Artizanul Anului 2014: Zubiju

Distribuie articolul:
Share

Zubiju este deja un nume cunoscut pe piaţa handmade din România. Andreea Cerbu a creat acest frumos brand din pasiunea ei pentru flori şi culoare şi a transformat visele ei în obiecte create cu drag, atenţie la detalii şi fermecătoare cu ajutorul lutului polimeric. Şi continuă să ne inspire cu accesorii vesele, simpatice, uneori jucăuşe, dar mereu delicate. O felicităm pentru câştigarea „Artizanul Anului 2014”, un titlu pe care îl merită pe deplin. Vă invităm să descoperim împreună mai multe despre lumea minunată a Andreei şi să vă lăsaţi inspiraţi de pasiunea ei pentru handmade.

1. Felicitări, eşti artizanul anului 2014 conform cititorilor şi echipei Atelierul! Cum ai primit această veste, te aşteptai?

În primul rând mulţumesc foarte mult, atât vouă cât şi tuturor celor ce m-au susţinut.Veste mai bună nu cred că am primit în ultima vreme. Se pare că lucrările mele sunt foarte apreciate şi am reuşit uşor, uşor să îmi creez un nume în lumea handmade-ului. Mi-am creat un brand în jurul numelui ce îl port şi sunt foarte fericită că mă pot reprezenta cumva într-un mod original. În mintea mea mă vedeam câştigătoare, dar dacă analizam atent ceilalţi artizani nu mai eram aşa convinsă. Au fost artizani foarte buni şi din domenii diferite. Dacă îmi aduc aminte bine nici măcar nu am vrut să mă înscriu dar prietena mea, Nico m-a încurajat să particip. Şi aşa am făcut, deci în mare parte îi datorez acest titlu şi îi mulţumesc şi ei foarte mult.

and2

2. Ai început activitatea ta de artizan de câţiva ani, povesteşte-ne cum ai început. Ce anume te inspiră să creezi?

Am început în 2008 când modelam lut şi îl pictam, dar cu pasta polimerică am început mai târziu, cam prin 2010. M-am îndrăgostit de Fimo şi de atunci nu m-am mai despărţit de el, se pare că e dragoste adevărată. Am început prin a face bijuterii pentru mine şi văzând că şi prietenele mele îşi doresc, am zis să fac ceva mai mult; să dezvolt o mică afacere. De atunci modelez aproape în fiecare zi. Inspiraţie am din belşug, natura mă ajută foarte mult. Ceea ce creează ea e minunat, în formele şi culorile ei. Îmi plac foarte mult peisajele, mai ales cele de primăvară, îmi plac lucrurile vechi cu poveşti în spate, îmi plac ceşcuţele pentru ceai, dar cel mai mult îmi plac florile. Când nu am flori în preajmă, caut fotografii cu flori, buchete, etc. Mai urmăresc şi activitatea unor fotografi ce îmi plac şi mă inspiră cu fotografiile lor. Înainte de a începe să modelez, am încercat o mică afacere cu decoraţiuni pentru evenimente. Mă ocupăm de aranjamentele florale, îmi plăcea foarte mult şi cred că de acolo mi se trage pasiunea pentru flori.

set3

clama zubiju

cescuta zubiju

3. Care sunt creaţiile care te reprezintă cel mai bine?

Cred că cele în culori puternice, în contrast, florile de ranunculus în special şi liliacul. Cine mă cunoaşte ştie că sunt o persoană foarte veselă şi cred că bijuteriile mele arată această latura a mea.

4. Cum îţi promovezi produsele? Târguri, blog, magazin online, social media, care crezi că este cea mai bună metodă?

Cea mai bună cale de promovare este reţeaua de socializare Facebook, pentru că informaţiile se răspândesc rapid între prieteni. Am avut şi un blog, dar talentul pentru scris nu este chiar foarte bine dezvoltat şi nu am mai continuat cu el, mai apoi mi-am făcut un site unde postez cam tot ce lucrez. Mă credeţi sau nu, dar nu am participat până acum la nici un târg. Pur şi simplu nu reuşesc să fac un stoc demn de prezentare la un târg. Sper că anul acesta să ajung la unul doar ca să văd care este atmosfera şi să cunosc personal restul artizanilor. Anul acesta intenţionez să mă extind şi să deschid un magazin online pe Etsy. Wish me luck!

ceas zu

zubiju liliac

5. Care sunt atuurile brandului Zubiju, pe ce pui cel mai mult accent?

Cred că unicitatea modelelor ar fi unul dintre atuuri, pun foarte mult accent pe acest lucru. Atenţia deosebită la detalii cu siguranţă este un atuu, dar şi faptul că mi-am creat acest brand în jurul numelui, în felul acesta am adăugat un strop din sufletul meu în fiecare bijuterie pe care o meşteresc. Încerc să creez bijuterii cât mai variate, originale şi vesele.

bufnite zubiju

6. Cum a evoluat, în opinia ta, handmade-ul în România în ultimii ani? Crezi că se poate trăi din pasiunea pentru handmade?

Spun cu încântare că există o lume a handmade-ului în România şi se dezvoltă foarte frumos. În urmă cu câţiva ani nu ştiu dacă puteam vorbi despre aşa ceva, dar acum situaţia stă altfel. Cunosc foarte mulţi artizani talentaţi care fac lucruri extraordinare. Ei sunt cei care formează această comunitate. Lucrul de mâna a revenit la modă şi este şi din ce în ce mai apreciat, de aceea micii artizani prind curaj şi îşi scot la lumină talentul şi lucrările. Descopăr cu bucurie români talentaţi care reuşesc să îşi facă un renume în lumea aceasta, mai mult de atât reuşesc să îşi transforme pasiunea într-o mică afacere si pot spune cu mândrie că sunt unul dintre ei. Deci, da, se poate trăi din handmade. Eu o fac de patru ani şi nu aş renunţa pentru nimic în lume. Nu consider că lucrez atâta timp cât o fac cu plăcere. Nu e uşor, nu uitaţi ce înseamnă să lucrezi cu oamenii, dar pasiunea pentru modelat mă îndeamnă să văd doar partea frumoasă a meseriei mele.

set 2

cercei zu

7. Poţi oferi câteva sfaturi artizanilor la început de drum? De ce crezi că au nevoie pentru a reuşi în acest domeniu?

Am două sfaturi pentru ei, să fie originali şi perseverenţi. Nimic nu se obţine uşor, dar dacă munceşti şi pui o bucăţică din sufletul tău acolo…nu ai cum să dai greş.

cheie zuandreea1

8. Care a fost cea mai mare provocare până acum pentru Zubiju?

Hmm…Cred că cea mai mare provocare a fost şi este să menţin interesul publicului treaz faţă de creatiile mele. Trebuie să vin mereu cu câte ceva nou, ştiu că au aşteptări de la mine, iar eu trebuie să mă ridic întotdeauna la nivelul lor.

Credit fotografii: Andreea Cerbu, Iulian Cerbu, Vixy.ro

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Nico

    6 februarie

    Ma bucur foarte mult pentru tine, Andreea! 🙂 Esti foarte talentata si realizezi cele mai gingase si cu bun gust accesorii din lut polimeric. Felicitari din toata inima pentru titlul pe care il meriti din plin, pentru altruism si bun-simt! Ma bucur ca putem forma o comunitate frumoasa, lipsita de invidie si dornica sa creasca minunat!

  2. Andreea Cerbu

    29 ianuarie

    Multumesc Lia 🙂 Iti mai multumesc si pentru ca reusim sa cream o comunitate frumoasa, fara invidie si fara rautati 🙂 Love u girls <3

  3. Lia

    29 ianuarie

    Andreea este o persoana minunata si asta se vede atat de frumos in ceea ce face 🙂 Mult succes Andreea! :*

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share