CITEȘTI

Ep.4: Ordinea de coasere a nuanțelor într-un goble...

Ep.4: Ordinea de coasere a nuanțelor într-un goblen

Distribuie articolul:
Share

Dragi iubitori ai lumii handmade, în următorul articol voi prezenta o tehnică de coasere care va ușura lucrul unui goblen, tehnica constă în alegerea ordinii coaserii nuanțelor într-un goblen. Deși acest articol este destinat în principal celor care realizează goblenuri cu diagramă, consider că sfaturile sunt utile și celor care realizează goblenuri imprimate.

În primul rând trebuie să avem în vedere că fiecare goblen este special și are particularitățile lui, așa că pentru fiecare model în parte trebuie să ne facem un plan de coasere astfel încât realizarea unui goblen de calitate să fie o plăcere, cu fiecare împunsătură în parte să ne apropiem de un goblen definitivat, care odată expus, va atrage aprecierea familiei și prietenilor.

Ordinea de coasere într-un goblen diferă de la un model la altul în funcție de tematică (portret, peisaj, flori, scenă religioasă etc.), de culorile predominante ( închise sau deschise la culoare), și de cantitatea de puncte per nuanță (pot fi câteva puncte, câteva zeci sau sute de puncte pentru o singură nuanță).

Pentru început privim prima diagramă pe care o lucrăm și vom estima vizual cantitatea și distribuția simbolurilor (culorilor), astfel ne vom planifica o ordine de coasere a nuanțelor în respectiva diagramă.

Este de preferat ca la început să se lucreze nuanțele închise din diagrame, de obicei aceste nuanțe schițează, delimitează sau conturează detaliile din goblen. În cazul în care nuanțele închise constituie fond sau ocupă suprafețe mari, aceste nuanțe se vor coase la sfârșit.

Întotdeauna fondul goblenului (acolo unde există) se va lucra ultimul.

pic1_001

Au prioritate culorile care conţin foarte puţine puncte, evitând pe cât posibil paşii pe spatele goblenului. Numai dacă aceste puncte reprezintă nuanţe deschise la culoare şi sunt izolate pe o suprafaţă medie de coasere, sunt permişi paşi pe spatele goblenului, cu condiţia ca nuanţele vecine să fie mai închise şi să acopere paşii făcuţi. Un goblen este considerat corect lucrat atunci când faţa este cusută impecabil fără greşeli sau imperfecţiuni, iar dosul goblenului este foarte curat, fără paşi sau noduri.

pic2_001

Întotdeauna nuanţele care conţin cea mai mare cantitate de puncte se vor coase la sfârşit, fie că fac parte din fond sau ocupă suprafeţe mari din diagramă.

pic3_001

Sunt cazuri în care dorim să lucrăm mai întâi un detaliu din tablou situat într-un anumit loc în goblen (exemplu faţa unui portret), în acest caz trebuie să fim foarte atenţi la coaserea simbolurilor din acele diagrame, riscul de a greşi fiind mai mare.

1_001

Autoarea articolului este  Elena Buzatu de la Set Goblen Romania

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share