CITEȘTI

Dincolo de clișee și mituri: „Cântec de leag...

Dincolo de clișee și mituri: „Cântec de leagăn. O poveste (adevărată) despre Maria Tănase”

Distribuie articolul:
Share

Povestea Mariei Tănase, fetița crescută în mahalaua Cărămidarilor și devenită, peste ani, cea mai cunoscută cântăreață de muzică populară a României, s-a spus deja de multe ori. Duminică seară, povestea se spune din nou, însă altfel: fără clișee, fără mituri și dezvăluie un adevăr mai degrabă tragic despre omul din spatele artistului. Pentru o oră, actrița Mirela Pană și regizoarea Carmen Lidia Vidu o extrag pe Maria Tănase din patrimoniul universal, de pe rafturi de muzee şi din arhive prăfuite, şi ne-o oferă vie, frustă, într-o confesiune-concert. „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase” se joacă duminică, 14 septembrie, la ora 21:30, la Godot Cafe Teatru (strada Blănari nr. 14 din Centrul Vechi).

„Era o divă. Își construia cu minuțiozitate acest personaj, adică banii aceia pe care îi avea, mulți uneori, îi folosea pentru a își face cele mai extravagante rochii, întotdeauna era informată după ultima modă din Paris, avea croitoreasă proprie, ținea foarte mult la felul în care se prezenta în fața publicului. Dar, în același timp, avea, dincolo de scenă, o singurătate și o sărăcie cruntă. Am descoperit un personaj foarte singur, un personaj care exista doar pe scenă și atât, care nu avea bani de chirie, un personaj care se împrumuta în mod constant și era mutată dintr-o locuință în alta, un personaj care se încălzea la reșou sau căra apă de la subsol ca să aibă cu ce să se spele. Această pasăre maiastră m-a șocat prin aceste informații care erau scrise de ea în scrisorile ei către ministrul Culturii sau diverse personalități. Să trăiești din plin umilință și celebritate, cred ca eu n-aș rezista.” – Carmen Lidia Vidu, regizor (sursa: Digi 24)

Cantec de leagan II

„Sora mea a avut o colaborare cu Carmen acum mulți ani și eu povestindu-i ca n-aș vrea un spectacol care să vorbească despre pasărea măiastră, la modul superlativ, n-aș vrea să fiu pleonastică în tot ce se întâmplă, că aș vrea o nebunie, că aș vrea ceva multimedia, aș vrea să se întâmple lucruri, și ea mi-a spus: este una singură care poate să faca chestia asta – Carmen Lidia Vidu. Carmen este o nebună frumoasă. A conceput spectacolul în așa fel încât omul să n-aibă timp decât să simtă.” – Mirela Pană, actriță (sursa: Digi 24)

„Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase”, cu Mirela Pană și pianistul George Călin, un spectacol semnat de regizoarea Carmen Lidia Vidu, a avut premiera în București pe 20 iunie, la Godot Cafe Teatru. În mai puțin de trei luni de la premieră, „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase” s-a jucat cu casa închisă la fiecare reprezentație și s-a impus ca unul dintre cele mai mediatizate spectacole de teatru din București.

Cantec de leagan III

„Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase”
Cu: Mirela Pană
La pian: George Călin
Regia: Carmen Lidia Vidu
Preț bilet: 30 de lei ( Rezervari la 021 31 61 682 / 0736 414 244 / [email protected])

Trailer-ul spectacolului: https://www.youtube.com/watch?v=opPvYrOwIE8

Blog: http://mariatanase.tumblr.com/

Facebok event: https://www.facebook.com/events/370635243091897/

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share