Design de Crăciun – vintage

Distribuie articolul:
Share

Cum spuneam încă din primul articol, Crăciunul și sărbătorile de iarnă creează deseori nostalgie în noi, dar niciun design de Crăciun nu inspiră mai multă nostalgie decât cel vintage.

Materialele folosite pentru decorarea casei pentru un Crăciun vintage sunt materiale naturale: lemn, ceramică, metale ca fierul forjat sau cuprul. Casa vintage e decorată cu mobilier recondiționat care capătă o nouă viață cu fiecare strat de vopsea iar colecția de farfurii are loc de onoare pe perete.

Lâna și bumbacul sunt textilele cele mai folosite. Modele florale predomină, mai ales cele voluminoase. Pentru cadouri, ornamente și decorațiuni folosim panglica roșie tradițională de Crăciun. Dantele și croșeturile puncteză design-ul vintage accentuând feminitatea stilului. Iar ornamentele făcute din foi de carte sau partituri muzicale învechite au o eleganță aparte. Tehnica decoupage este folosită pentru a da un aer vintage lucrurilor noi, prin transpunerea imaginilor de sezon pe aproape orice obiect.

Elemente importante în design-ul vintage de Crăciun sunt felicitările ilustrate din anii ’40 – ’70. La fel, și vechile fotografii de familie ajută la crearea unei atmosfere vintage. Ultimele elemente de care nu poți să uiți sunt ornamentele autentice vintage, ideale ar fi cele păstrate în familie din generație în generație.

colaj vintage_web

Design-ul vntage de Crăciun se recunoaște de la intrare prin coronița împletită din panglică grena. Caruselul vintage sau candela cu scene diferite pe fiecare latură sunt obiecte decorative care uimesc și fascinează prin detaliile atent lucrate. Masa e decorată cu platouri clopoțel sau om de zăpadă și cu un coș festiv perfect pentru cozonac. Cutiile metalice și pernele decorate cu ilustrații vintage dau un plus de veselie festivităților de iarnă.

produse vintage_web

1. Carusel   2. Pernă decorativă

3. Platou în formă de clopoțel   4. Platou om de zăpadă

5. Coroniță textilă    6. Candelă

7. Coș de lemn   8. Cutii metalice

În lipsa elementelor vintage autentice putem totuși să recreem stilul folosind obiectele din casă. Borcanele îmbrăcate în mileuri sau dantelă îngălbenită pot să devina candele. Cu câteva bucăți de carton și o partitură putem să facem un poster tridimensional iar paginile vechi de carte pot deveni o stea de pus pe perete. Castroane, oale sau stropitori de diferite dimensiuni și culori pot fi decorate rapid cu câteva creguțe de pin pentru crearea unui decor în stil vintage – rustic. Am găsit și un tutorial de decoupage pe material textil care ar fi perfect pentru fețe de pernă. Iar pentru că ornamentele tale vintage au nevoie de o cutie pe măsură, ultimul tutorial este despre cum să-ți faci o cutie în formă de ornament gigantic retro. Eu personal le-aș folosi ca atare, agățate pe pereți sau aranjate în jurul bradului.

diy vintage_web

1. Candele din borcane    2. Tutorial felicitare

3. Tutorial decoupage    4. Decor vintage

5. Stea de hârtie   6. Cutii pentru ornamente

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share