Design de Crăciun – eclectic

Distribuie articolul:
Share

Ieri am descoperit împreună care sunt elementele care compun Crăciunul tradițional românesc. Astăzi vorbim despre un stil destul de diferit – stilul eclectic.

Crăciunul eclectic e o armonie de culori și texturi, modele geometrice și broderii etnice, piese de mobilier și decorațiuni din diferite stiluri sau perioade. Mix and match s-ar traduce prin amestecă și asortează, iar asta definește foarte bine stilul eclectic. Poate să fie orice vrei tu.

Podelele din lemn masiv crează baza neutră pentru toate elementele colorate care definesc stilul eclectic. Fierul forjat, cuprul și metalele prețioase se folosesc pentru mobilier și obiectele decorative. Acestora li se adaugă ornamente delicate din sticlă. Materialele textile joacă și ele un rol important. Mătasea, bumbacul, pielea și inul pot fi folosite pentru a decora perne atât de diferite între ele încât se potrivesc împreună.

O cameră decorată eclectic poate fi recunoscută după două elemente principale: piesele vintage și obiectele colorate. Spiritul eclectic iubește diferitele culturi ale lumii și le sărbătorește pe toate odată. De la tapițerii cu modele indiene complicate la fotoliul baroc retapițat cu un chevron colorat, modelele diferite se completează reciproc. Rar ai să găsești un set complet de mobilier într-o casă eclectică. Aici fiecare obiect trebuie să aibă istoria lui. Piesele vintage se integrează cel mai bine în peisaj dacă sunt recondiționate sau folosite cu un alt scop decât cel inițial, cum ar fi să folosești un vechi trepied de lemn ca picior pentru o lampă.

Perețili unei camere eclectice sunt o mică galerie de artă personală, cu oglinzi spectaculoase și numeroase fotografii înrămate. Obiectele decorative și ornamentele pentru bradul de Crăciun sunt și ele elemente care provin din stiluri și culturi diferite. Cu cât sunt mai neobișnuite și mai imaginative cu atât sunt mai apreciate.

colaj eclectic_web

Cum spuneam mai sus, dintr-un decor de Crăciun eclectic nu trebuie să lipsească elementele vintage și cele extrem de colorate. Haideți să ne uităm mai întâi la partea vintage. Eu am găsit câteva suporturi de lumânări din cupru care s-ar potrivi perfect în orice decor eclectic. Oglnda “însorită” e numai bună pentru a încălzi serile de iarnă, iar cea de mână e cât se poate de festivă. Elementele vintage florale dau la fel de bine pe fața de masă pentru seara de Crăciun ca și pe tăvița în care servești micul dejun la pat, a doua zi.

produse eclectic_web

1. Oglindă de mână     2. Suport de lumânare cerb

3. Față de masă vintage       4. Oglindă

5. Măsuță de lemn      6. Suport de lumânare pahar

Pentru latura jucăușă și colorată a stilului eclectic am ales un bookend în formă de vulpe, o pernă decorată cu o reprezentare tradițională a Arborelui vieții (pentru că ăsta e simbolul pe care îl asociem bradului de Crăciun) și o cutie de lemn extrem de colorată, pe care aș folosi-o ca bombonieră. În brad aș pune ornamente vintage, vesele și colorate, dar și globuri de sticlă pictate manual.

produse eclectic 2_web

1. Bookend vulpe   2. Pernă decorativă

3. Cutie de lemn   4. Ornamente ceramice

5. Glob de sticlă

Pentru sfârșit am păstrat tutorialele. Ramele fastuoase din conuri de brad, legate cu panglici satinate dau un aer rafinat decorului eclectic. Piesa centrală de pe masă poate să fie compusă din pahare de diferite dimensiuni, umplute cu globuri colorate și întoarse pentru a susține lumânări. Sau umple o treime dintr-o vază cu sare și crează acolo un piesaj de iarnă. Pentru brad poți să faci ornamente din hârtie împăturită sau din sfoară întărită cu lipici.

Cred că ți-ai da seama până acum, stilul eclectic este stilul imaginației tale fără constrângerile regulilor stilistice. Spor la decorat!

diy eclectic_web

1. Rame foto    2. Suport de lumânări

3. Decor de iarnă   4. Stea din sfoară

5. Ornamente din hârtie

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share