Broșă pictată din nasture

Distribuie articolul:
Share

Dacă tot se bucură broșele de o revenire în forță atât în haute joaillerie, cât și în bijuteriile fantezie, de ce să nu ne facem una frumoasă și cu atât mai prețioasă cu cât am muncit noi la ea.

Astăzi vă propun o broșă pictată, făcută dintr-un nasture de lemn. Motivele florale mi se par cele mai la îndemână pentru oricine, indiferent de experiența într-ale picturii. Nu vă speriați de lungimea explicației, totul e mai simplu decât pare.

De ce avem nevoie:

tutorial rechizite

  • Nasture de lemn cu diametru mare – eu voi folosi unul natur și unul vopsit;
  • Ac de broșă. Atenție, e preferabil un ac cu două orificii, iar distanța dintre acestea ar trebui să fie aceeași sau aproape aceeași cu distanța dintre găurile nasturelui (pe diagonală, dacă aveți un nasture cu patru găuri, ca mine, pentru stabilitate);
  • Ață, șnur subțire, fir de lână, de mătase sau de care doriți pentru a prinde nasturele de ac. În funcție de grosimea și tipul firului, veți avea nevoie și de ac;
  • Șmirghel de granulații diferite (mici) – pentru a îndepărta stratul de lac de pe nasture;
  • Grund – preferabil alb, ca să uniformizeze fondul înainte de pictare. Nu este neapărat necesar, deoarece pe lemn prind bine culorile, dar nasturii vopsiți și apoi șlefuiți cu șmirghel vor deveni neuniformi;
  • Vopsele acrilice, tempera sau vopsele de ulei. Eu voi folosi acrilice, deoarece au putere mare de acoperire, sunt rezistente și se usucă repede;
  • Creioane pentru trasarea schiței, opțional. Folosiți creioane (preferabil acuarelabile) în aceleași tonuri cu vopselele;
  • Pensule: separat pentru aplicarea grundului, a vopselelor și a lacului de finisare;
  • Lac de finisare și fixare a culorilor – alegeți un lac potrivit cu tipul de vopsele pe care le folosiți.

Începem prin a îndepărta lacul de pe nasturi (sau poate aveți norocul să găsiți un nasture brut, nelăcuit): cu șmirghel cât mai fin, frecați suprafața nasturelui până devine opacă și uniformă. Dacă avem denivelări în designul nasturelui, facem șmirghelul sul și frecăm cu unul din capete, așa vom ajunge mai ușor în zonele muchiate. Ștergem bine cu o cârpă sau un șervețel moale.

brut

Folosim grund pentru a acoperi suprafața șlefuită a nasturelui – mai ales dacă vrem să facem un fond deschis la culoare –, lăsând să se usuce primul strat înainte de aplicarea următorului. În prima imagine, vedeți cum arată nasturele meu maro după 2 straturi de grund. Dacă doriți ca fondul să fie alb, e preferabil să aplicați de acum vopsea albă, nu să continuați cu aplicarea grundului. Cu o cârpă udă sau un bețișor cu vârful de vată umezit, ștergeți urmele de grund din locurile nedorite (de pe grosimea nasturelui).

Dacă vreți să aveți o anumită culoare de fond, vopsiți toată suprafața nasturelui înainte de a trece la etapa următoare.

pictatSchițați cu creioanele desenul pe care îl doriți pe suprafața nasturelui. (opțional)

Eu am ales spre exemplificare două modele foarte simple:

  • Pentru broșa natur, o floare de cicoare, care are petalele ca niște dungi înguste: 2 rânduri de câte 8, deci trasăm o cruce, apoi tragem linii pe diagonala crucii, de aceeași lungime. Deasupra intercalăm alt rând de petale. Mai tragem câteva liniuțe subțiri în chip de stamine și totul e gata.
  • Pentru broșa vopsită, o ghirlandă de crizanteme stilizate, făcute din tușe de pensulă subțire cu trei culori, îmbinate după voie. Mijlocul l-am desenat de asemenea, pentru că rămânea un spațiu gol prea mare altfel și îmi trebuia un camuflaj pentru ața cu care voi prinde acul de broșă.

nasturi pictati nelacuiti

Pasul următor constă în aplicarea unui lac protector, etapă neobligatorie, dar recomandabilă.

În cele ce urmează, vom confecționa broșa propriu-zisă: luăm acul de broșă potrivit și îl așezăm pe diagonala găurilor din nasture, apoi cu firul pus în acul de cusut, trecem ața prin găurile nasturelui și ale acului. Punem ața și perpendicular pe ac, prin celelalte găuri ale nasturelui. Facem un nod, ascundem cât mai bine capătul aței, apoi tăiem firul, preferabil undeva între acul de broșă și nasture. Dacă folosiți mătase sau alt fir alunecos, aveți mare grijă la nod și la fixare, pentru că acest tip de fir tinde să „fugă”, să se desfacă.

finisare brosa

Truc: dacă nu avem ață chiar la culoarea necesară (ceea ce eu nu am avut pentru broșa cu cicoare) folosim un fir alb, iar apoi colorăm în nuanța dorită ața care se vede pe suprafața nasturelui.

Și… gata! Broșa poate fi pusă pe un rever, pe o geantă sau unde vă doriți.

IMG_7351

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share