Dushky – o poveste colorată

Distribuie articolul:
Share

Pe Andreea Muntean (Dushky) am descoperit-o în 2009 odată cu lansarea primei sale colecții care poartă numele „Carnivale” fiind inspirată de lumea circului. De atunci a reprezentat o sursă constantă de inspirație venind mereu cu idei noi şi originale. Creațiile ei atrag atât prin stilul deosebit cât şi prin detaliile lucrate minuțios. Dushky are un fel aparte de a jongla cu forme dramatice și nu se teme să combine culori intense. Andreea a absolvit cursurile Facultății de arte din Timişoara și a continuat cu un masterat în design vestimentar. Prin multă muncă şi dedicare a reușit să evolueze fiind azi unul dintre puținii artizani din România care pot spune că pasiunea lor a devenit un job fulltime.

  1. Pentru început spune-ne ceva despre tine. De ce “Dushky”?

Dushky vine de la Andreea, oarecum, şi e o poreclă pe care o am de când sunt mică. Îmi place să desenez, să pictez, să cos, să creez şi nu mă văd făcând altceva decât artă. Îmi plac culorile, caietele, vulpile, monştrii, spaţiul şi tot ce ţine de ştiinţele astronomice.

10492375_497339433745327_3680122550515365330_n

  1. Cum ai descoperit dragostea pentru artele plastice? Care este primul lucru pe care l-ai desenat/ creat?

Primul lucru pe care l-am desenat, de care îmi aduc aminte, e o cutie de jucărie din care ieşea un clovn. Şi ţin minte că deşi nu aveam încă noţiunile de perspectivă, cutia era un cub (foarte strâmb) şi nu un pătrat. Trebuie să fi văzut ceva similar în desenele animate, altfel nu ştiu de unde am avut ideea. Mai ţin minte că o desenam pe Cenuşăreasa obsesiv, acelaşi desen, copiat dintr-o carte cu benzi desenate, până am învăţat să fac desenul din cap.

  1. Ai început cu pictura şi designul vestimentar. Cum ai ajuns să îţi creezi un magazin handmade?

Pentru că mereu am avut înclinaţii artistice, îmi plăcea să explorez toate formele de artă, aşa că de mică am învăţat să cos, să tricotez, în principiu să creez lucruri cu propriile-mi mâini. Îmi construiam table de jocuri, coseam haine pentru păpuşi şi le confecţionam diverse obiecte, îmi cream bijuterii pe care să le port şi-mi modificam haine şi genţi. Mai târziu am început să fac diverse accesorii şi pentru prieteni, aşa că un magazin handmade on-line a venit ca un lucru natural (după multe insistenţe ale surorii mele şi ale prietenilor).

hand-painted box 02 by dushky

  1. Cine se ocupă de partea administrativă?

Mă ocup personal de tot ce înseamnă Dushky. De la creaţie, la ambalaj, expediere, administrarea magazinului, a blog-urilor, postărilor şi a conturilor de pe reţelele de socializare. E un job mai mult decât full-time, dar e foarte plăcut şi motivant.

  1. Cum ţi-ai format stilul artistic? Ce te-a inspirat? (filme, cărţi, alţi artişti etc.)

Mi-am format stilul prin observaţie, cred că aşa procedează orice artist vizual. Cred că la asta se adaugă şi toţi anii de şcoală în domeniu, materialele cu care lucrez şi mediul în care lucrez. Mă inspiră spaţiul meu de lucru, oamenii remarcabili, culorile şi formele pe care le regăsesc în jurul meu, lucruri pe care oamenii le-au inventat şi evident creaţiile altor artişti. Filmele, cărţile, muzica, îmi antrenează procesul creativ, însă nu pot spune dacă vreunul sau vreuna anume a stat la baza unei creaţii de-ale mele. Iar ca artişti, am o apreciere profundă pentru toţi care-şi exprimă ideile astfel, printre cei de pe poziţiile înalte în preferinţele mele se numără Alexander McQueen, Arturo Elena, Sasha Unisex sau Esra Rois.

ilustratii moda dushky

  1. Spune-ne câţiva artizani care te inspiră în prezent.

Îmi plac foarte mult creaţiile Ralucăi Buzura, Hanaletters, Vamoose şi cam toţi artizanii ai căror creaţii le tot adaug în wishlist pe Etsy.

  1. Descrie-ne pe scurt procesul de creaţie a unui obiect handmade. Cât timp îţi ocupă în medie?

Totul într-un proces creativ porneşte de la o idee, aşa-mi încep şi eu creaţiile. În materie de bijuterii, mai întâi fac o schiţă, măsor, îmi creez un şablon, măsor din nou, numerotez şi fac calcule (de multe ori e un proces foarte matematic, mai ales pentru bijuteriile geometrice), aleg paletele de culori, îmi decupez toate bucăţile de fetru şi bazele de care am nevoie, după care mă apuc de cusut iar mai apoi, de montat. Acest proces nou nu-l contorizez de obicei, pentru că timpul variază, însă după ce am un model gata şablonat, timpul de lucru se scurtează semnificativ, undeva între 4-6 ore, depinde şi de complexitate.

P1560854

  1. Care sunt materialele preferate pe care le foloseşti în creaţiile tale?

În materie de handmade lucrez cel mai mult cu pâsla/ fetrul. Cu ea am pornit şi încă îi descopăr posibilităţile. În ilustraţie, acuarela şi marker-ele îmi sunt uneltele preferate.

bufnite by dushky

  1. Cum arată atelierul tău de creaţie?

Atelierul meu se tot schimbă, recent şi-a schimbat locaţia, aşa că e încă în proces de dezvoltare. Mereu îmi doresc să-l îmbunătăţesc şi mă bucur de fiecare dată când am ocazia să fac asta. Tot ce mă reprezintă se regăseşte acolo, totul e foarte colorat, organizat şi pe ici acolo tot strecor câte ceva legat de univers şi astronomie, ca să mă pot gândi mereu la infinitate şi alte probleme existenţiale. Cumva te motivează să ştii că poţi face orice numai prin voinţă. Pe lângă pensule, creioane, acuarele, caiete şi blocuri de desen, pe masa de lucru mai am un urs „desenabil” (Astro-bear) şi un cactus (Moonti), în rest prefer să-mi ţin spaţiul liber ca să pot lucra cu uşurinţă.

P1600554Atelieurl DushkyP1600790

  1. După părerea ta ce anume face un obiect handmade să fie special?

Consider că un obiect handmade e prin definiţie special, pentru că e făcut de mâinile cuiva şi cu siguranţă făcut cu drag şi pasiune. Dacă ar fi să mai adaug un lucru pe care eu îl consider necesar, ar fi detaliile; de la detaliile din obiectul handmade în sine şi până la ambalaj şi prezentare.

  1. Care a fost cea mai mare provocare a ta de până acum?

Hhhmm, nu ştiu sigur, provocări întâlnesc mereu, cred că de fiecare dată când creez ceva nou. Poate cel mai greu a fost să-mi expun lucrările on-line, pentru că ştiam că mă expun şi pe mine în faţa criticilor. Au fost opinii constructive dar şi negative, însă am învăţat să-mi depăşesc emoţiile şi să învăţ din tot.

custom poney shoes 2 by dushky

  1. Dacă nu ai fi artist, ce altceva crezi că ți s-ar potrivi? Care este a doua ta pasiune după arta?

Îmi place mult make-up-ul, muzica, câte puţin din fotografie şi astronomie, aşa că probabil ceva în aceste domenii. Însă, dacă stau bine să mă gândesc, tot în sfera artei se încadrează şi acestea. Cu toate astea, astronaut încă îmi doresc să ajung.

  1. Ce speranţe are Dushky pentru viitor?

Sper să cresc ca şi artist, să nu încetez să învăţ, să caut, să descopăr, sper să continui să creez, atât profesional cât şi personal.

wonderland teacup 1

  1. Ai un sfat pentru artizanii începători?

Curaj. Se poate şi o să fie bine.

Îți mulțumesc mult pentru timpul acordat. Îți urez succes în tot ce ți-ai propus şi să ne inspiri în continuare.

Credit foto: Andreea Muntean

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share