5 ani de Expresionism Balcanic

Distribuie articolul:
Share

Curentul artistic „Expresionism Balcanic” – un mix exploziv între cultură tipic balcanică, mituri şi traditii, artă naivă, cultură rromă şi expresionism pur – a împlinit 5 ani. Evenimentul va fi marcat printr-o petrecere deschisă publicului larg- sâmbată, 13 iunie, ora 20.00 la Clubul Ţăranului din Bucureşti, Bd. Kiseleff nr 3, intrarea Monetariei. Invitaţi speciali: Nea Vasile şi Taraful de la Mârşa.

În 2010, pe 30 mai, la Bucureşti, la Clubul Ţăranului Român, artistul Paul Hitter lansa acest curent odată cu prima expoziţie personală de avengură din România. Erau prezenţi atunci, ca şi acum, pe scenă Nea Vasile şi Taraful de la Mârşa, artistul fiind inventatorul conceptului de „vernisaj cu cântare”.

Revista-Atelierul

În acesti 5 ani, Expresionismul Balcanic a fost marcat prin expoziţii şi evenimente în oraşe precum: Los Angeles, Las Vegas, Milano, Munchen, Marsilia, Paris, Praga, Salt Lake City, Kiev şi Bucureşti. Tablourile lui Paul Hitter au fost acompaniate de-a lungul timpului de muzica celor de la Gogol Bordello – trupa de anvergura mondială – şi a artistei Rona Hartner, sau de cântecele semnate de Taraful de la Mârşa şi Taraful Haiducilor.

 “Expresionismul Balcanic este poate unul din puţinele curente artistice româneşti contemporane. Zi de zi, vedem în jurul nostru copii la copii. Ei bine, eu am ales originalitatea şi nu m-am abătut de la acest drum. Vremuri bune, vremuri grele, mai ales vremuri grele, am fost mereu aici. Tablou după tablou Expresionismul Balcanic şi-a facut drum şi şi-a văzut de drum. Am ajuns aici după foarte multă muncă, stăpânire de sine, sacrificii, şi mai multă muncă, perseverenţă, curaj, încăpăţânare. Publicul a venit, a plecat, uneori a cumpărat, unii au aplaudat, alţii au criticat, însă îmi urmez calea. Ne vom vedea cu siguranţă şi la 10 ani de Expresionism Balcanic” a declarat Paul Hitter.

 Despre curentul artistic Expresionism Balcanic

Expresionism Balcanic – este un curent artistic creat de Paul Hitter, lansat în anul 2010, în Bucureşti, având la baza experienţa sa din Exil, acesta studiind şi trăind în Germania timp de 9 ani. Expresionismul Balcanic este un mix exploziv între cultura tipic balcanică, mituri şi tradiţii, arta naivă, cultura rromă şi expresionism pur. În 2014, Manifestul Expresionismului Balcanic este lansat de către artist împreună cu Galeria Artxpert.

Manifestul Expresionismului Balcanic poate fi găsit aici: http://popartxpert.blogspot.ro/2014/03/the-balkan-expressionism-manifesto.html

Despre Paul Hitter

Paul Hitter este un pictor român, născut in 1982, care îl are ca Maestru pe artistul Matei Șerban Sandu. A studiat la Academia de Arta din Munchen în clasele artiştilor: Nikolaus Lang, Sean Scully & Karin Kneffel.

Până în prezent, a expus în expoziţii personale şi de grup în: Bucureşti, Praga, Los Angeles, Marsilia, Milano, Paris, Las Vegas şi Salt Lake City. În prezent, trăieşte în România şi în Statele Unite ale Americii.

Site-ul de prezentare Paul Hitter: http://www.paulhitter.com/

Despre Galeria ArtXpert

Galeria ArtXpert este o galerie înfiinţată în anul 1990, având un sediu în Bucureşti şi unul în Pasadena, California. Galeria reprezintă exclusiv următorii artişti: Matei Șerban, Paul Hitter, Traian Filip, David Sandu, Vasile Grigore, Jason Crum, Cornel Lazia.

Site-ul galeriei: http://artxpert.net/

Despre Taraful de la Mârşa

Taraful de la Mârşa este un taraf din sudul României, judeţul Giurgiu, satul Mârşa. Taraful este condus de Vasile Dinu (75 de ani) la voce, compus din ţambal, contrabas, două acordeone, vioară şi clarinet. Vasile este cunoscut pentru piesa celor de la Zdob si Zdub: „Dimineaţa pe Răcoare”.

Biletul costa: 20 de lei şi include un pahar de vin

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share