Arta firelor încrucișate

Distribuie articolul:
Share

Un mod de creație mai puțin întâlnit este cel numit ,,string art” sau mai explicit, arta de a încrucișa fire colorate într-un anumit mod în care se creează efecte neobișnuite, din linii drepte, motive geometrice sau abstracte. La prima vedere, totul pare simplu,  se începe cu o placă de lemn sau alt material mai gros, carton presat întărit sau placaj pe care se desenează modelul. Pe conturul său se bat și se fixează cuișoare sau ace mai groase la distanțe egale. Acum, în funcție de creativitatea fiecăruia, se întind firele de la un cui la altul, încercând să suprapunem firele colorate într-un anumit mod. Prin densitatea firelor dintr-o anumită zonă se realizează efecte picturale de nuanțare și umbre.

Surse imagini: 1, 2, 3

De la modelele simple care pot fi ghicite ușor ca tehnică de lucru, la cele complicate care prin suprapunere atent studiată creează efecte spectaculoase, arta string este una specială. Vortexul de mai jos este unul realizat prin suprapunere de culori, acestea nuanțând pe verticală lucrarea care privită dintr-un unghi este diferită de privirea din altul.

Creatorii acestor minunății accentuează liniile tari prin suprapunerea mai multor fire în acelasi spațiu, umbrele sunt atent realizate prin alăturarea unui număr mai mic de fire, densitatea lor variază după tiparul și modelul pe care dorim să îl obținem. La scară mare se pot realiza opere care să decoreze spații diverse, culorile folosite și modul în care se repetă fiind principalele instrumente creative.

Cei care au dus arta acestor suprapuneri inteligente la alt nivel pentru a crea adevărate efecte de pictură sunt artiștii din Japonia, Statele Unite și din Rusia care au un loc aparte în domeniu. Dezvoltând tehnica de creație, aceștia au folosit firele pentru a  crea umbre și contururi cu multă imaginație.

Pentru iubitorii de calculator si artă virtuală, stringul permite simularea diverselor modele care mai apoi pot fi puse în aplicare de cei pasionați.

Arta firelor întinse a surprins mai multe tehnici de manipulare vizuală, uneori se mizează pe efectul reversibil (invers) sau pe game și nuanțe de culori combinate în moduri diferite.

La fel, joaca cu fire poate duce la efecte în relief pe suprafața plăcii de lemn, intersecția acestora în moduri simetrice, dar pe înălțimi diferite, are ca efect final un spațiu 3D plăcut.

Ca mod artistic de exprimare, arta firelor încrucișate este o tehnica relativ nouă cu valențe multiple de dezvoltare. Jocul liniilor și al culorilor folosite, arta născută din nevoia de a explica copiilor matematică superioară, curbele Bezier și tiparele geometrice, a devenit un mod plăcut de lucru cu fire, ațe, culori, cuie, elastice, sfoară, ace, lemn și reprezentări abstracte uneori. Aceasta a devenit un handmade în jurul anilor 60, când a fost popularizată și cunoscută ca ,,string art”.

Save

Save

Comentarii

Când nu lucrez, visez, călătoresc sau citesc, mă bucur de soare, sunt o ființă solară, născută primăvara, iubitoare de viață și cărți. De-a lungul vieții am schimbat meserii, țări, limbi, culturi, continente, dar profesiunea de credință a fost dragostea: de carte, de familie, de creație. Am lucrat cu copiii și de la ei am învățat iubirea necondiționată, am stat în natură și ea mi-a insuflat grija pentru cei apropiați, am schimbat orașe și de aici am aflat că tot ceea ce faci trebuie făcut cu rost, am avut suișuri și coborâșuri și acestea m-au făcut mai înțeleaptă și mai răbdătoare. Admir tot ceea ce lumea creează și aduce din profunzimile personale la suprafață, fiecare om este unic, irepetabil și poate lăsa ceva la fel în urma sa.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share