Design de Crăciun – scandinav

Distribuie articolul:
Share

Cum era de așteptat, în zona scandinavă Crăciunul e o treabă foarte serioasă. Numeroase tradiții și legende înconjoară sezonul Crăciunului într-un univers populat cu gnomul Tomte, elful Nisse și cei 13 moși islandezi. Design-ul scandinav, minimalist, practic și geometric, face loc în perioada sărbătorilor de iarnă decorațiunilor tradiționale, personajelor din paie și căluților de lemn.

În Suedia sezonul Crăciunului începe de ziua sfintei Lucia, pe 13 decembrie. Sfânta Lucia e sărbătorită printr-o paradă cu multe lumânări condusă de o fată ce poartă pe cap o coroană cu lumânări. Tot acolo, lalele roșii sunt un simbol al Crăciunului, iar în seara de Ajun casele sunt vizitate de Tomte – spiridușul Crăciunului – un gnom bărbos care locuiește sub podea.

În Danemarca părinții decorează bradul în secret folosind globuri făcute de ei, iar copiii au voie să vadă pomul doar în seara de ajun. Elful Nisse e responsabil pentru toate boroboațele de Crăciun. În Norvegia de Crăcin se fac fursecurile tradițional Sand Kager iar copiii se plimbă pe la vecini cerând dulcuri și alte bunătăți.

Finlandezii încep sezonul Crăciunui din prima zi de duminică a lunii decembrie. Tot atunci se dă startul calendarului advent care numără zilele rămase până la Crăciun. În ziua de Crăciun familiile mănâncă bundincă de orez în care a fost ascunsă o migdală. Cine găsete migdala trebuie să cânte un colind.

Islandezii au cu siguranță cel mai aglomerat Crăciun având 13 moși cu nume și personalități diferite. Copiii își pun la fereastră câte un pantof, în fiecare seară între 12 decembrie și Ajunul Crăciunului, iar dacă au fost cuminți atunci unul dintre moși le va aduce un cadou. Eu un fel de Moș Nicolae dar cu mai mult suspans, cei mici nu știu în care dimineață se vor trezi cu surpriza cadourilor în botoși. Copiii neascultători primesc un cartof.

Design-ul scandinav se bazează mult pe materialele naturale: lemnul (nuanțele deschise în principal), piatra și ceramica se alătură textilelor moi din lână, bumbac sau chiar blană. Materialele textile sunt decorate cu elemente tradiționale florale sau geometrice.

Accentele cel mai des întâlnite în perioada Crăciunului sunt lumânările, începând cu ziua sfintei Lucia acestea devin un calendar advent cu câte o lumânare pentru fiecare zi până la Crăciun. Personajele, ornamentele și, mai ales, capra din paie legate cu sfoară roșie sunt obiecte tradiționale care s-au păstrat și în prezent. Fursecurile pleacă din bucătărie și ajung să decoreze toată casa ca și ghirlande sau ornamente pentru brad. Iar pereții albi sunt accentuați cu broderii tradiționale.

Un element de nelipsit în decorul scandinav de Crăciun este calul Dala. O tradiție rămasă de pe vremea vikingilor care considerau calul un animal sfânt și care le făceau cadou copiilor acești cai sculptați din lemn ca talismane de protecție și noroc. Cel mai des caii sunt pictați în roșu sau portocaliu, cu o șa din flori albe.

Un alt element important, de tradiție, este coșulețul împletit în formă de inimă, întâlnit în Danemarca încă din secolul 18. Un tutorial găsești aici dacă vrei să-ți faci și tu unul.

Moșii scandinavi sunt reprezentați cel mai des ca niște mici bărboși cu căciuli țuiguiate, iar renii, evident, nu puteau lipsi din această lume de poveste.

colaj scandinav_web

Elementele decorative ale Crăciunului scandinav sunt destul de bine reprezentate încât să le poți folosi făcute din materiale diferite pentru a obține variante ale aceluiaș stil. Eu am ales pentru voi câteva ornamente textile: o inimă cu ren, brăduți cu scorțișoară, un căluț Dala și un ornament ceramic cu gnom. Masa de Crăciun nu e completă fără platourile de formă animalieră, iar piesa de rezistență este vasul pentru vin fiert, decorat și el cu motive tradiționale.

produse scandinave_web

1. Brăduți textili cu scorțișoară     2. Platou veveriță

3. Poster cal Dala     4. Ornament ceramic

5. Vas pentru fiert vin    6. Inimă decorativă

7. Cal Dala din fetru

Scandinavii sunt mari amatori de DIY și am găsit tot felul de tutoriale interesante pentru voi. Ai mai jos rețeta pentru ornamentele din scorțișoară, un template de printat pentru căluți Dala și instrucțiuni pentru a-ți face proprii gnomi și stele pentru brad. Masa o poți decora simplu cu un lemn transformat în suport pentru lumânări și borcane decorate cu markerul. Mai simplu de atât nu se poate.

diy scandinav_web

1. PDF print căluți Dala   2. Tutorial gnomi de Crăciun

3. Ornament pentru masă   4. Tutorial ghirlandă de fursecuri

5. Tutorial stea de lemn    6. Ornament ren

7. Suport de lumânare DIY

Dacă sărbătorești Crăciunul în stil scandinav nu uita să le urezi prietenilor God Jul!

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share