CITEȘTI

Recenzie: Prepararea săpunului de casă

Recenzie: Prepararea săpunului de casă

Distribuie articolul:
Share

Aşa cum se întâmplă destul de des în lumea celor creativi şi curioşi, mereu căutăm să descoperim şi să încercăm noi tehnici şi materiale. Şi nu de puţine ori, atitudinea DIY ne îndreaptă să cochetăm cu diferite cosmetice făcute în casă, cu atenţie pentru fiecare ingredient natural şi efectele sale.

1Îmi doream de mult să încerc să descopăr tainele săpunului făcut în casă, iar când s-a ivit ocazia să ajungă la mine cartea Prepararea săpunului de casă de Anne Schaaf de la Editura Casa, nu am putut decât să îmbrăţişez provocarea.

Cartea Prepararea săpunului de casă va fi singura resursă de care ai nevoie pentru a îţi crea propriul săpun prin metoda amestecării la rece: de la descrierile şi fotografiile detaliate la clarificările legate de posibile probleme; de la materiale şi ustensilele de care ai nevoie la lista de ingrediente posibile şi proprietăţiile fiecăruia; de la explicarea metodei de calculare a proporţiilor necesare creării unei reţete proprii la reţete tentante gata pregătite pentru a fi încercate. De asemenea sunt prezentate o serie de tehnici diferite pentru obţinerea unui design cât mai unic, iar autorea încurajează la fiecare pas cititorii să îşi exprime creativitatea prin acest hobby atât de îndrăgit.

Deşi nu a fost uşor să aleg din reţetele ispititoare prezentate în carte, pentru primul meu proiect m-am decis să încerc săpunul cu miere: un săpun simplu, dar curat şi delicat. A fost prima mea încercare de felul acesta şi vă mărturisesc că abia aştept să încerc şi alte reţete.

recenzie revista atelierul prepararea sapunului de casa

A început totul ca o aventură în lumea minunată a chimiei (termenul modern pentru magie), adunarea tuturor ustensilelor (se recomandă folosirea unora mai vechi, pe care nu le mai foloseşti în bucătărie) şi a ingredientelor (reţetele simple au ingredinete deloc costisitoare şi de multe ori, sunt uleiuri pe care deja le ai în bucătărie) şi apoi am trecut la treabă! Am urmărit etapele de lucru prezentate în carte, pas cu pas (cu o atenţie sporită pentru normele de siguranţă) şi s-a finalizat totul cu săpunul în formele de silicon. Deşi rezultatul nu este perfect, mi-a plăcut tare mult întregul procedeu, am învăţat din micile greşeli, iar satisfacţia unui experiment încercat pentru prima dată este minunată!

prepararea sapunului in casa1

prepararea sapunului de casa4

Din păcate, prepararea săpunului de casă este genul acela de proiect care îţi testează răbadarea, produsul final trebuind să stea la maturat 4-8 săptămâni (în funcţie de reţetă). Acum aştept cuminte maturarea săpunului, care apoi va fi împachetat frumos, testat şi oferit cadou celor dragi.

prepararea sapunului in casa3

Ceea ce m-a atras la procesul de preparare a săpunului este că deşi e foarte importantă atenţia la măsurători, chiar dacă ceva nu iese chiar cum trebuie, produsul final este foarte bun calitativ, doar că mai puţin estetic. De asemenea, de cele mai multe ori o serie nereuşită se poate salva destul de uşor, autoarea cărţii oferind informaţii precise şi în acest aspect.

Recomand să încerci cu drag şi încredere să îţi creezi propiul săpun, dar atenţie: este un proiect care poate crea dependenţă! Eu deja ştiu că următoarea reţetă încercată va fi cea cu banane şi mascarpone, iar pe urmă cea pentru sezonul de iarnă, săpunul creat manual fiind un cadou ideal de Crăciun.

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share