Tutorial: mărgele texturate

Distribuie articolul:
Share

Am ales să realizez un tutorial, ceea ce se întâmplă destul de rar, dar sper să fie util. Evit, de obicei, să scriu tutoriale refăcute – adică să fac un tutorial cu încercarea sau varianta mea a altui tutorial. Am tot văzut astfel de tutoriale. Au şi ele rostul lor, pentru că le poţi găsi mai uşor pe internet, fiind mai multe posibilităţi. Dar dacă vorbim de originalitate, nu prea sunt ok, să nu mai zicem că nu ştim a cui a fost ideea originală.Revenind la micul tutorial de astăzi, nu este unul complex, ideea nu pot zice că este 100% originală, deoarece astfel de mărgele se pot obţine şi prin altfel de metode. Eu o să vă arăt improvizaţia mea. Cum eu nu am toate materialele şi uneltele pe care le folosesc fetele din alte ţări, încerc să improvizez şi să mă descurc cu ce am. Doar românul este inventiv, nu?

Din imaginea reprezentativă cred că v-aţi făcut o idee despre ce vom realiza –  un colier la baza gâtului, cu accente vintage, realizat din mărgele texturate din lut polimeric (fimo).

Ce aveţi nevoie? [dashlist]

  • Lut polimeric. Eu am folosit nişte resturi (aceasta este magia lutului polimeric, nimic nu se aruncă) care amestecate au format o culoare mov inchis -maro.
  • Un capac pentru mărgele de dimensiune mare (cel puţin 2cm).
  • Apă ( eu am folosit un recipient cu care pot stropi).
  • Un ac sau o unealtă pentru găurit mărgelele.
  • Pigmenţi metalici.
  • Lac.
  • Bază pentru colier.
  • Mărgele de sticlă faţetate.[/dashlist]

3

Prima data începem cu mărgelele. Decupăm cu un cutter rotund din făşia deja întinsă cu maşina de paste şi formăm mărgelele. Astfel vom şti că toate au aceeaşi dimensiune. Le găurim cu acul sau unealta de găurit (nu găsesc un nume pentru ceea ce vedeţi în imagine).

4

Acum improvizaţia mea: ideea mea de a folosi capacul pentru mărgele (din imagine). Ţineţi mărgica pe ac şi aşezaţi capacul deasupra. Înainte de a aşeza capacul, stropiţi-l cu apă, va uşura scoaterea lui, iar modelul va rămâne intact. Apăsaţi uşor, ţinându-o pe suprafaţa de lucru. Nu apăsaţi tare, deoarece mărgica se va deforma foarte mult. Mărgelele mele nu au ieşit perfect rotunde, lucru care nu mă deranjează, deoarece oferă un aspect vechi colierului.

5

Cu grijă îndepărtaţi capacul, apucaţi de la marginea dinspre ac, uşor cu unghia şi capacul se va desprinde uşor (datorită apei stropite). Mărgelele voastre prind formă. Puteţi să mai aranjaţi puţin forma, uşor cu degetele.

margele fimo texturate

Următorul pas este de a da un aspect vintage mărgelelor, folosind pigmenţi metalici. Înainte de a cumpăra aceşti pigmenţi, foloseam farduri. Însă investiţia merită cu desăvârşire, pigmenţii sunt mult mai puternici, suprafaţa este mai bine acoperită, culorile şi efectele sunt superbe. Puteţi vedea mai jos ce am folosit eu. În cele din urmă am decis să-l folosesc doar pe cel auriu. Cu siguranță le voi încerca pe toate!

8

Deci să-i folosim. Luaţi pe deget puţin pigment (vă sfătuiesc să pigmentaţi puţin câte puţin, pentru a evita excesul) şi atingeţi uşor mărgele (ca şi cum le-aţi mângâia). Depinde de voi cât de mult pigment aplicaţi, ţineţi cont că după coacere şi lăcuire se va mai pierde din pigment. Iată cum arată margelele mele, gata pentru copt.

9

După coacere lăcuiţi mărgelele și lăsaţi-le la uscat. Din păcate aceste mărgele (datorită pigmentului aplicat) nu se pot şlefui, deci trebuie să aveţi mare grijă la formă şi amprente înainte de coacere.

Şi gata! Puteţi folosi mărgele cum doriţi. Eu am ales să le asamblez pe o bază cu fir metallic de colier împreună cu nişte mărgele faţetate cu reflexe aurii. Sper să vă placă!

2

Acum, după ce am testat prima data, pot să vă mai dau unele sfaturi, pe care eu le voi lua în calcul data viitoare. Puteţi textura mărgelele pe ambele părţi, folosind două capace, având grijă la dimensiunea margicii. De asemenea cred că va fi mai dificil de îndepartat două capace – dar merită încercat. Cred că puteam pigmenta când capacul este încă ataşat, astfel formându-se un contrast mai evident.

Sper că v-a plăcut ideea mea şi dacă o aplicaţi puteţi trimite pe adresa revistei sau chiar prin comentariu, încercările voastre. Spor la lucru!

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. […] Tutorial mărgele texturate // Tutorial coronița cu amintiri // Tutorial cutie vintage // Croșetează un necessaire […]

  2. Tetiu Ruxandra

    19 februarie

    Foarte faine au iesit, Ramona!! Mi-a placut mult articolul – tutorial !!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share