CITEȘTI

Instinctul şi inspiraţia designerului Bogdan Deliu...

Instinctul şi inspiraţia designerului Bogdan Deliu

Distribuie articolul:
Share

Bogdan Deliu este o nouă personalitate din peisajul local al designerilor de produs. Cu o direcție care pendulează între precizie și o estetică urbană, Bogdan transformă materialele din piele în genți, ghiozdane și accesorii vestimentare. Stilul său neo-retro îmbină perfect metoda clasică a artizanatului moștenită de secole, cu mijloacele oferite de tehnologia contemporană.

 Bogdan Deliu se declară “leather worker” și apoi designer-creator. În momentul de față lucrările sale sunt, din perspectiva sa, “explorări curajoase”. “O joacă dacă vreți”. Designurile se intersectează însa cu personalitatea creatorului, galvanizând. O anumită latură inginerească i se trage din trecutul de grafician, unde se lucrează cu vectori, axe și date precise.

Neo-Retro este stilul în care se regăsesc gențile lui Bogdan Deliu, un stil ecletic cu trimiteri la linii și forme explorate de avangarda stilurilor modernist-europene, influențate de avântul tehnologic al secolului 20, dar și de clasicismul interbelic American, precum “streamline-ul”.

Designerul Bogdan Deliu își consideră arta profund universală. Aspiră la arta romanească cu motive tradiționale folclorice, care după părerea lui trebuie făcută cu multă atenție. “Nu pot fi trântite niște elemente luate de ici, de colo, pentru că pur și simplu dau bine. Folosirea motivelor folclorice din perspectiva mea implică responsabilitate. Contează ce transmiți mai departe. Simt că urmează să apară și o colecție de lucrări pe teme folclorice românești în portofoliul Bogdan Deliu, bine gândite și bine alese.”

Designerul se declară un creator atașat de latura practică a obiectelor în creația modelelor sale. În afară de veleitățile artistice, ansamblul de materiale, capse și ațe este ajustat și ierarhizat de tot ce înseamnă util și utilitate. Totul respiră ergonomie sau cel puțin acesta este idealul. Pentru că este puțin obsedat de perfecțiune în ceea ce privește construitul genților, artistul-meșteșugar a dus pasiunea la extreme, creând o adevărată marcă a tehnicii sale. Stilul său este îmbinarea perfectă a metodei clasice de lucru moștenită de secole, cu proiectarea meticuloasă, laserarea și imprimarea prin tehnologia contemporană.

 Creațiile sale le puteți găsi pewww.bogdandeliu.ro.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share