Design de Crăciun – Shabby chic

Distribuie articolul:
Share

Ne apropiem încet de sfârșitul listei noastre de design de Crăciun, astăzi vorbim despre al zecelea stil: Crăciunul Shabby chic, sora Crăciunului vintage.

Shabby Chic este un stil de design interior pe care mulți dintre voi îl cunosc deja: cu mobilierul “scorojit” fie de timp sau prin diverse tehnici, cu ondulări romantice inspirate de vintage-ul francez, cu multă dantelă, imprimeuri florale și o paletă pastel, e probabil cel mai feminin stil de Crăciun.

Dintre materialele folosite lemnul primează și aici. Îl descoperim în obiectele de mobilier și decorațiuni fie vintage autentic cu straturile vechi de vopsea ieșite la vedere, fie doar cu un aspect antic dar vopsit în alb sau nuanțe deschise și apoi decorat prin tehnica distress. Ceramica și metalele sunt și ele tot vintage sau “ îmbătrânite” intenționat.

Folosim materiale textile diafane pentru perdele cochete și bumbac gros alb sau ivoire pentru cuvertura patului, iar pentru tot restul imprimeuri florale, vesele, delicate și feminine. Dacă bumbacul alb e prea alb îl putem îmbătrâni și pe el folosind ceai sau cafea pentru a obține o nuanță ușor îngălbenită, trecută prin timp.

Dantela și croeștul sunt accente importante pentru completarea design-ului shabby chic, împreună cu piesele recondiționate și nasturii textili, perfecți pentru canapeaua vintage retapițată. Florile textile și ramele ornate sunt de nelipsit, iar ceștile de ceai vintage, din seturi diferite completează lista elementelor esențiale pentru un decor shabby chic.

Paleta de culori e dintre cele mai luminoase cu mult alb, roz trandafiriu și albastru ca cerul. Nuanțele pastel sunt perfecte pentru un Crăciun shabby chic.

colaj craciun shabby chic web

Pentru a-ți transforma casa într-o oază shabby chic în sezonul astă de Crăciun ai nevoie de ghirlande croșetate și fulgi de zăpadă înfloriți. Poți folosi elemente de iarnă, decupate din lemn, vopsite și ușor smirgheluite. Eu am ales o patină cu fundiță și o pereche simpatică de mânuși. Pentru masă am găsit cești pastelate, nu vintage, dar oricum superbe și o râșniță decorativă înflorată.

produse craciun shabby chic web

1. Ghirlandă croșetată   2. Patină de lemn

3. Ornament fulg   4. Râșniță decorativă

5. Cești shabby  6. Mănuși de lemn

Profitând de legătura strânsă cu vintage-ul putem să mergem și mai departe în timp preluând pentru Crăciunului nostru shabby chic tradiția victoriană a “bilelor de sărutat”. E cam ca sărutatul sub vâsc, doar că în loc de vâscul simplu agățat de candelabru, o să folosim o mulțime de flori textile pentru a crea din ele o minge. Ai tutorialul mai jos dacă vrei să-ți faci și tu una.

Alte obiecte de decor pe care le poți realiza pentru a aduce stlul shabby la tine acasă sunt suporturile de lumânări transformate din polonice sau cești vintage. Iar dacă vrei ceva shabby special pentru Crăciun nu rata fulgi de zăpadă dantelați, globurile înfășurate în material textil și borcanul “înghețat” cu zahăr sau sare grunjoasă. Spor la decorat shabby chic!

diy craciun shabby web

1. Fulgi agățați  2. Kissing balls

3. Globuri textile  4. Suport de lumânări din cești

5. Candelă  6. Suport de lumânare

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share