Ața – fir cu fir

Distribuie articolul:
Share

Ața – o unealtă atât de universală, atât de familiară. Face parte din categoria obiectelor indispensabile din casă, disponibilă într-o gamă tot mai variată de culori, realizată din diverse materiale și cu întrebuințări tot mai felurite. Continuăm astfel seria Handmade A-Z cu ața în rol principal. Despre ac și de ce este el așa renumit, poți citi aici.

La sfârșitul articolului vei găsi și un afiș (pe care îl poți descărca și printa) care adună toate informațiile importante despre aceste unelte atât de prezente în viața de zi cu zi.

[divider]

ISTORIA AȚEI

Ața este produsă din lână, mătase, bumbac sau orice substanță fibroasă, secționată transversal și se folosește pentru țesături și pentru a coase textile, dar și alte diverse materiale.

În preistorie, ața era creată din fâșii de piele și se folosea pentru a coase haine din blană. Existau și triburi care cunoșteau plantele locale din care se putea obține cea mai de calitate ață.

Egiptenii erau pricepuți în a obține ața folosind fibrele plantelor, lâna și părul animalelor domestice. Ei, alături de fenicieni, au fost pionierii industriei de vopsit prin dezvoltarea tehnicilor de obținere a vopselei din fructe de pădure și alte plante. Tot în această perioadă începe să fie folosit bumbacul pentru obținerea aței, iar Cleopatra purta rochii din cel mai bun bumbac din valea Nilului Egiptean.

Broderia a fost inventată în jurul anilor 1600 – 1000 î.e.n. de către babilonieni și asirieni. Aceasta s-a răspândit în Egipt și Persia, unde hainele faraonilor au devenit un exemplu ilustrativ de broderie.

În 350 î.e.n chinezii au creat tehnica obținerii firelor de mătase din coconii viermilor de mătase. Regina împăratului Hoang Ti a obținut cu succes fire de mătase strălucitoare și nobile prin filarea coconilor de mătase. Ea a păstrat secretul tehnicii pentru un timp îndelungat, dar în secolul 5 doi călugări au reușit să ducă secretul în afara Chinei, la Roma. De acolo s-a răspândit în întreaga lume.

Bumbacul a fost filat de mașini pentru prima dată în Anglia în 1730, urmând să fie răspândit într-un ritm alert în întreaga lume, datorită coloniilor britanice.

În 1884 a fost creată pentru prima oară mătasea artificială, când Earl Hilaire de Chardonnet a reușit să o producă din celuloză solventă. În 1891, mătasea artificială a fost produsă la scală industrială. Iar în 1924, termenul „mătase artificială” a fost redenumit „rayon”.

În 1894 au fost create fire și țesături din vâscoză. În 1913, chimiștii germani au fabricat fibre textile din clorură de vinil.  În 1931 Heinrich Pabst, Hermann Hecht și Emil Hubert au tors prima fibră de textil sintetic din policlorură de vinil. Această evoluție a fost marcată ca anul nașterii fibrelor chimice.

În 1941 au fost inventate fibrele de poliester de chimiștii britanici J. R. Whinfield și J.T. Dickson. Dar, abia în 1955 începe producția efectivă sub licență a firelor de poliester.
 [divider]
AȚA – DATE TEHNICE

1. Definiția aței: Ața de cusut este formată din tipuri speciale de fire, care sunt proiectate și concepute pentru a trece rapid printr-o mașină de cusut. Ele formează cusături eficiente fără a se distruge sau distorsiona pe timpul duratei de viață utilă a produsului. Funcția de bază a unei ațe este de a fi estetică și performantă în tivuri și cusături.

2. „Sewability” – este este un termen folosit pentru a descrie performanta aței de cusut. Un fir bun de cusut este uniform în diametru și are un finisaj bun de suprafață. Uniformitatea longitudinală a firului contribuie la o rezistență uniformă și frecare redusă – aspecte importante în mecanismele de formare a unei cusături. Deseamenea, diminuează rupturile de fire și costurile aferente suportate de la mașini reînfilate, repararea cusăturilor și producerea unor produse de calitate inferioară.

3. Caracteristicile unei ațe de calitate

  • Nu se rupe în timpul coaserii la viteze mari
  • Consistență în cusăturile formate
  • Nu se sar cusături
  • Uniformitate, pentru a preveni modificările de tensiune în timpul coaseriUn nivel ridicat de rezistență la abraziune
  • Suprafață suficient de netedă, pentru a putea trece cu ușurință prin ghidajele mașinii
[divider]
TIPURI DE AȚE

Rayon Aceasta este în prezent cel mai popular fir utilizat de mașinile de brodat. Are un luciu foarte bun și este adesea folosit ca o alternativă mai puțin costisitoare a firelor de mătase. Cusăturile rezultate sunt foarte netede, ceea ce duce la o lucrare de broderie de calitate superioară. Totuși, dezavantajul acestui fir este faptul că se deteriorează în timp și trebuie să fie bine întreținut.

Poliester – Acest tip de fir este produs sintetic din rășini polimerice. Poate fi realizat cu un finisaj mat pentru a arăta ca bumbacul sau cu finisaj lucios asemeni mătăsii. Este un fir puternic și economic. Avantajul poliesterului este că nu se decolorează sau micșorează atunci când se spală. Are un luciu mediu și poate fi folosit pentru orice tip de cusut. Fiind un fir rezistent și ușor de obținut în diferite culori, aceasta a devenit unul dintre cele mai populare fire disponibile pe piață.

Nylon Acesta este un alt fir sintetic cu rezistență bună. Cu toate acestea dezavantajele sunt multe – nu este rezistent la căldură, nu își păstrează culoarea (se îngălbenește cu timpul) și, de asemenea, devine fragil prin spălare și expunerea la factorii de mediu.

Bumbac Aceasta este singura ață obținută 100% din fibre naturale făcută pentru mașini de înaltă viteză. Aceste fire se comportă frumos în mașini și are un luciu delicat.a de brodat este formată din 6 fire, care pot fi separate sau ținute împreună și este de obicei folosită pentru cusătura încrucișată. Avantajele firelor de bumbac sunt că acestea sunt moi, durabile, se adaptează cu ușurință materialului în caz de micșorare, este un fir ușor de întreținut și este disponibil în diverse greutăți. Cu toate acestea, firele de bumbac nu sunt la fel de rezistente ca cele de poliester și nu au un luciu distinct.

Metalice / plastic Acestea nu sunt, de fapt, ațe. Ele sunt realizate din material termoplastic, acoperite cu un strat de aluminiu care este apoi tăiat în fâșii subțiri cu un laser. Firele obținute trebuie să fie derulate în totalitate pentru a fi utilizate și trebuie cusute cu un ac metalic.

Metalice Aceste fire sunt realizate din filamente de aur sau argint, dar sunt mai puțin frecvente deoarece sunt destul de scumpe. Aceste fire sunt amestecate cu alte fire de brodat pentru a obține un aspect contemporan. Calitatea acestui tip de fir poate fi foarte bun sau foarte rău. Un fir metalic de calitate are o bază de nylon, corp din hârtie de orez și un înveliș exterior.

Mătase firele de mătase sunt folosite în multe tipuri de broderii și cusături. Un exemplu bun sunt păturile victoriene. Firele de mătase absorb coloranții extrem de bine și se poate coase fără probleme, fără să se rupă. are rezistența poliesterului și stabilitatea bumbacului. Are, de asemenea, un luciu distinct, iar din acest motiv este mai costisitor decât celelalte tipuri de ațe.

Lâna Lâna este o fibră de origine animală care are un aspect moale atunci când este cusută, și nu reflectă lumina. Are o textură moale și este folosită pentru efectul de țesut în casă.

[divider]

ACCESORII

Descusător – este un instrument mic, folosit pentru desfacerea cusăturilor. De obicei, acesta este format dintr-un mâner, ax și cap. Capul este în formă de furcă, cu o parte aplatizată care formează o lamă, iar cealaltă parte un punct mic.

Foarfeca – confecționat din oțel carbon. Ușor de folosit atât pentru stângaci, cât și dreptaci. Designul mecanismului cu arc permite lamelor să se redeschidă instantaneu după fiecare tăietură. Lamele sunt foarte ascuțite și realizate din oțel inoxidabil pentru o viață cât mai îndelungată de folosire.

Sula pentru găurit – un instrument ascuțit, folosit pentru găurirea și confecționarea obiectelor din lemn sau piele.

Cuțit rotativ – o unealtă formată dintr-o roată cu mai mulți dinți și un mâner. Dinții pot fi zimzați sau netezi. Este folosită pentru a trasa marcaje (cum ar fi cute duble, butoniere, linii de plasare pentru buzunare sau aplicații, etc) pe materiale textile, cu sau fără foaie de calc. Unealta poate fi folosită și pentru a realiza perforații în material.

[divider]

[ddownload id=”44902″ text=”Descarcă”]

Ata

Afiș și cercetare articol – Teo Vlădescu

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share