CITEȘTI

Inspirație de Crăciun – Cum ambalăm cadouril...

Inspirație de Crăciun – Cum ambalăm cadourile

Distribuie articolul:
Share

Nu știu cum se face, dar în fiecare an împachetez cadourile de Crăciun în grabă. Nu-mi place să folosesc pungi gata făcute, sunt prea impersonale, așa că musai să am la dispoziție hârtie pe măsura darurilor. Măcar până acum n-am uitat s-o cumpăr niciodată. Sau aproape niciodată, căci într-un an am folosit hârtie de copt maronie care, dacă ignorăm faptul că e foarte alunecoasă, își îndeplinește cu succes rolul de ambalaj cu o tușă handmade.

Anul acesta, însă, o iau din vreme. Am căutat o grămadă de soluții și, dacă reușesc să mă hotărăsc la una din ele, cadourile vor arăta splendid. Mi se pare că e, oarecum, ca la mâncare: aspectul contează foarte mult pentru o primă impresie, chiar dacă gustul (sau ce e în pachet) este cel mai important.

Cum să ambalăm într-un mod simpatic toate aceste cadouri alese cu grijă?

1. Simplu

Dacă ne grăbim sau nu avem încredere prea mare în propriile forțe, putem face un pachet simplu, decorat cu panglici și cu mici accesorii care personalizează cadoul. Trebuie doar să avem grijă și să facem rost din timp de „muniție”: globulețe, clopoței mici, fulgi decupați, crenguțe (de brad, vâsc, ilice, tuia, rozmarin), conuri de brad, figurine tematice, batoane de scorțișoară, steluțe de anason, nasturi mari de lemn reciclați.

Ce să facem cu ele? Ooo… ce nu putem face cu ele! Putem „țese” un model cu panglici sau fire de mai multe culori, lățimi și texturi peste un ambalaj neutru, pe care să îl pună în valoare. Sau facem un pachet clasic, peste care prindem o panglică sau o sfoară de rafie (în funcție de stilul abordat), apoi înfigem o crenguță de „ceva verde”, un baton de scorțișoară sau legăm clopoței, globulețe, chiar biscuiți proaspăt scoși din cuptor sau bomboane. Dacă pachetul e cilindric, îl ambalăm ca pe o pocnitoare, simplu și de efect. Dacă aveți două inele de inox rămase de la o cataramă veche, se poate trece panglica prin ele, pentru un mod original de prindere. Cu siguranță vor fi persoane care să aprecieze un joc pe cutie, cum ar fi o panglică lată gri desenată cu liniuțe albe, pe care se „plimbă” o mașinuță. Dacă aveți de dăruit o eșarfă, printre altele, puteți să abordați tehnica furoshiki pentru a o transforma în ambalaj original pentru restul cadoului. Un alt mod simpatic este acela de a folosi o hârtie de culoare închisă sau puternică și o foaie de celofan drept al doilea strat, sub care sunt puse confetti de toate culorile. [Notă personală: TREBUIE să încerc asta!]

easy_1_opt

1. Verdeață | 2. Inele | 3. Biscuiți | 4. Benzi colorate | 5. Confetti | 6. Carosabil | 7. Furoshiki | 8. Pocnitoare | 9. Panglici

2. Crafty

Dacă ne simțim creativi, de ce să nu abordăm modalități ceva mai elaborate de ambalare. Pe o hârtie simplă coasem modele de tot felul (ne aducem aminte de „Să coasem frumos” din clasa I) sau folosim bucăți de pânză (reciclate sau nu), din care croim și coasem punguțe sau huse. De asemenea, putem decupa din carton mai tare (sau, de ce nu, din capace de cutii de bomboane frumos ilustrate) tot felul de forme de catarame, prin care să trecem o panglică lată. Cine are răbdare poate face o mini-coroniță din tot felul de plante cu frunze încă verzi sau poate „construi” din hârtie o punguță de cadou cu evantai. Nu în ultimul rând, copiii, dar nu numai ei, s-ar amuza teribil să decoreze cu ștampile din cartof hârtia de împachetat.

medium_1_opt

1. Cusături | 2. Textile | 3. Catarame | 4. Ștampile | 5. Punguță | 6. Mini-coroniță

3. Reciclare

O categorie specială o pot constitui materialele reciclate. Folosiți hărți vechi, partituri muzicale pe hârtie ușor îngălbenită, o revistă veche de benzi desenate, ziare (atenție să nu se ia cerneala!). Niște șnururi simple sau bucăți de sfoară de care se pot prinde etichete sau mici accesorii sunt numai bune în locul panglicilor. Pentru cadouri de mici dimensiuni și incasabile (sau bine învelite), se pot folosi borcane vechi cu filet, pregătite special pentru ocazie, cutii vechi recondiționate lipind pe deasupra hârtie de ambalaj. Iar preferatul meu de aici este pachetul „poștal”: învelit în hârtie maronie, legat cu sfoară și plin de timbre vechi (fiecare colecționar are o grămadă de dubluri gata ștampilate), pe care puteți desena cu creion sau cu acuarele urmele de ștampilă.

O altă metodă eco-friendly este folosirea a două foi de hârtie reciclată între care puneți cadoul și pe care le coaseți pe margine, rezultatul fiind o perniță. Atenție, obiectul să nu fie disproporționat de mic înăuntru! Cel mai bine se potrivește pentru cadouri textile.

recycled_1_opt

1. Ziare | 2. Borcan | 3. Colet | 4. Pernă | 5. Hărți

4. Elaborat

Iar dacă avem încredere și mai ales răbdare, putem crea niște ambalaje splendide, minuțios pregătite. Fie o cămașă de hârtie care ascunde un pachet dreptunghiular sau pătrat plat, fie un evantai elaborat, în stil japonez. Iar dacă tot suntem la japonezi, tehnica furoshiki poate fi și complexă, aici utilizându-se o cămașă ca ambalaj (care sigur va ieși foarte șifonată din această afacere!).

hard_1_opt

1.  Evantai | 2. Cămașă de hârtie | 3. Bocceluță furoshiki

Bonus pentru cine a rezistat până la sfârșit: metode rapide de împachetare a unor cadouri de diferite forme, pe care, bineînțeles, le puteți accesoriza apoi:

Clipboard01

de aici

Aveți însă mare grijă: dacă sunt prea frumoase ambalajele, nimeni n-o să mai vrea să le strice ca să vadă ce e înăuntru!

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. impachetatul cadourilor e o arta in sine… asadar necesita inspiratie si pregatire intensa :)))

  2. […] revistă mai multe tipuri de ambalat cadourile de Crăciun, revin acum cu un tutorial inspirat din acel articol. Am ales împachetarea peste care se suprapune o „țesătură” de fâșii. Dar, spre deosebire […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share