CITEȘTI

Expoziţie: Atinge pământul și respiră aerul

Expoziţie: Atinge pământul și respiră aerul

Distribuie articolul:
Share

Motto:

Alături de libertatea pe care o revelează orice operă de artă, el descoperă, în plus, posibilitatea de ieșire din timp prin „concetrarea‟ lui, ceea ce este deja un pas important în lupta cu timpul, lupta pe care trebuie s-o dea fiecare om în parte, neajutorat de nimeni.

Mircea Eliade

            Duminică, 3 august 2014, începând cu ora 17:00, la Muzeul Național al Țăranului Român va avea loc vernisajul expoziției de pictură Atinge pământul și respiră aerul semnată de Andreea Costenco. Evenimentul se va desfășura sub forma unei instalații de artă contemporană prin implicarea lui Cătălin Crețu, compozitor și artist multimedia.

Vernisajul continuă seria ambițioasă a lucrărilor reunite sub titlul When you can feel the earth you can breath the air prin tema iubirii ca formă de existență în afara timpului și a spațiului.

Atinge pamantul si respira aerul

Expoziția poate fi vizitată în perioada 3 – 11 august la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Irina Nicolau, între orele 10:00 – 18:00. Andreea Costenco, prin noua serie de lucrări Atinge pământul și respiră aerul, invită la o neașteptată escapadă „în afara timpului”, prin termenii lui Eliade, pentru descoperirea unui nou tip de libertate.

Cele 20 de tablouri, lucrate prin mijloacele tradiționale ale picturii, expun noi perspective asupra libertății, ca monedă de schimb în valorificarea timpului, a libertății în gândire și conștientizare, susținute metatextual printr-un efort de cercetare considerabil, investit în mii de pagini de lectură.

Lucrările Andreei Costenco redau în această serie, dincolo de intenția metafizică descrisă mai devreme, și o lumină nouă și interesantă asupra actului creației în sine, argumente pentru care această expoziție merită toată atenția publicului.

Andreea Costenco – date biografice

Andreea Costenco și-a început parcursul în cariera artistică în București, a absolvit Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” și a continuat studiile universitare cu o diplomă în Arte Plastice la Universitatea Natională de Arte București. A urmat un master în scenografie – MA Scenography la Central Saint Martins Colege of Art and Design din Londra.

Cea mai recentă expoziție de pictură a avut vernisajul la Cărturești – Verona în București, în noiembrie 2012, și s-a intitulat „History Organic: Breeze Between Water and Flame”.Prima manifestare a seriei de pictură/ instalație„Camino History Organic Structure” a avut loc la Galeria Odeon in iunie 2012. O altă expoziție de pictură/ instalație a fost realizată în München,“Odissee”, Westandvillage în 2010.

Ca pictor, Andreea a mai expus la “Young Colours – Tineri Artiști – Expoziție Pictură” de la Art Expo/ Galeriile Teatrului Național din România 2004, Muzeul Banatului din Timișoara 2004 și alte participări la expoziții în țară și străinătate. De asemenea, a prezentat seria „Looking for Mr. Green” la Titu Maiorescu Rumanisches Kulturinstitut din Berlin. În 2002, a realizat o expoziție intitulată „Metamorfosi” la Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneția.

Ca artist multimedia, Andreea Costenco a participat cu doua lucrări video la competițiile internaționale SCHMIDT, „Sin City” în 2011 și la competiția organizată de MOBY pentru spotul videoclipului „Wait for me” în 2010. Alte lucrări includ „Something About Lysistrata”, eveniment instalație/performance de la Cantieri Culturali Alla Zisa, Palermo, Sicilia, în 2005; un scurt video experimental „World Story” prezentat la Uncut, eveniment de film de scurt metraj în cadrul Institute of Contemporary Art (ICA), The Mall, London, Institutul de Artă Contemporană din Londra 2004 (anterior prezentat la Festivalul CineMAiubit, la Cinema Studio din București). În 2002 a creat o expoziție/ instalație/ intervenție intitulată „I Love NY” la Galeria Eforie din București, instalație prezentată și la International Education Week, Comisia Fulbright în București.

În calitate de scenograf, Andreea Costenco a conceput scenografia și costumele pentru spectacolul „O noapte furtunoasă” la Teatrul Bulandra, spectacol cu premiera în mai 2002, prezentat și în cadrul Festivalului Național de Teatru „Ion Luca Caragiale”, ediția a XII-a de la București.

Cătălin Crețu – date biografice

Cătălin Crețu este compozitor și artist multimedia. A studiat compoziția – cu Dan Dediu și Adrian Iorgulescu – la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) și compoziție multimedia – cu Peter Michael Hamel și Georg Hajdu – la Hochschule für Musik und Theater Hamburg. În 2008 a obținut titlul de Doctor în muzică la UNMB, sub îndrumarea prof. univ. dr. Octavian Nemescu. Din 2003 este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Din 2008 este cercetător științific la Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia al UNMB.

 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share