CITEȘTI

Cutia cu materiale/unelte – primii pași în modelar...

Cutia cu materiale/unelte – primii pași în modelarea lutului cu uscare la aer

Distribuie articolul:
Share
Primii pasi in modelarea lutului cu uscare la aer

Foto: Ana Călina

Pentru aceia dintre voi care vor să înceapă o (mini-)carieră în handmade sau vor doar să se inițieze în ale lutului, și care totuși nu sunt dispuși să investească până nu sunt siguri că e, într-adevăr, ceea ce le-ar plăcea să facă, m-am gândit să scriu un articol despre materialele și ustensilele necesare și suficiente… cel puțin în primă fază :).

Ce modelăm?

Lutul se găsește sub mai multe forme și culori, însă recomandat este cel deja preparat (sub formă de pastă), cu uscare la aer. Asta înseamnă că tot ceea ce avem de făcut este să modelăm lutul în forma dorită și să îl lăsăm pe o suprafață netedă, la temperatura camerei.

Trebuie să avem grijă la cât îl ținem în mâini în timpul modelării, pentru că este foarte probabil ca la un moment dat să se deshidrateze, moment în care e nevoie de un surplus mic de apă, adăugat treptat, puțin câte puțin, până pasta de modelat capătă textura inițială.

Nu recomand grăbirea uscării decât în cazuri extreme și, mai ales, aș alege cuptorul (încălzit în prealabil, cu flacăra stinsă) ca ultimă variantă. Se mai pot folosi uscătorul de păr sau chiar razele soarelui (atenție la tendința de curbare/deformare a bazelor!). De asemenea, este recomandat lutul alb, pentru o mai mare priză a culorilor în urma pictării.

Cum dăm forma lutului?

Cunoașteți procedeul de modelare a fursecurilor? Ei bine, același algoritm se aplică și aici: în cazul în care nu vorbim despre statuete, basoreliefuri sau alte obiecte care pot fi realizate exclusiv cu degetele, tot ceea ce trebuie făcut este obținerea unei suprafețe omogene de lut și “decuparea” formelor dorite astfel încât să obținem baze pentru cercei, pandantive, podoabe de pom, etc.

Pentru obținerea formelor se pot folosi tuburi de medicamente, forme de fursecuri, dispozitive de modelat mucenici muntenești (inelușe), capace de cariocă sau cuțitașe (caz în care forma se va desena inițial pe hârtie, se va decupa și se va așeza peste lut, urmând ca și acesta să fie decupat identic).

Găurile de la pandantive sau din mărgele (sfere de lut) se pot da cu o andrea, cu care se va pătrunde din ambele fețe/părți.

Cum netezim?

După uscare e posibil să simțim nevoia de o netezire a suprafeței, moment în care e suficient să luăm o foaie de șmirghel cu granulație mică și să începem să șlefuim aplicând forțe mici pentru a vedea cum reacționează baza, după care adaptăm.

Atenție, se face foarte mult praf, gândiți-vă la un mediu ușor de curățat și atenție la ce inspirați în timpul procesului.

Cu ce colorăm?

O suprafață de lut se poate picta atât cu acuarelă, tempera, cât și cu acrilice. Recomandate pentru începători sunt primele două variante, pentru că eventualele erori se pot corecta mult mai rapid, se pot realiza mai ușor amestecuri de culoare și diferite efecte (culorile nu se întăresc și mai merg diluate/șterse apoi).

Cu ce pictăm?

Teoretic vorbind, putem folosi orice pensulă de la librărie, însă pentru o mai bună acuratețe în cazul desenelor complicate și a contururilor recomand pensulele pentru pictură pe unghii sau pensulele de la tușurile de ochi. Ambele variante de pensule sunt îndeajuns de tari și totuși destul de moi pentru a trasa modelele dorite fără a mai reveni prin același loc și a doua oară pentru a accentua sau pentru a corecta.

Cum conservăm?

Lacul se folosește pentru fixarea acuarelei și a temperei sau pentru un plus de luciu și uniformizarea suprafeței deja pictate.

Pentru început o sticluță de lac de unghii este arhisuficientă. Din experiență proprie recomand testarea în prealabil a efectului aplicării lacului peste culorile folosite în obiectul pictat pe o altă bază, pentru că unele se pot închide sau chiar își pot modifica nuanța, lucru care uneori poate înfrumuseța produsul final, dar alteori îl poate deteriora (din păcate) irecuperabil.

Așteptăm (neapărat!) uscarea completă a culorii și aplicăm lacul treptat, întâi pe o față, apoi pe cealaltă și așteptăm (din nou) până la uscarea completă, ferind totodată obiectul de praf, scame sau alte lucruri care s-ar putea lipi. Nu recomand grăbirea uscării lacului (pot rămâne dâre, bule sau pot zbura, întâmplator, obiecte mici, în cazul în care este implicat uscătorul de păr).

De asemenea, recomand aplicarea lacului într-un loc umbrit, pentru a nu se usca imediat (e nevoie de timp pentru ca lacul să se niveleze singur pe suprafețe – ne dorim asta!) și pentru a evita îngroșarea acestuia în sticluță.

Cum purtăm accesoriile?

Aici rămâne la latitudinea voastră să alegeți cum vor fi plimbate prin lume obiectele proaspăt create și dacă veți refolosi elemente de la alte bijuterii sau veți improviza. De ajutor ar trebui să fie șnururi, sârmulițe sau o vizită la un magazin dedicat artizanilor handmade (da, vă puteți numi și așa, de ce nu?).

Spor! 🙂

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share