CITEȘTI

Magical Daydream: Mariëlle Coppes şi magia de a dă...

Magical Daydream: Mariëlle Coppes şi magia de a dărui

Distribuie articolul:
Share

Magical Daydream este un blog despre magia de a face lucruri frumoase ce aduc bucurie, lucruri neașteptate ce pot ridica spiritul unei persoane și face lumea mai frumoasă. Persoana din spatele acestor fapte frumoase de generozitate este Mariëlle Coppes, un suflet creator din Eindhoven, Olanda. Mariëlle face mici minuni precum a împarți trandafiri în oraș de Sfântul Valentin sau cocori de hârtie. Lasă mici surprize prin oraș a fi găsite de oameni pentru a le face ziua mai frumoasă și mult mai mult. Ea împărtășește toate aceste gesturi de o frumusețe deosebită pe blogul ei.

Pentru cei interesați a și creat un set cu materiale necesare pentru a putea împarți la rândul lor gesturi pline de frumos în lume.

MD5MD11

În primul rând, mulțumesc Mariëlle pentru acest interviu aici la Revista Atelierul. Aș dori să încep prin a spune că eu personal îți urmăresc blogul de ceva vreme și iubesc ceea ce ne împărtășești online. Ce m-a făcut pe mine să doresc să aflu mai mult despre Magical Daydream (Magia visării cu ochii deschiși) a fost filmulețul despre crearea și distribuirea pe stradă a 1000 de cocori de hârtie. L-am simțit în același timp atât inspirational, stimulant cât și înfricoșător.

Așa că aș dori să încep prin a te întreba cum a început Magical Daydream și de ce?

Magical Daydream s-a născut din dorința de a schimba sentimentul că  viață mea era anostă și fără rost. Doream să contribui cumva oricât de puțin în această lume. La început a fost doar un experiment. Porneam în „misiuni magice”, le documentam și postam online. Era doar pentru mine însămi. Nu spusesem nimănui că aveam un blog. Apoi am început să explorez diferite variante creative de a rupe rutina zilnică cotidiană și de a îmi folosi creativitatea pentru a face oamenii să zâmbească. Și în timp, m-am îndrăgostit de activitatea de blogging.

MD1

Cum ți se par reacțiile oamenilor până acum? Care este cea mai memorabilă reacție de până acum și cum procedezi cu cele negative? 

În general oamenii răspund pozitiv. Câteva persoane chiar mi-au spus că au început proiectele lor personale de a crea cocori de hârtie. Pentru mine acest lucru este absolut uimitor și îmi dă un sentiment puternic de smerenie.  De cele mai multe ori reacțiile memorabile vin de la persoanele care îmi spun că le-am atins și inspirat într-un fel sau altul.

O dată am creat felicitări anonime pentru Sfântul Valentin și le-am distribuit prin oraș. Când m-am întors, la sfârșitul zilei să verific dacă felicitările au fost găsite, am văzut că una dintre ele era încă la locul ei. Am fost dezamăgită și m-am apropiat să i-au felicitarea înapoi. Când m-am apropiat am descoperit că era o felicitare diferită, una nouă de la altcineva pentru mine urandu-mi o zi frumoasă de Sfântul Valentin. Atât de dulce!

Pe cele negative, încerc să le las în urmă. Înțeleg că toată lumea are dreptul la o părere personală. Sunt atât de mulți oameni pe această planetă. Este de așteptat ca unii oameni să aibă perspective diferite față de mine. Și îmi reamintesc că fac ceea ce fac cu cele mai bune intenții. Dacă unii oameni aleg să nu vadă, eu nu am cum să schimb acest lucru.

MD3MD2„Pentru găsitorul norocos” / „For the lucky finder”

Ai un act de generozitate favorit?

Nu prea. Cred că fiecare act de generozitate este la fel de important și că cele mai bune acte de generozitate sunt cele care vin din inimă.  Trebuie să spun totuși că mi-a plăcut foarte tare decorez copacii cu baloane pentru orașul meu. Erau atât de mari și colorați și au reussit să facă atât de multă lume să zâmbească, încât mi-e greu să nu iubesc acel proiect. De asemenea proiectul în care am împăturit 1000 cocori de hârtie și i-am dăruit oamenilor necunoscuți pe stradă.

Cum te-a influențat Magical Daydream ca persoană? 

Creativitatea mea a devenit iarăși o prioritate în viața mea. De-a lungul anilor simt că am pierdut-o nițel. În timpul liceului și la începutul studiilor am simțit tot timpul că există lucruri mai importante de făcut. Magical Daydream a fost felul meu de a îmi recupera caracterul jucăuș și creativitatea.

În e-mail-ul nostru de plănuire a interviului am vorbit despre cum a impulsiona, a atinge chiar și o singură persoană poate crea un efect de undă pozitiv. Cu toate acestea, de cele mai multe ori lucrul care împiedică este frica de societate și de felul în care oamenii vor reacționa. Care este sfatul tău pentru a depăși aceste frici? 

Spargerea convențiilor poate fi dificilă, dar uneori necesară pentru a putea trăi o viață creativă și împlinită. Dacă faci doar ceea ce fac și celilalti, n-ai putea inventa nimic nou sau face o schimbare pozitivă (nu se se numește schimbare degeaba: este diferită). Dar necesită curaj. Am scris despre spargerea convențiilor atât într-un articol relativ recent cât și în trecut sub titlul: „Cum să găsești curajul să faci acte întâmplătoare de generozitate și artă stradală.

MD9

Pe lângă creator de lucruri și momente frumoase ești de asemenea și designer, fiind absolventă la Design Industrial. Care ai spune că a fost impactul activității de la Magical Daydream asupra viziunii tale ca designer? Care ar fi sfatul tău pentru noii designeri / creatori pentru a da cât mai mult sens creatilor lor? 

La Design Industrial am fost încurajată să îmi dezvolt viziunea ca designer. Scriam deja de la început despre lucruri pe care le găseam importante în creațiile mele, precum caracterul jucăuș sau despre bucuria momentelor de zi cu zi. Am înțeles însă că aceste convingeri erau limitate la proiectele mele. Nu îmi trăiam convingerile la maxim trăindu-le în viața mea personală. Mi-am dorit șansa de a trăi mai mult în caracter cu viziunea mea creativă. Aceasta este perioada în care mi-am început blogul. Iar de atunci discrepanța dintre viziunea creativă și viața mea este minoră.  Trebuie să îți găsești adevărurile și să le trăiești cu adevărat. Găsesc că este ipocrit să creezi pentru schimbare, dacă nu trăiești acea schimbare în viața personală în fiecare zi. Așa că începe prin a-ți trăi schimbarea. Îți va aduce cu ea inspirația potrivită pentru procesul tău creativ.

În 2014 ai fost invitată să predai un curs la Academia Lillebælt din Danemarca. Cum ți s-a părut această experiență? Îți dorești mai multe astfel de cursuri în viitor? Ți-ai dori să creezi mai mult, ca de exemplu, o platformă interactivă prin care să lucrezi cu oamenii la nivel internațional? 

Iubesc să împărtășesc experiențele mele studenților talentați plin de elan în a face lucruri bune. Și da, mi-ar plăcea să predau din nou. Și ca să spun drept, sunt în mijlocul procesului de realizare a unui curs despre cum „să faci odată proiectele creative”. De multe ori, ești conștient că ești creativ și ca există mii de lucruri pe care îți dorești să le faci sau să le creezi. Însă poate fi chiar foarte dificil să treci de la plan la acțiune și să pui în practică, realizându-le unul câte unul. În acest curs (online) vreau să predau tehnici și unelte care cu toate că sunt relativ ușor de implementat pot face o diferență uriașa. Voi împărtăși lecții creative, sfaturi și trucuri pe care le-am învățat de-a lungul anilor. Accentul va fi în a ajuta cititorul să pună în practică cât mai multe din lucrurile dorite.

MD4MD10

Cel mai recent act de generozitate a fost copacul cu baloane copacul cu baloane din centrul Eindhoven-ului. De ce un copac din baloane? A fost dificil să găsești susținere practică? Cum a fost primit la nivel local? Care a fost cel mai captivant moment al acestei experiențe? Dar cel mai înspăimântător? 

Haha, „de ce” e greu de explicat. Am avut această idee de mult timp, dar până acum a adunat praf într-unul din caietele mele cu idei. Părerea mea a fost că ar înveseli spațiul și face spațiul urban public magic și de basm. Am vrut de asemenea și să le reamintesc oamenilor că orice vis este posibil dacă te pui pe treabă. Proiectul este unul dintre cele mai ambițioase de până acum, iar pregătirile practice au durat câteva săptămâni. Acestea fiind spuse, nimic nu este prea dificil atât timp cât spargi un proiect în mulți păși mici și îi rezolvi unul câte unul.

Cel mai înspăimântător moment a fost pe la jumătatea zilei când am realizat dintr-o dată că am calculat greșit numărul de baloane necesare, și că mai era nevoie de încă 2000. Iar asta se întâmpla în timp ce furnizorul meu era închis fiind Duminică. Poți să-i spui noroc sau binecuvântare, dar doamna de la magazin a trecut „din întâmplare” prin zonă aproximativ 30 de minute mai târziu și astfel am avut posibilitatea să achiziționez pe loc întregul stoc existent în magazin.

Reacția la nivel local a fost covârșitoare. Toată presă s-a implicat iar copacul a fost tagg-uit pe Instagram la nesfârșit. Într-o dimineață stăteam lângă copac cu o cană de cafea observând reacțiile. A fost absolut ireal cât de mulți oameni au oprit pentru a face poze sau pur și simplu pentru a se uita la copac.

O fată mi-a spus, cu lacrimi în ochi, că avusese o zi proastă, iar copacul a fost bun de pus pe rană.

Partea cea mai atractivă a fost în realitate: conștientizarea și acceptarea faptului că pot să realizez acest lucru. Poate suna ciudat, dar chiar și cei mai mari visători se sperie uneori de amploarea viselor lor.  Înțelegerea că pot să îmi împlinesc acest vis (cu mult ajutor!), mi-a dat și mai multă încredere în visele mele.

MD8 MD6 MD7

Ca amuzament, pentru că presupun că majoritatea aventurilor se întâmplă în Eindhoven, te-au recunoscut oamenii pe stradă? 

Nu prea cred. De exemplu, doar o fracțiune din oamenii care au trecut pe lângă copacul cu baloane, au făcut efortul de a căuta online site-ul meu. Sau când am împărțit trandafiri de Sfântul Valentin, doar o mână de oameni au primit unul. Ceea ce se întâmplă totuși ocazional este că oamenii știu de proiectele mele fără să mă știe pe mine. Zilele trecute explicând ceea ce fac eu am menționat proiectul copacului cu baloane. În acel moment ochii persoanei cu care vorbeam s-au mărit a uimire și a exclamat „Tu erai?”.

Mulțumesc pentru oportunitatea de a îmi împărtăși munca. Sper că v-a plăcut.

PS. Am de asemenea un cadou pentru voi. Am creat recent o colecție de postere ce poate fi printată. Această conține „10 Lecții Creative” ce mi-ar fi plăcut să mi le fi spus cineva despre creativitate. Le puteți descărca de aici gratis.

Mulțumesc încă o dată Mariëlle pentru timpul accordat și pentru că ne inspiri. Abia așteptăm următoarea aventură.

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share