CITEȘTI

Revista Atelierul la conferința Meșteșugul și rolu...

Revista Atelierul la conferința Meșteșugul și rolul structurilor de economie socială în păstrarea tradiției

Distribuie articolul:
Share

Evenimentul organizat la Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj, de către Climb Center pentru beneficiarii proiectului POSDRU Meșteșuguri de Câmpie a fost mult mai mult decât o conferință. A fost interacțiune sinceră și autentică între participanți, schimb de bune practici și experiențe de viață într-un context aproape informal, departe de limbajul tipic pentru proiectele de acest gen. Sâmbătă și duminică, 10 și 11 octombrie, s-a realizat o comuniune autentică între meșteșugari din toate colțurile țării, între beneficiari ai proiectului, și noi, reprezentați ai Revistei Atelierul.

RA8 RA1

Cunoscută multora mai ales pentru că drumul european către Bonțida și, implicit, Castelul Electric, o traversează, localitatea Răscruci a fost și rămane un depozit viu de tradiții multiculturale specifice zonei. Etnologul Zoltán Kallos și-a dăruit toata averea, materială și spirituală, tinerilor din comunitate. Aici s-a creat o școală cu internat la care învață peste 100 de copii din satele învecinate și un muzeu etnografic de o frumusețe și naturalețe pe care doar imaginile le pot transmite.

Muzeul etnografic al Fundației Kallos reunește peste 10 000 de obiecte de artă tradițională autentică specifice culturii maghiarilor, românilor, sașilor din Ardeal și a ceangăilor din Moldova. Profunzimea modelelor și a cromaticii prezente pe straiele, accesoriile și obiectele de mobilier expuse ne poartă cu gândul la eternitate, sau poate la atemporal. Materialul este completat de spiritual, sublimat în muzica specifică celor patru culturi, reunită în peste 16 000 de piese și răspândită pe suporturi din cele mai diverse, de la viniluri la casete și CD-uri.

DSCF0188 DSCF0081 DSCF0083 DSCF0086 DSCF0121 DSCF0141 DSCF0153 DSCF0185

Într-o clădire alăturată muzeului se află atelierul proiectului Meșteșuguri de Câmpie, unde cinci femei din categorii vulnerabile prelucrează lână la războaie de țesut traditionale. Din mâinile lor ies covoare și accesorii vestimentare delicate și frumoase, de care ne putem bucura deja. În curând se va deschide și atelierul de olărit.

RA6 RA5 RA4 RA3 RA2

Duminică, în ciuda ploii înghețate ce acoperea Câmpia, am vizitat Castelul Banffy de la Bonțida. Am căutat să vedem câtă și ce muncă se află în spatele proiectului de restaurare, din perspectiva redescoperirii motivelor tradiționale ce au colorat cândva zidurile centenare.

RA7jpg

12096104_1119403808077725_308037697467494589_n Alături de noi, la conferință au participat meșteșugari și artiști handmade a căror artă și pasiune se reflectă în produse precum bijuterii, haine, săpunuri și țesături tradiționale. Unii dintre ei deja consacrați, precum Ileana Bijoux (căreia Revista Atelierul i-a luat interviu anul trecut), alții aflați la inceput de drum, cu toții sinceri și dedicați muncii lor. Nu a fost deloc dificil ca această onestitate să devină un schimb autentic de practici și idei.

Tot ce ne dorim e ca astfel de interacțiuni să aibă loc mai des. Fără o formă prestabilită, însă cu un fond care să dea formă unică și unită, așa cum poate ea deveni.

Mai multe despre Meșteșuguri de Câmpie puteți afla de pe pagina oficială a proiectului

http://www.sesamdeschidete.ro/index.php/asociatia-mestesuguri-de-campie-bontida

iar despre Fundația Kallos

http://www.utazzerdelybe.hu/kallos-zoltan-alapitvany-Valaszut.ro.html

Text & imagini: Călin Grebleş & Diana Prisacariu

Mai multe imagini găsiţi aici.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share