CITEȘTI

Arta desenului din firele de păr în bijuteriile lu...

Arta desenului din firele de păr în bijuteriile lui Melanie Bilenker

Distribuie articolul:
Share

Arta bijuteriilor din păr de om apare de-a lungul istoriei în diverse lucrări de mână. Părul a avut adesea un rol important în mituri și legende; într-o carte suedeză de proverbe, se poate citi că „inelele și brățările din păr semnifică iubire.” (Vadstena stads tankebok).

Popularitatea continuă a bijuteriilor artizanale din păr poate fi atribuită mai multor cauze. Practic, spre deosebire de alte materiale naturale, părul uman nu se descompune cu trecerea timpul. Așa se face că Victorienii păstrau medalioane cu firele de păr al celor dragi sau făceau tablouri pe bază de păr și pigmenți de culoare pentru a păstra memoria celor trecuți din viață.
Aproape în același fel procedează și protagonista articolului de astăzi, artista Melanie Bilenker. Ea imortalizează memorii din viața de zi cu zi, prin imagini fotografice aranjate cu propriile fire de păr, adică resturile de păr. Ea nu reproduce evenimente, doar momentele liniștite, mondene, domestice, ordinare.

Momente când ea intră în cada cu apă, când cotrobăiește prin frigider, cum coase nasturi la o bluză sau cum udă plantele. Este frumos și foarte deosebit să vezi astfel de lucrări minuțioase despre momentele din viața de zi cu zi. Așa înțelegem cât de mult contează lucrurile simple și clipele frumoase din viața noastră.

05bathroom_mirror

„Oglinda de la baie”- broșă (2004); materiale: aur, argint, laminat clapă de pian ivoar, rășină epoxidică, păr; (Foto: K. Sprague).

teakettle

„Ceainicul” – broșă (2004);  materiale: aur, argint, laminat clapă de pian ivoar, rășină epoxidică, păr; (Foto: K. Sprague).

06hairpin

„Acul de păr” – broșă (2006); materiale: aur, argint, laminat clapă de pian ivoar, rășină epoxidică, păr ;(Foto: K. Sprague).

07_03button

„Nasturele” – broșă (2007); materiale: aur, argint, abanos, rășină, pigment, păr; (Foto: K. Sprague).

07_14telephone

„Telefonul” – broșă (2007); materiale: aur, argint, abanos, rășină, pigment, păr; (Foto: K. Sprague).

07_15undress

„Dezbrăcatul” – broșă (2007); materiale: aur, argint, abanos, rășină, pigment, păr; (Foto: K. Sprague).

08chocolate

„Ciocolata” – broșă (2008);  materiale: aur, abanos, rășină, pigment, păr; (Foto: K. Yanoviak).

09brushingteeth

„Spălatul pe dinți” – broșă (2009); materiale: aur, abanos, rășină, pigment, păr (Foto: M. Bilenker).

09brassiere

„Sutienul”- medalion (2009); materiale: aur, abanos, rășină, pigment, păr; (Foto: M. Bilenker).

07_09hand

„Mâna” – inel 2007; materiale: aur, argint, rășină, pigmenți, păr, cuarț fumuriu; (foto: K. Sprague).

Comentarii

Salut, mă numesc Gabriela Galamaga. Sunt designer și creator de produs. De mai bine de 12 ani creez păpuși, ursuleți teddy și decorațiuni de interior. De profesie sunt editor de imagine și redactor. De un an și jumătate sunt mama unui băiețel minunat. Sunt pasionată de artă și film. Îmi plac cărțile pentru copii și biografiile. În timpul liber creez lucruri de mână și scriu texte. Visez într-o bună zi să public o carte pentru copii. Sper că veți citi cu plăcere interviurile mele pe Revista Atelierul iar tutorialele pas cu pas vă vor inspira și pe voi să creați lucruri de mână.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share