

Ghergheful poate fi standard, găsit în comerţ. Dar, de cele mai multe ori, atunci când aveţi un goblen cu dimensiuni mai mari va fi mult mai folositor un gherghef făcut în casă sau la un atelier specializat. Astfel ghergheful mai mare poate fi sprijinit pe obiecte mari – eu folosesc speteaza unui scaun şi braţul fotoliului pe care lucrez pentru a avea ambele mâini disponibile. În felul acesta mâna dreaptă, pe dosul lucrului, execută împunsăturile de pe dos pe faţă, iar mâna stângă, pe faţa lucrului, execută împunsăturile de pe faţă pe dos. Prin urmare goblenul se execută mai repede şi punctele sunt mai bine aliniate şi mult mai uniforme.”

IF

Autoarea articolului este  Elena Buzatu de la Set Goblen Romania.

Următorul articol va fi despre cum să începem să coasem un goblen.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Carmen

    25 februarie

    Este foarte interesant, nu am ce zice. Am o singura intrebare : de unde pot cumpara panza de goblen

    • mihaella.ion

      25 februarie

      Cei care au scris acest articol detin un magazin de produse necesare goblenurilor, da click pe linkul lor. De asemenea, iti recomandam merceriile si magazinele online de vanzare.

  2. […] un goblem imprimat și unul cu diagramă prezentate de Elena. (Primele două episoade le găsiți aici și […]

  3. pe 10 martie

  4. pe cand urmatorul articol?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share